Η Γερμανία δεν βλέπει προς το παρόν ανάγκη να επιβάλει νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για αυτούς που ταξιδεύουν στη χώρα από την Κίνα, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος.
«Παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση στην Κίνα, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι έχει αναπτυχθεί μια πιο επικίνδυνη μετάλλαξη (...) κάτι το οποίο θα αιτιολογούσε την κήρυξη ζώνης παραλλαγμένου στελέχους του ιού», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας. Το καθεστώς αυτό απαιτεί από οποιονδήποτε εισέρχεται στη Γερμανία να τίθεται σε καραντίνα για δύο εβδομάδες κατά την άφιξή του.
Σε ένα σημαντικό βήμα προς πιο ελεύθερες μετακινήσεις, η Κίνα θα σταματήσει από τις 8 Ιανουαρίου να απαιτεί από τους ταξιδιώτες που έρχονται από το εξωτερικό να μπαίνουν σε καραντίνα, όπως δήλωσαν οι αρχές αυτή την εβδομάδα, γεγονός που ενθάρρυνε πολλούς Κινέζους, που είναι αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο για τόσο καιρό, να μπουν σε πλατφόρμες ταξιδιών. Αλλά ενώ οι διαδικτυακές αναζητήσεις για πτήσεις κατέγραψαν άλμα χθες από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδά τους, κάτοικοι και ταξιδιωτικά πρακτορεία άφησαν να εννοηθεί ότι η επιστροφή σε μια σχετική ομαλότητα θα χρειαστεί ακόμα κάποιους μήνες, καθώς προς το παρόν επικρατεί επιφυλακτικότητα.
Επιπλέον ορισμένες κυβερνήσεις εξετάζουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους Κινέζους ταξιδιώτες. Αμερικανοί αξιωματούχοι επικαλέστηκαν «την έλλειψη διαφανών στοιχείων» ως λόγο για την κίνηση αυτή. Η Ινδία, η Ταϊβάν και η Ιαπωνία θα απαιτούν αρνητικό τεστ COVID για τους ταξιδιώτες από την ηπειρωτική Κίνα, με όσους βρίσκονται θετικοί στην Ιαπωνία να πρέπει να περάσουν μια εβδομάδα σε καραντίνα. Το Τόκιο σχεδιάζει επίσης να θέσει περιορισμούς στις αεροπορικές εταιρίες που θέλουν να αυξήσουν τις πτήσεις προς την Κίνα. Την επιβολή διαγνωστικών ελέγχων εξετάζουν και οι Φιλιππίνες.