Σειρά εκρήξεων συγκλόνισε σήμερα τις ουκρανικές πόλεις Χάρκοβο και Ζαπορίζια, σύμφωνα με τις αρχές, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τα πυραυλικά τους πλήγματα στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, βάζοντας στόχο εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας.
Πύραυλοι έπληξαν βιομηχανική μονάδα στο Χάρκοβο σήμερα, δήλωσε ο δήμαρχός του Ιχόρ Τερέκοφ, προσθέτοντας ότι τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν ακόμη διευκρινίσει αν υπάρχουν απώλειες ούτε έχουν αποτιμήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν. Ωστόσο ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χαρκόβου Όλεχ Σινεγκούμποφ δήλωσε ότι 5 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Οι πληροφορίες για τις εκρήξεις στην Ζαπορίζια προήλθαν από τον περιφερειακό κυβερνήτη Ολεξάντρ Στάρουκ. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες γι'αυτές.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ενημερώσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι ρώσοι εισβολείς έχουν βάλει πλέον στο στόχαστρο το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας του, υπογραμμίζοντας ότι «η Ρωσία προκαλεί νέο κύμα ουκρανών μεταναστών προς τις χώρες της ΕΕ».
Στο μήνυμά του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι οι ρωσικές επιθέσεις κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία «έχουν σκοπό να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα ηλεκτροδότησης και θέρμανσης αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ώστε να υποχρεώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Ουκρανούς να αναζητήσουν καταφύγιο στις χώρες σας».
Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας εφαρμόζονται σε όλη την Ουκρανία ύστερα από το ρωσικό σφυροκόπημα με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εξαιτίας του οποίου καταστράφηκε μέσα σε μια εβδομάδα περίπου το 1/3 των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της χώρας, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.
Ως απάντηση σε αυτές τις επιθέσεις, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία με προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία προκειμένου να περιορίσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης της πολεμικής εκστρατείας της.
Τόνισε επίσης ότι η πρόταση του Κιέβου για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης παρατηρητών στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας γίνεται «πιο επίκαιρη» καθώς αυξάνεται η απειλή για ρωσική επίθεση από το έδαφος της Λευκορωσίας.