ΓΔ: 2076.69 -2.49% Τζίρος: 227.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:37:35
Πινακίδα στην Τεχεράνη
Αφίσα πυραύλων σε πολυσύχναστο δρόμο της Τεχεράνης απεικονίζει την ισχύ του Ιράν.

Το Ιράν αρνείται επίσκεψη σε πυρηνικές εγκαταστάσεις χωρίς συμφωνία ΔΟΑΕ

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί δήλωσε πως ο ΔΟΑΕ δεν θα έχει πρόσβαση σε βομβαρδισμένες ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις μέχρι να υπάρξει συμφωνία. Το ΔΟΑΕ ζήτησε πλήρη και άμεση συνεργασία από το Ιράν με σχετικό ψήφισμα.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ/IAEA) δεν θα έχει πρόσβαση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν που επλήγησαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με το Ισραήλ, έως ότου επιτευχθεί σχετική συμφωνία με τον Οργανισμό.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Telegram, «οι εγκαταστάσεις που δέχτηκαν επίθεση έχουν τη δική τους ιστορία και μέχρι να ληφθεί απόφαση και να βρεθεί μια λύση μεταξύ μας, του ΔΟΑΕ και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, η συνεργασία δεν είναι δυνατή».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το συμβούλιο των κυβερνητών του ΔΟΑΕ υιοθέτησε σήμερα ψήφισμα που καλεί το Ιράν να συνεργαστεί «πλήρως και χωρίς καθυστέρηση». Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 19 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 12 αποχές, ζητώντας από την Τεχεράνη να παρέχει πληροφορίες και πρόσβαση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, επανέλαβε το αίτημα προς το Ιράν για επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις που επλήγησαν τον Ιούνιο από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή του, ο Αραγτσί επέκρινε το ψήφισμα που υποστηρίζεται από τη Δύση, τονίζοντας ότι «διαταράσσει» τη συνεργασία μεταξύ του Ιράν και του Οργανισμού. Υπογράμμισε πως αυτή η ενέργεια αμαυρώνει την αξιοπιστία και ανεξαρτησία του ΔΟΑΕ και δυσχεραίνει τη διαδικασία επαφών και συνεργασίας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ΔΟΑΕ και το Ιράν είχαν ανακοινώσει συμφωνία στο Κάιρο με στόχο την έναρξη πλήρων επιθεωρήσεων και επαλήθευσης. Ωστόσο, η Τεχεράνη γνωστοποίησε τον προηγούμενο μήνα ότι η συμφωνία θεωρείται πλέον άκυρη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες: Έκκληση για τερματισμό του πολέμου και άνοιγμα του Χορμούζ

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να σταματήσουν τον πόλεμο, το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις και ζήτησε τον τερματισμό του αποκλεισμού στο Στενό του Χορμούζ, λόγω κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία.
Σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός υπουργός: «Ευλογία» κάθε μέρα των επιθέσεων στο Ιράν

Ο Ισραηλινός υπουργός Ζεέβ Ελκίν χαρακτήρισε «ευλογία» για το Ισραήλ τις καθημερινές επιθέσεις κατά του Ιράν και τόνισε πως στόχος είναι η παράταση και η ενίσχυση των ζημιών που προκαλούνται στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: 97 συλλήψεις για διασυνδέσεις με Ισραήλ και ΗΠΑ εν μέσω καταστολής

Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν 97 άτομα ως «στρατιώτες του Ισραήλ», ενισχύοντας την καταστολή κατά όσων φέρονται να έχουν σχέσεις με το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ. Νωρίτερα, συνελήφθησαν 41 άτομα για αποστολή βίντεο σε ξένα ΜΜΕ.
Πόλη Πεκίνο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Απαράδεκτος ο θάνατος Λαριτζανί σε επίθεση του Ισραήλ

Η Κίνα καταδίκασε τον θάνατο του Αλί Λαριτζανί από ισραηλινή επίθεση, ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός στη Μ. Ανατολή. Ο Ισραήλ έδωσε άδεια για στοχευμένες επιθέσεις σε Ιρανούς αξιωματούχους χωρίς πρόσθετη έγκριση.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Μέση Ανατολή: Οι ανθρώπινες απώλειες του πολέμου

Μετά τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, ο πόλεμος εξαπλώθηκε στη Μέση Ανατολή. Οι απολογισμοί θυμάτων βασίζονται κυρίως σε επίσημες πηγές, με επιφυλάξεις ως προς την ανεξαρτησία τους.
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν εκτελεί τρεις κατηγορούμενους για ταραχές

Οι ιρανικές αρχές εκτέλεσαν τρεις άνδρες που καταδικάστηκαν για δολοφονία μελών των δυνάμεων ασφαλείας και ενέργειες υπέρ Ισραήλ και ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής δικαιοσύνης μετά από πρόσφατες ταραχές.