ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:03
Φώτο: Shutterstock

Διέξοδο μέσω Τουρκίας για το ρωσικό φυσικό αέριο ψάχνει ο Βλ. Πούτιν

Σε κόμβο προμηθειών φυσικού αερίου θα μπορούσε να μετατραπεί η Τουρκία δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν. Υπεραμύνθηκε των σχέσεων του με τη Ρωσία ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σήμερα στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πως η Τουρκία είναι η πιο αξιόπιστη οδός για την παράδοση αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας πως η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει στη Μαύρη Θάλασσα τις προμήθειες που προορίζονταν για τον αγωγό Nord Stream και πρότεινε να οικοδομηθεί εκεί αυτό που αποκάλεσε κόμβο προμηθειών.

«Ο κόμβος αυτός, τον οποίο θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μαζί φυσικά, θα είναι επίσης μια πλατφόρμα όχι μόνο για προμήθειες, αλλά επίσης για τον καθορισμό της τιμής, επειδή αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα - το ζήτημα της τιμολόγησης», δήλωσε ο Πούτιν, στη διάρκεια συνάντησής του με τον Ερντογάν στην Αστάνα.

«Σήμερα οι τιμές αυτές βρίσκονται στα ύψη· θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε ένα φυσιολογικό αγοραίο επίπεδο, χωρίς οποιεσδήποτε πολιτικές προεκτάσεις», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν πρότεινε για πρώτη φορά χθες, Τετάρτη, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μείζονα κόμβο αερίου στην Τουρκία ανακατευθύνοντας προμήθειες που προορίζονταν για τους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές τον περασμένο μήνα από εκρήξεις. Οι σουηδικές και οι δανικές αρχές ερευνούν αυτές τις εκρήξεις ως πράξεις δολιοφθοράς, αλλά δεν έχουν πει ακόμη ποιος πιστεύουν ότι βρίσκεται πίσω απ' αυτές.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν στην Αστάνα υπεραμύνθηκε των οικονομικών σχέσεων της χώρας του με τη Μόσχα και υποσχέθηκε να συνεχίσει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για την εξαγωγή των δημητριακών και να μεταφέρουμε επίσης τα ρωσικά δημητριακά και λιπάσματα μέσω της Τουρκίας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες», τόνισε ο Ερντογάν κατά τη σύντομη δημόσια εμφάνισή του με τον Πούτιν.

«Μπορούμε να εργαστούμε για να καθορίσουμε μαζί ποιες θα είναι αυτές η χώρες (...) Είναι σημαντικό να επικεντρώσουμε στις φτωχές χώρες μάλλον παρά στις ανεπτυγμένες χώρες (...) Η Ρωσία και η Τουρκία θα αναστατώσουν σίγουρα ορισμένους, όμως οι αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι σίγουρα πιο χαρούμενες», επέμεινε πριν οι δύο πρόεδροι αποσυρθούν για να συνεχίσουν ιδιωτικά τη συζήτησή τους.

Αυτό το τετ-α-τετ του Ερντογάν με τον Πούτιν είναι το τέταρτο μέσα σε τρεις μήνες και πραγματοποιείται στο περιθώριο της 6ης Συνόδου Κορυφής της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA), που διεξάγεται στην Αστάνα του Καζακστάν.

Ο Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του επειδή, όπως είπε, η πλειονότητα των εξαγωγών ουκρανικών δημητριακών, που κατέστησαν δυνατές με τη διεθνή συμφωνία που σφραγίσθηκε στις 19 Ιουλίου με τον ΟΗΕ, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Τουρκία, κατευθύνθηκαν προς ανεπτυγμένες χώρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία συνεχίζει τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου, λέει ο Μπαϊρακτάρ

Η Τουρκία θα συνεχίσει να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, διεμήνυσε ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, τονίζοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια ενόψει του χειμώνα.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικές δυνάμεις χτυπούν δύο ρωσικές εγκαταστάσεις αερίου στη Σιβηρία

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πλήγματα σε δύο ρωσικά εργοστάσια φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Σιβηρία, προκαλώντας απώλειες στη ρωσική οικονομία. Ο Ζελένσκι εξήρε την επίθεση, τη βαθύτερη σε ρωσικό έδαφος ως τώρα.
Βιομηχανική φωτιά διυλιστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτο πλήγμα με drones σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Βόρεια Σιβηρία

Βιομηχανική μονάδα στο Νόβι Ουρένγκοϊ της Ρωσίας τυλίχθηκε στις φλόγες έπειτα από επίθεση με drone. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες, ενώ η ζημιά βρίσκεται υπό εκτίμηση.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν-Πούτιν: Συμφωνία για νέα πυρηνικά εργοστάσια στο Κιργιστάν

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την πρόθεση για νέους πυρηνικούς σταθμούς στην Τουρκία, μετά το Άκουγιου, στη συνάντησή του με Πούτιν στο Μπισκέκ, υπογραμμίζοντας τη στενή ενεργειακή, αγροτική και τουριστική συνεργασία Άγκυρας-Μόσχας.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Νέοι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας με Ρωσία στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε, στη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη σύνοδο στη Μπισκέκ, ότι Τουρκία και Ρωσία θα συνεργαστούν για την κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας μετά το Ακούγιου.