Η Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) ενέκρινε σε τρίτη και τελική ανάγνωση νόμο, ο οποίος άρει την απαγόρευση στην επιστράτευση πολιτών που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα
Ο ρωσικός ποινικός κώδικας ορίζει ως κακούργημα εκείνο το έγκλημα για το οποίο μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης άνω των πέντε ετών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι βουλευτές επιτρέπουν σε όσους εξέτισαν πρόσφατα ποινή φυλάκισης, να σταλούν στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν καταδικαστεί για ληστεία και διακίνηση ναρκωτικών.
Ο νέος νόμος περιλαμβάνει άτομα που αποφυλακίστηκαν πριν από λιγότερο από οκτώ χρόνια (για «σοβαρά εγκλήματα») ή λιγότερο από δέκα χρόνια (για «ιδιαίτερα σοβαρά εγκλήματα»).
Μέχρι τώρα, ο νόμος για την επιστράτευση που είχε αναγγείλει τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απαγόρευε την πρόσληψη τέτοιους είδους πρώην κρατουμένων.
Στο εξής, μόνο όσοι έχουν καταδικαστεί για παιδεραστία, ομηρία ή βομβιστική επίθεση, διακίνηση ραδιενεργών υλικών, κατασκοπεία ή εσχάτη προδοσία δεν θα μπορούν να επιστρατευθούν σύμφωνα με τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν σήμερα από την κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου.
Οι βουλευτές ψήφισαν επίσης σήμερα νόμο που ρυθμίζει το καθεστώς των εθελοντών που υποτίθεται ότι «βοηθούν τις ένοπλες δυνάμεις» κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων ή αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της χώρας.
Παράλληλα, όσοι έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα κατά της στρατιωτικής θητείας που τελέσθηκαν την περίοδο της επιστράτευσης, όπως η λιποταξία και η ανυπακοή σε διαταγές, μπορούν να επιστρατευθούν και να κληθούν να πολεμήσουν αφότου εκτίσουν την ποινή τους ή σε περίπτωση που έχουν καταδικαστεί με αναστολή.
Σύμφωνα με ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα στρατολογικά γραφεία από τότε που άρχισε η επιστράτευση έχουν ήδη επιστρατεύσει άτομα που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα, παραβιάζοντας έτσι την απαγόρευση που καταργήθηκε σήμερα από την Κρατική Δούμα.
Με την στρατολόγηση των κρατουμένων στις ρωσικές σωφρονιστικές αποικίες είχε ασχοληθεί αρχικά η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner, ενώ μόλις ανακοινώθηκε η επιστράτευση, όπως έγραψε ο ιστότοπος Vaznie istorii («σημαντικές ιστορίες»), ξεκίνησε την επιστράτευση κρατουμένων και το Υπουργείο Άμυνας.
Οι κατάδικοι που συμφωνούν να λάβουν μέρος στις εχθροπραξίες πρέπει να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή για έξι μήνες, απαγορεύεται να υποχωρήσουν ή να παραδοθούν υπό την απειλή της εκτέλεσης. Σε όσους παραμένουν ζωντανοί μετά από έξι μήνες υπόσχονται ότι θα τους απονείμουν χάρη. Τον Σεπτέμβριο, ο ιστότοπος είχε γράψει ανέφερε ότι η ιδιωτική εταιρεία Wagner είχε στρατολογήσει με αυτόν τον τρόπο σχεδόν έξι χιλιάδες κρατούμενους.