ΓΔ: 1423.56 1.17% Τζίρος: 74.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στους 15.000 ανέρχονται οι Ουκρανοί αγνοούμενοι λόγω του πολέμου

σύμφωνα με την Αλιόνα Βερμπίτσκα, σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας αρμόδια για τα δικαιώματα των στρατιωτών η Ρωσία κρατά 3.392 αιχμαλώτους πολέμους με την τύχη τους να παραμένει αβέβαιη.

Κάπου 15.000 άνθρωποι, τόσο στρατιωτικοί όσο και πολίτες, χαρακτηρίζονται επισήμως αγνοούμενοι αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Αλιόνα Βερμπίτσκα, σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας αρμόδια για τα δικαιώματα των στρατιωτών.

«Η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει (σ.σ. πως κρατά) 3.392 αιχμαλώτους πολέμου, όμως στην Ουκρανία κάπου 15.000 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι», είπε η κυρία Βερμπίτσκα στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης RND («Redaktionsnetzwerk Deutschland»), που δημοσιεύει τις δηλώσεις της σήμερα.

Η τύχη των ανθρώπων αυτών παραμένει εντελώς αβέβαιη, σύμφωνα με την ίδια. «Δεν γνωρίζουμε τι τους συνέβη. Είναι και αυτοί αιχμάλωτοι πολέμου της Ρωσίας, μεταφέρθηκαν από κατεχόμενα εδάφη αλλού, έχουν σκοτωθεί εδώ και καιρό;»

Η αβεβαιότητα είναι αβάστακτη για τις οικογένειες των ανθρώπων αυτών, πρόσθεσε η κυρία Βερμπίτσκα, στις αρμοδιότητες της οποίας συγκαταλέγεται η συμβολή στις προσπάθειες εντοπισμού των εξαφανισθέντων. Οι ουκρανικές αρχές έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι ολόκληρες οικογένειες εκτοπίζονται από κατεχόμενα εδάφη στη Ρωσία.

«Αυτόν τον πόλεμο τον ξεκίνησε ο Πούτιν και κανείς άλλος. Αν το θέλει ο Πούτιν, τότε ο πόλεμος θα τελειώσει αύριο», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, αναφερόμενη στην προοπτική τερματισμού των συγκρούσεων στην Ουκρανία. Εκπρόσωπός της, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα περί διοργάνωσης ειρηνευτικής διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έκανε λόγο για ζήτημα που «εναπόκειται στο Κίεβο».

«Κάθε πρόταση για τον τερματισμό της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης είναι καλή και σωστή και τα Ηνωμένα Έθνη, κατά την άποψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Εναπόκειται φυσικά στην κυβέρνηση της Ουκρανίας να αποφασίσει για τη διεξαγωγή, το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο πιθανών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία για μια ειρηνική λύση και τον τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ και παρέπεμψε στη δήλωση της κυρίας Μπέρμποκ, ότι «αν το θέλει ο (Βλάντιμιρ) Πούτιν, ο πόλεμος θα τελειώσει αύριο».

Ο κ. Μπούργκερ σημείωσε ακόμη ότι η κατάσταση για τους αμάχους στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη είναι καταστροφική. "Οι άνθρωποι ζουν εκεί καθημερινά υπό τον φόβο απαγωγών, βασανιστηρίων και δολοφονιών από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής. Μια κατάπαυση του πυρός με τους όρους του Πούτιν δεν θα έβαζε όμως τέρμα στον τρόμο τους - το αντίθετο μάλιστα", πρόσθεσε ο Γερμανός διπλωμάτης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν είναι ρεαλιστικό να διοργανωθεί μια ειρηνευτική διάσκεψη τον Φεβρουάριο, όπως είπε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, ο Κρίστοφερ Μπούργκερ ανέφερε ότι η Ρωσία «δεν δείχνει σημάδια εγκατάλειψης των αρχικών πολεμικών της στόχων».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών «κατέστησε επίσης πολύ πολύ σαφές ότι η Ρωσία εξακολουθεί να εργάζεται σκληρά προκειμένου να καταστρέψει την κρατική υπόσταση της Ουκρανίας. Πρέπει να το λάβουμε υπ' όψιν μας αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο παραμένει αμείωτη η υποστήριξή μας στο δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούργκερ και σημείωσε ότι εδώ και καιρό η Γερμανία παρέχει διπλωματική υποστήριξη μέσω διαφόρων διαύλων, προκειμένου να προωθηθούν κάποια ζητήματα τα οποία η Ουκρανία θα ήθελε να αντιμετωπίσει ως τμήμα μιας ειρηνευτικής φόρμουλας. «Πρόκειται π.χ. για το ζήτημα της λογοδοσίας, δηλαδή της απόδοσης ευθυνών στους υπεύθυνους για εγκλήματα πολέμου. Από τη σκοπιά μας, υπάρχει σίγουρα ευρεία διεθνής υποστήριξη για τη συνέχιση των εργασιών σε αυτό το θέμα. Το ίδιο ισχύει επίσης για την εξαγωγή σιτηρών και για πολλά από τα ζητήματα που το Κίεβο θα ήθελε να συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη», εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «εναπόκειται στην ουκρανική κυβέρνηση να αποφασίσει υπό ποιες συνθήκες, πότε και με ποια μορφή θα μπορούσαν να διεξαχθούν συνομιλίες με τη Ρωσία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

zelensky
ΔΙΕΘΝΗ

Την ευγνωμοσύνη του στη Μπούντεσταγκ εξέφρασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

«Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει κατά τρόπο που να μην αφήνει καμία αμφιβολία σχετικά με το ποιος κέρδισε», είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι και κάλεσε τους συμμάχους του να συνεργαστούν για να τερματίσουν τον πόλεμο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σολτς ζητά την επιστροφή στην Ουκρανία των παιδιών που έχουν απαχθεί

Το Κίεβο θεωρεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν απαγάγει περισσότερα από 19.000 παιδιά από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ μέχρι στιγμής έχουν επιστρέψει μόνο 400.
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανικές εταιρείες συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης

O εμπειρογνώμων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, καταδίκασε τη συμμετοχή γερμανικών εταιρειών σε κατασκευαστικές εργασίες στην κατεχόμενη πόλη, , θεωρώντας ότι οι υπηρεσίες τους εξυπηρετούν τον πόλεμο.
ΔΙΕΘΝΗ

Αντίθετοι στην αποστολή πυραύλων Τaurus στην Ουκρανία οι Γερμανοί

Αυξάνεται ο φόβος των Γερμανών για ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία και αρνούνται να παραδοθούν στο Κίεβο οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς. Επιπλέον αμυντικές δαπάνες επιθυμούν οι Γερμανοί.
opla-weapon
ΔΙΕΘΝΗ

Υπό σχεδιασμό βρίσκεται η νέα αμυντική βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, η νέα στρατηγική αναμένεται να παρουσιαστεί σε τρεις εβδομάδες, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να ενισχύσει η Ευρώπη την άμυνά της.