ΓΔ: 2035.57 1.15% Τζίρος: 247.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
opap-world cup-qatar
Φώτο: Shutterstock

Μουντιάλ 2022: Η ομοσπονδία των ΗΠΑ αφαίρεσε το έμβλημα από την ιρανική σημαία

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, Μάικλ Κάμαρμαν, η κίνηση αυτή έγινε ως ένδειξη συμπαράστασης στις γυναίκες του Ιράν, που μάχονται για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Νωρίς-νωρίς άρχισαν τα... όργανα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ενόψει της αναμέτρησής τους την Τρίτη (29/11), στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Πέραν της βαθμολογικής σημασίας του αγώνα, που πιθανότατα θα κρίνει ποια από τις δύο ομάδες θα περάσει από τον 2ο όμιλο μαζί με την Αγγλία, υπάρχει και το δεδομένο των τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών που ανεβάζει ακόμη περισσότερο το... θερμόμετρο. Στους επίσημους λογαριασμούς της αμερικανικής ομοσπονδίας στα social media, δημοσιεύεται ένας πίνακας με τη βαθμολογία του ομίλου, με τις σημαίες των τεσσάρων χωρών.

Για 24 ώρες, από τη σημαία του Ιράν είχε αφαιρεθεί το έμβλημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας και εμφανιζόταν μόνο με τις τρεις λωρίδες, πράσινου, άσπρου και κόκκινου χρώματος.  Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, Μάικλ Κάμαρμαν, η κίνηση αυτή έγινε ως ένδειξη συμπαράστασης στις γυναίκες του Ιράν, που μάχονται για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, με αφορμή το θάνατο τον περασμένο Σεπτέμβριο της 22χρονης Μάσα Αμίνι, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών της χώρας, για παραβίαση των αυστηρών κανόνων ντυσίματος που ισχύουν στην ισλαμική χώρα.

Οπως ήταν φυσικό, η κίνηση της αμερικανικής ομοσπονδίας προκάλεσε την αντίδραση του Ιράν. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της ασιατικής χώρας σκοπεύει να διαμαρτυρηθεί επίσημα στη FIFA, καταγγέλοντας τις ΗΠΑ στην Επιτροπή Δεοντολογίας για «ασέβεια προς την εθνική σημαία» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τραμπ ετοιμάζει κυρώσεις για χώρες με εμπορικές σχέσεις Ρωσίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ετοιμάζουν νομοσχέδιο που θα προβλέπει αυστηρές κυρώσεις σε χώρες που συνεργάζονται με τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι πιθανόν να συμπεριληφθεί και το Ιράν σε αυτές τις κυρώσεις.
Ποδόσφαιρο σε γήπεδο
ΔΙΕΘΝΗ

Μουντιάλ 2026: Στα τελικά η Κροατία, αγγίζει πρόκριση η Ολλανδία

Η Κροατία ανέτρεψε το σκορ κόντρα στα Νησιά Φερόε, επικράτησε 3-1 και εξασφάλισε την 1η θέση και πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ 2026. Η Ολλανδία πήρε ισοπαλία στη Βαρσοβία και είναι πια αγκαλιά με το «εισιτήριο» για τα τελικά.
γήπεδο ποδοσφαίρου άποψη
ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία-Γαλλία: Μεγάλο φιλικό στις ΗΠΑ στις 28 Μαρτίου για Μουντιάλ

Βραζιλία και Γαλλία θα δώσουν φιλικό ματς στο Gillette Stadium στη Μασαχουσέτη στις 28 Μαρτίου, προετοιμαζόμενες για το Μουντιάλ 2026, σύμφωνα με το ESPN. Ακολουθούν και άλλα φιλικά με Κροατία, Μεξικό ή ΗΠΑ.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ειρηνική συμφωνία με τις ΗΠΑ επιδιώκει το Ιράν για το πυρηνικό του ζήτημα

Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τεχεράνη θέλει συμφωνία με τις ΗΠΑ χωρίς να διακινδυνεύσει την ασφάλειά της, επιμένοντας ότι το πυρηνικό πρόγραμμα έχει ειρηνικό χαρακτήρα.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ιράν πίσω από την απόπειρα δολοφονίας Ισραηλινής πρέσβη στο Μεξικό

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για σχέδιο δολοφονίας της πρέσβειρας του Ισραήλ στο Μεξικό, το οποίο αποτράπηκε. Υποστηρίζουν ότι οι Φρουροί της Επανάστασης σχεδίαζαν την επίθεση από τα τέλη του 2023 ως το πρώτο εξάμηνο του 2024.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η Τεχεράνη θέλει ειρήνη, όχι πίεση, δηλώνει ο πρόεδρος Πεζεσκιάν

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν τόνισε ότι το Ιράν επιδιώκει ειρήνη αλλά δεν θα εγκαταλείψει τα πυραυλικά και πυρηνικά του προγράμματα. Ανοιχτή η Τεχεράνη σε διαλόγο, απορρίπτει όμως πιέσεις και περιορισμούς από ΗΠΑ και Δύση.