ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: ΑΠΕ

Η Ρωσία θα απαγορεύσεις τις πωλήσεις ρωσικού αργού σε όσους βάλουν πλαφόν

Διπλωμάτες διέκοψαν τις συνομιλίες την Παρασκευή σχετικά με μια πρόταση για ανώτατο όριο στα 65 δολ. το βαρέλι, πολύ πάνω από την τρέχουσα τιμή του κύριου εξαγωγικού αργού της Ρωσίας. 

Το Κρεμλίνο συντάσσει ένα προεδρικό διάταγμα που θα απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες και σε όλους τους εμπόρους που αγοράζουν πετρέλαιο της χώρας να το πωλούν σε οποιονδήποτε συμμετέχει στον μηχανισμό επιβολής πλαφόν στο ρωσικό αργό, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Το διάταγμα θα απαγορεύσει τις συναλλαγές τόσο με εταιρείες όσο και με χώρες που εντάσσονται στον μηχανισμό επιβολής ανώτατου ορίου τιμών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές χωρίς να υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες. Ουσιαστικά θα απαγορεύει κάθε αναφορά σε ανώτατο όριο τιμής στα συμβόλαια για το ρωσικό αργό ή παράγωγα προϊόντα και θα απαγορεύει τις φορτώσεις που προορίζονται για οποιεσδήποτε χώρες υιοθετούν τους περιορισμούς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να συμφωνήσει σχετικά με το πόσο αυστηρό θα πρέπει να είναι ένα ανώτατο όριο τιμών.

Διπλωμάτες διέκοψαν τις συνομιλίες την Παρασκευή σχετικά με μια πρόταση για ανώτατο όριο στα 65 δολ. το βαρέλι, πολύ πάνω από την τρέχουσα τιμή του κύριου εξαγωγικού αργού της Ρωσίας. Οι διαφωνίες για το επίπεδο τιμών παρέμειναν εδραιωμένες και οι συνομιλίες αναβλήθηκαν για τη Δευτέρα. Δεν είναι σαφής ο αντίκτυπος που θα είχε στην αγορά ένα ανώτατο όριο τιμών ή ένα διάταγμα του Κρεμλίνου ως απάντηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επίσημοι υποστηρικτές του μέτρου απέχουν ήδη από την αγορά ρωσικού πετρελαίου. Η πολιτική κίνηση απευθύνεται στην πραγματικότητα σε άλλους σημαντικούς καταναλωτές, όπως η Ινδία, οι οποίοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε δυτικές ασφαλιστικές και άλλες ναυτιλιακές υπηρεσίες εάν πληρώσουν περισσότερο από την ανώτατη τιμή για το ρωσικό αργό.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι έχουν πει σε πολλές περιπτώσεις ότι η Ρωσία δεν θα προμηθεύσει ενέργεια σε όσους θα  ενταχθούν σε ένα ανώτατο όριο τιμών. Αντίθετα, η χώρα θα ανακατευθύνει την προσφορά πετρελαίου της σε «εταίρους προσανατολισμένους στην αγορά» ή θα μειώσει την παραγωγή, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η Ινδία, η Τουρκία και άλλοι μεγάλοι αγοραστές δεν έχουν εγγραφεί στο ανώτατο όριο. Σε αυτό το στάδιο φαίνεται ότι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, καθώς η τελευταία πρόταση θέτει το ανώτατο όριο μέχρι στιγμής πάνω από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πυρκαγιά σε πετρελαϊκές αποθήκες στη Ροστόφ μετά από επίθεση UAV

Το ρωσικό υπουργείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά έχει επεκταθεί σε 5.000 κυβικά μέτρα πετρελαίου και πως για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί δεκάδες πυροσβέστες.
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση drone της Ουκρανίας προκάλεσε πυρκαγιά σε διυλιστήριο της Ρωσίας

Η Ουκρανία έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις με UAVs με στόχο ρωσικές ενεργειακές υποδομές, ειδικά διυλιστήρια. Tο παραγωγικό δυναμικό ως προς τη διύλιση καυσίμων στη Ρωσία έχει μειωθεί κατά 15%.
russia-oil
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones έβαλαν στο στόχαστρο ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου

Τουλάχιστον εννέα μεγάλα διυλιστήρια έχουν δεχθεί επιτυχώς επιθέσεις φέτος, θέτοντας σήμερα εκτός λειτουργίας το 11% της συνολικής δυναμικότητας της χώρας σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.