Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας αναχαίτισε «το σύνολο των 13 drones» που εκτόξευσε η Ρωσία, στο νέο κύμα πληγμάτων που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί εναντίον του Κιέβου και των περιχώρων του σήμερα το πρωί, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Οι τρομοκράτες ξεκίνησαν το πρωινό με 13 Shahed», επεσήμανε ο Ζελένσκι αναφερόμενος στα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη- καμικάζι ιρανικής κατασκευής.
«Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, το σύνολο των 13 drones αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνάς μας», πρόσθεσε.
Η ουκρανική πρωτεύουσα έγινε στόχος «δύο κυμάτων» drones, που δεν προκάλεσαν θύματα, διευκρίνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης Σέργκιι Πόπκο σε ανακοίνωσή του στο Telegram.
«Οι εκρήξεις από τα drone που αναχαιτίστηκαν έπληξαν ένα κυβερνητικό κτίριο» στη συνοικία Σεβτσενκίβσκι, στο κέντρο του Κιέβου, πρόσθεσε.
Επί τόπου δημοσιογράφοι του AFP είδαν μέρος της στέγης του κτιρίου αυτού να έχει πέσει.
«Τέσσερα κτίρια κατοικιών» επίσης υπέστησαν μικρές ζημιές, πρόσθεσε ο Πόπκο.
Αρκετά κτίρια στο Κίεβο υπέστησαν κάποιες ζημιές από δύο κύματα επιθέσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών το πρωί της Τετάρτης, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα, δήλωσε η στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Καθώς η Ουκρανία αποκρούει περισσότερες επιθέσεις, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στείλουν συστοιχίες αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας Patriot, εν αναμονή της τελικής έγκρισης από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Ο πρόεδρος της Λετονίας Έγκιλς Λέβιτς, πρώην δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δήλωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «είναι η σοβαρότερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το 1945», καθώς ζήτησε τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου.
Τα ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν επιθέσεις κοντά σε 14 οικισμούς στις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και Χάρκοβο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, ανέφερε το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας στο Facebook. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μία αεροπορική επιδρομή, 11 πυραυλικές επιθέσεις και περισσότερες από 60 εκτοξεύσεις από πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πρέπει να κριθεί από ένα ειδικό δικαστήριο, ακόμη και ερήμην, για να διασφαλιστεί το παγκόσμιο σύστημα και να κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, δήλωσε ο Λετονός πρόεδρος Λέβιτς σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία πιέζουν για τη σύσταση ενός διεθνούς δικαστηρίου που θα παραπέμψει στη δικαιοσύνη τους Ρώσους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες. Ένα τέτοιο όργανο θα έλυνε νομικά κενά, καθώς άλλα δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία.