ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Evropaiki Enosi, EU, European Union
Φωτο: Shutterstock

Διχασμένες οι χώρες της Ευρώπης για τα πλαφόν σε αέριο - πετρέλαιο

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας, ενώ δεν υπάρχει ως τώρα συμφωνία για τις προτάσεις της Κομισιόν για πλαφόν στο αέριο σε πολύ υψηλή τιμή, όπως και για το ανώτατο όριο στις τιμές ρωσικού πετρελαίου.

Η ώρα των αποφάσεων έχει φτάσει για την Ευρώπη, ενώ οι διαπραγματεύσεις για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου αλλά και στο ρωσικό αργό πετρέλαιο συνεχίζονται. Έντονες είναι οι αντιδράσεις από πολλά κράτη – μέλη, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα, στην πρόταση της Κομισιόν για ένα «μηχανισμό διόρθωσης» των τιμών του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ/Mwh, ενώ δυσκολίες παρατηρούνται και στις αποφάσεις για το πετρέλαιο.

Ειδικότερα, 15 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, προσέρχονται στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, επιδιώκοντας σημαντική αλλαγή στο ανώτατο όριο τιμής που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να τεθεί κάτω από τα 200 ευρώ/Mwh. Οι Βρυξέλλες πρότειναν να ενεργοποιηθεί ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, εάν αυτή φτάσει τα 275 ευρώ/ Mwh για δύο συνεχόμενες εβδομάδες και εάν η διαφορά μεταξύ αυτής και ενός σημείου αναφοράς για το ευρωπαϊκό κόστος του υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι από 58 ευρώ/Mwh και πάνω για 10 ημέρες εντός αυτών των εβδομάδων.

Ωστόσο, η πλευρά που αντιτίθεται, ισχυρίζεται ότι αν το πλαφόν κλειδώσει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα δεν θα έχει στην πραγματικότητα επίδραση στη διαμόρφωση των τιμών, ενώ θεωρεί πως ένα τέτοιο ανώτατο όριο στέλνει το λάθος μήνυμα για τις δυνατότητες που έχει η Ευρώπη να πραγματοποιήσει αγορές.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην ομάδα των χωρών που ζητούν το όριο αυτό να «κατέβει» κάτω από τα 200 ευρώ. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας χαρακτήρισε «παράλογα» τα επίπεδα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σημείωσε ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να υιοθετηθεί ο κανονισμός αλληλεγγύης και κανονισμός διόρθωσης τιμών. Όπως τόνισε, το όριο που προτείνει η Κομισιόν δεν διασφαλίζει ότι θα μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, άρα δεν πετυχαίνει το στόχο του που είναι η μείωση των τιμών.

Παράλληλα, εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το πλαφόν στο το ρωσικό πετρέλαιο σημειώθηκε χτες, καθώς τα κράτη - μέλη διχάστηκαν σχετικά με το ανώτατο όριο των τιμών. Οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία απέρριψαν τον σχέδιο της ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στο επίπεδο 65 δολ. το βαρέλι, πέραν του οποίου δεν θα επιτρέπεται η παροχή υπηρεσιών από ευρωπαϊκές εταιρείες (ναυτιλιακές, ασφαλιστικές κ.α.) θεωρώντας πως είναι υπερβολικά γενναιόδωρο προς τη Μόσχα. Από την άλλη πλευρά, οι χώρες με ισχυρή ναυτιλιακή βιομηχανία -πρώτη η Ελλάδα, ακολουθούμενη από Κύπρο και Μάλτα– δεν δέχονται να τεθεί αυτό το όριο κάτω από τα 70 δολ. το βαρέλι. Σε κάθε περίπτωση, το πλαφόν που συζητείται -ανάμεσα σε 65-70 δολ.- ξεπερνά κατά πολύ το κόστος παραγωγής της Ρωσίας.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμμετέχουν στην επιβολή πλαφόν που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του G7 και θα πρέπει να ενεργοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου. Από την πλευρά της Ρωσίας έχει δηλωθεί πως δεν πρόκειται να υπάρχουν συναλλαγές με χώρες που θα υιοθετήσουν το πλαφόν. Πάντως, ενόψει της επιβολής πλαφόν με τιμές 70 δολ. η τιμή του πετρελαίου δέχτηκε χθες πιέσεις. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) υποχώρησε κατά 4% στα 77,73 δολ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κορύφωση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα αναμένει ο Οργανισμός Ενέργειας

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας Φ. Μπιρόλ τόνισε πως τα επόμενα χρόνια η ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα θα φτάσει στο απόγειο της πριν από το τέλος της δεκαετίας.
fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Διαγωνισμός της ΕΕ για από κοινού αγορά 11,6 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου

Σε αυτόν τον πρώτο διαγωνισμό, 77 ευρωπαϊκές εταιρείες υπέβαλαν αιτήματα και οι διεθνείς προμηθευτές εξαιρουμένης της Ρωσίας, καλούνται τώρα να ανταποκριθούν σε αυτόν τον διαγωνισμό υποβάλλοντας τις προσφορές τους έως τις 15 Μαΐου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα αγοράζει φυσικό αέριο η Ευρώπη για να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές

Σε λειτουργία ο κοινός μηχανισμός αγορών που έχει στόχο να εξαλείψει τον ανταγωνισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών στις τιμές και να διασφαλίσει την ομαλή τροφοδοσία της Ευρώπης τον επόμενο χειμώνα.