Στην Τουρκία για τριήμερη επίσκεψη πρόκειται να μεταβεί από αύριο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ όπως ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, που αναφέρει ότι ο Στόλτενμπεργκ θα γίνει δεκτός από τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και στην ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, χωρών που η Τουρκία κατηγορεί ότι υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις.
Υπενθυμίζουμε πως η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν κάλεσε την Ουγγαρία και την Τουρκία να εγκρίνουν γρήγορα τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας πως «όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Ουγγαρία και την Τουρκία. Περιμένουμε από τις χώρες αυτές να επικυρώσουν τις αιτήσεις μας. Νομίζω ότι θα ήταν σημαντικό αυτό να συμβεί όσο το δυνατόν νωρίτερα».
Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν αίτηση ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία τον Μάιο εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η ένταξή τους προσέκρουσε στις αντιρρήσεις της Τουρκίας η οποία κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι δίνουν καταφύγιο σε οργανώσεις που το τουρκικό καθεστώς χαρακτηρίζει τρομοκρατικές. Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες του ΝΑΤΟ που δεν έχουν επικυρώσει τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσoν δήλωσε από την πλευρά του ότι Στοκχόλμη και Αγκυρα συμφώνησαν για την πραγματοποίηση επίσκεψής του στην τουρκική πρωτεύουσα και ότι μένει να ορισθεί η ημερομηνία. Ο σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το φυσιολογικό είναι Σουηδία και Φινλανδία να ενταχθούν ταυτόχρονα στην Ατλαντική Συμμαχία.
Σε μια σημαντική κίνηση υποχώρησης προς την Τουρκία, η Σουηδία είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι θα επιτρέψει και πάλι τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Άγκυρα. Η άρση των περιορισμών αυτών είναι μεταξύ των όρων που είχε θέσει η Τουρκία. Στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία υπέγραψαν μνημόνιο το οποίο θα άνοιγε τον δρόμο προς τη Συμμαχία για τις δύο σκανδιναβικές χώρες.
Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνείται να επικυρώσει το αίτημα των δυο σκανδιναβικών χωρών καθώς υποστηρίζει ότι δεν έχουν τηρηθεί οι υποσχέσεις που είχαν δώσει προς την Άγκυρα. Τον Οκτώβριο ο Τούρκος πρόεδρος είχε σημειώσει πως παρακολουθεί στενά τις δυο χώρες για το αν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και τις κατηγορεί πως προστατεύουν Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.
Ο Τσαβούσογλου είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούκστρα. Οι δύο αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στη συμφωνία για εξαγωγές σιτηρών, καθώς και στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία εξαπέλυσε το Φεβρουάριο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Anadolu, οι Τσαβούσογλου και Χούκστρα συζήτησαν επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τούρκοι πολίτες με τη χορήγηση βίζας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης στην Άγκυρα με τον Γκέιρ Πέντερσεν, ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία. Ο Τσαβούσογλου έγραψε στο Twitter πως «συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και επανέλαβε την υποστήριξή μας για την πολιτική διαδικασία».