ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Uniper_ Germany
Φωτο: Shutterstock

Γερμανία: Ζημιές ρεκόρ 40 δισ. ευρώ για τον ενεργειακό κολοσσό Uniper

Η ζημία αναδεικνύει περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει μια δεκαετή σχέση προμήθειας με την Ευρώπη, και κυρίως με τη Γερμανία, επηρεάζει τον ενεργειακό τομέα της ηπείρου.

Η Uniper, η οποία πρόκειται να κρατικοποιηθεί σύντομα, ανακοίνωσε καθαρές ζημίες ρεκόρ ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ (39,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων) κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, τις μεγαλύτερες στην ιστορία των γερμανικών επιχειρήσεων, αφού η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειές της.

Η ζημία αναδεικνύει περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει μια δεκαετή σχέση προμήθειας με την Ευρώπη, και κυρίως με τη Γερμανία, επηρεάζει τον ενεργειακό τομέα της ηπείρου, με την Uniper να αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρική απώλεια της κρίσης μέχρι στιγμής.

Σηματοδοτεί, σύμφωνα με το Reuters, επίσης τη μεγαλύτερη απώλεια στη γερμανική εταιρική ιστορία, σύμφωνα με τον Mark Spoerer, ο οποίος κατέχει την έδρα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Regensburg, επισκιάζοντας ακόμη και πιο πρόσφατες ακραίες περιπτώσεις, όπως τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ που ανακοίνωσε η Deutsche Telekom για το 2002.

Από την αρχή του έτους οι μετοχές της Uniper έχουν χάσει το 93% της αξίας τους, με αποτέλεσμα η τρέχουσα χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ, από 15,2 δισ. ευρώ στις 3 Ιανουαρίου.

«Οι αριθμοί του εξαμήνου μας έδειξαν ήδη ότι αυτό έχει αφήσει τεράστια σημάδια στα οικονομικά μας αποτελέσματα», δήλωσε η οικονομική διευθύντρια Tiina Tuomela, προσθέτοντας ότι ένα συμφωνημένο πακέτο σταθεροποίησης που θα προβλέπει την εξαγορά της Uniper από τη Γερμανία βρίσκεται υπό ολοκλήρωση.

Η Uniper δήλωσε ότι η καθαρή ζημία συνυπολογίζει 10 δισεκατομμύρια ευρώ πραγματοποιημένων ζημιών που υπέστη η εταιρεία από την αντικατάσταση όγκων ρωσικού φυσικού αερίου στην αγορά spot σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Αυτό προκάλεσε ημερήσιες απώλειες άνω των 100 εκατ. ευρώ όταν οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αριθμός που έχει μειωθεί σε λιγότερο από 10 εκατ. ευρώ ημερησίως στα τέλη Οκτωβρίου, καθώς οι αγορές έχουν ψυχρανθεί, δήλωσε η Uniper.

Η καθαρή ζημία περιλαμβάνει επίσης 31 δισεκατομμύρια ευρώ μελλοντικών ζημιών που σχετίζονται με το ίδιο θέμα.

Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν πτώση 3%.

Ο Tuomela δήλωσε ότι οι συνομιλίες επικεντρώνονται τώρα στον τρόπο αντικατάστασης μιας προγραμματισμένης εισφοράς φυσικού αερίου, η οποία επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου, αλλά καταργήθηκε την τελευταία στιγμή, με ένα μέσο που θα μεταφέρει ουσιαστικά τις τεράστιες απώλειες στον μελλοντικό ιδιοκτήτη της Uniper - τη γερμανική κυβέρνηση.

Η Uniper έχει απειλήσει με νομικές ενέργειες κατά του πρώην κύριου προμηθευτή της Gazprom και σταθμίζει τις διαδικασίες ενώπιον σουηδικού διαιτητικού δικαστηρίου για να διεκδικήσει αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Εργαζόμαστε επίσης εντατικά για την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου φυσικού αερίου μας, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και να τερματίσουμε έως το 2024 τις απώλειες που προκύπτουν από την αναστολή των ρωσικών παραδόσεων φυσικού αερίου», δήλωσε ο Tuomela.

Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του ομίλου είναι η προγραμματισμένη έξοδος από τη ρωσική αγορά, όπου κατέχει μερίδιο 83,7% στην Unipro, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες επιδόσεις του ρωσικού τμήματος έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον μεταξύ των πιθανών αγοραστών.

Σύμφωνα με τη συμφωνία με το Βερολίνο, η Uniper έχει λάβει πιστωτικές γραμμές ύψους 18 δισ. ευρώ από τον κρατικό δανειστή KfW, εκ των οποίων τα 14 δισ. ευρώ είχαν αναληφθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπέρασε το 90% η πληρότητα στις γερμανικές αποθήκες φυσικού αερίου

Η Γερμανία αναζητά εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία προμήθευε περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
energeia_ape
ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ της «δίκαιης» κατανομής κόστους για τις ΑΠΕ το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Η διαμάχη μεταξύ των βόρειων και των νότιων κρατιδίων έχει ενταθεί πρόσφατα, με τους κατοίκους των βόρειων να διαμαρτύρονται για τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή τους, παρά τη φθηνότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας εκεί.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία συνεχίζει να διχάζεται για την πυρηνική ενέργεια

Ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ, με δηλώσεις του στην Bild am Sonntag, ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παραχωρήσει στην κρατιδιακή κυβέρνηση της Βαυαρίας την ευθύνη για τη λειτουργία πυρηνικού σταθμού, προκαλώντας αντιδράσεις.