ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xi jinping-china-kina
Φώτο: Shutterstock

Διάθεση για γεφύρωση του χάσματος με τις ΗΠΑ δείχνει η Κίνα

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ στέλνουν, σύμφωνα με το Πεκίνο, επικίνδυνα μηνύματα στην Ταϊβάν, η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον σύμφωνα με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την εξεύρεση τρόπων συμπόρευσης προς όφελος και των δύο χωρών, τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, που σημείωσε ότι ως μεγάλες δυνάμεις, η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενισχύσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία τους για να συμβάλουν να υπάρξει σταθερότητα στον κόσμο.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση για την πολιτική της Κίνας έναντι της Ταϊβάν, την σχέση του Πεκίνου με τη Ρωσία και τελευταία για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εμποδίσουν τις εταιρείες ημιαγωγών τους να πωλούν τεχνολογία σε κινεζικές εταιρείες. Η Κίνα εξοργίστηκε πρόσφατα από τη σειρά επισκέψεων Αμερικανών νομοθετών στην Ταϊβάν.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν «επικίνδυνα μηνύματα» στην αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα.

Ο Σι, ο οποίος μόλις εξασφάλισε τρίτη θητεία στην ηγεσία του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στις ξένες παρεμβάσεις όσον αφορά την Ταϊβάν και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η Κίνα δεν θα απαρνηθεί ποτέ το δικαίωμά της στην προσφυγή στη βία για την νήσο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι «οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση με την Κίνα».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών,  Άντονι Μπλίνκεν, επικαλέστηκε κυρίως τον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής και ζητήματα δημόσιας υγείας στον κόσμο μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού ως παραδείγματα των θεματικών στα οποία οι δύο μεγάλες δυνάμεις οφείλουν να εργαστούν από κοινού.

Υπό τον κ. Σι η Κίνα έχει γίνει «πιο καταπιεστική στο εσωτερικό, πιο επιθετική στο εξωτερικό», έκρινε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (Καλιφόρνια). «Και σε πολλές περιπτώσεις, αυτό εγείρει πρόβλημα όσον αφορά τα συμφέροντά μας και τις αξίες μας».

Μολαταύτα, η σχέση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου «διατηρεί διαστάσεις συνεργασίας», συνέχισε. «Ορισμένα από τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε θα είναι πολύ πιο δύσκολο να επιλυθούν αν οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν συνεργαστούν», είπε αναφερόμενος «στο κλίμα», την «παγκόσμια υγεία», τον αγώνα εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών.

«Ακόμη κι αν (οι κινέζοι ηγέτες) δεν θέλουν (να συνεργαστούν), υπάρχει τεράστια απαίτηση από τον υπόλοιπο κόσμο» γι’ αυτό, επέμεινε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Οι άλλες χώρες «περιμένουν από εμάς να βρούμε τρόπους να προχωρήσουμε στα προβλήματα αυτά μαζί», καθώς «μας πλήττουν».

Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα τη «στρατηγική εθνικής ασφαλείας», στις οποίες επαναβεβαιώνονται οι στρατηγικές προτεραιότητες του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Το κείμενο δείχνει πως η Ουάσιγκτον εννοεί να επιβληθεί της Κίνας μακροπρόθεσμα, συμφιλιώνοντας τη λογική του «ανταγωνισμού» με έναν ανταγωνιστή που έχει «τη βούληση να αλλάξει τη διεθνή τάξη» με τη λογική της «συνεργασίας» με το κράτος που παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Η αύξηση των αμερικανικών δασμών θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα την αύξηση κατά 18 δισ. δολάρια αυτών των δασμών που εφαρμόζονται σε κινεζικά προϊόντα, προκειμένου να «προστατευθούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις και οι Αμερικανοί εργαζόμενοι».
ΔΙΕΘΝΗ

Tο 42% των Αμερικανών θεωρούν την Κίνα ως εχθρό της χώρας τους

Η έρευνα σε περισσότερους από 3.600 ενήλικες των ΗΠΑ, η οποία διεξήχθη στις αρχές Απριλίου, διαπίστωσε επίσης ότι το 81% είχε δυσμενή άποψη για την Κίνα - μειωμένη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.