ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ukraine-russia
Φώτο: Shutterstock

Επιμένει η Μόσχα πως η Ουκρανία ετοιμάζει «βρώμικη βόμβα»

Οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν απορρίψει τους «ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας». Η Ουκρανία δήλωσε ότι οι κατηγορίες εναντίον της είναι μια ένδειξη ότι Μόσχα είναι εκείνη που σχεδίαζε μια παρόμοια επίθεση και θα κατηγορούσε το Κίεβο.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα ότι η Ουκρανία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει «βρόμικη βόμβα». Από την πλευρά της η Ουκρανία κάλεσε τους εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επισκεφθούν τις μονάδες στις οποίες, όπως ισχυρίζεται η Ρωσία, ενδέχεται να κατασκευάζει την λεγόμενη βρόμικη βόμβα, που είναι μια βόμβα που περιέχει ραδιενεργές ουσίες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα επιθυμεί να υπάρξει ενεργητική απάντηση από τη διεθνή κοινότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού συνομίλησε σήμερα για το θέμα με τους ομολόγους του της Κίνας και της Ινδίας, έπειτα από τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με υπουργούς Άμυνας χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Επίσης ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, αρμόδιος στον ρωσικό στρατό για τις ραδιενεργές ουσίες, τα βιολογικά και χημικά προϊόντα, έχει δηλώσει  πως«ο σκοπός αυτής της πρόκλησης είναι να κατηγορηθεί η Ρωσία ότι χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία και να εξαπολυθεί έτσι μια ισχυρή αντιρωσική εκστρατεία στον κόσμο», είπε, εκτιμώντας πως το Κίεβο θέλει κυρίως να «εκφοβίσει τον τοπικό πληθυσμό και να αυξήσει τη ροή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη».

«Η πυροδότηση ενός εκρηκτικού ραδιενεργού μηχανισμού θα προκαλούσε αναπόφευκτα τη μόλυνση της περιοχής σε μια επιφάνεια που μπορεί να φθάσει χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα», προειδοποίησε. Ο Κιρίλοφ κατηγόρησε επίσης τη Βρετανία ότι διατηρεί επαφές με το Κίεβο «για το θέμα της απόκτησης κάποια στιγμή των (απαραίτητων) τεχνολογιών για την παραγωγή πυρηνικών όπλων» από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι κατηγορίες αυτές είναι «παράλογες» και «επικίνδυνες», και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από την πλευρά του χθες, Κυριακή, το βράδυ μια απάντηση «όσο γίνεται εξίσου σκληρή» από μέρους των δυτικών συμμάχων του.

Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Ουέι Φένγκε και ο Σοϊγκού «συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία» και ο Ρώσος υπουργός «εξέφρασε στον Κινέζο ομόλογό του την ανησυχία του σχετικά με ενδεχόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Ουκρανία με τη χρήση ‘βρόμικης βόμβας’», επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο.

Από την πλευρά του ο Ινδός υπουργός Άμυνας Ραζνάθ Σινγκ επεσήμανε στον Σοϊγκού ότι καμία πλευρά στη σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ινδικής κυβέρνησης. «Η προοπτική χρήσης ραδιενεργών ή πυρηνικών όπλων είναι αντίθετη στις βασικές αρχές της ανθρωπότητας», τόνισε ο Σινγκ, ενώ επανέλαβε την ανάγκη να επιλυθεί η σύγκρουση μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας.

Η Ουκρανία και η Δύση έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς της Μόσχας, τους οποίους έχουν εκφράσει αρκετοί Ρώσοι αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τους οποίους το Κίεβο ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρόμικη βόμβα», δηλαδή συμβατικά εκρηκτικά με ραδιοενεργό υλικό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μισέλ: Η προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία

Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία».
fysiko aerio-gas
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που ήσαν κάποτε μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Μόσχα , έπεσαν κατακόρυφα μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.