ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
biden-usa
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Έτοιμος να διαγράψει φοιτητικά δάνεια 400 δισ. δολαρίων ο Μπάιντεν

Το δυνητικό μέτρο, που θα αφορά όσους έχουν ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα από 125.000 δολάρια, συνεχίζει να προκαλεί αντεγκλήσεις σε μια χώρα όπου οι σπουδές κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να διαγράψει μέρος του κολοσσιαίου χρέους που έχει συσσωρευτεί από τα φοιτητικά δάνεια θα κοστίσει στο ομοσπονδιακό κράτος 400 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτίμησε η υπηρεσία προϋπολογισμού του Κογκρέσου σε έκθεσή της που δημοσιοποίησε χθες Δευτέρα.

Η νέα εκτίμηση, που ζητήθηκε από συντηρητικούς κοινοβουλευτικούς και έγινε από επίσημο και απολιτικό οργανισμό, αναμένεται να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά της πολεμικής ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους για το ζήτημα, ενόψει ενδιάμεσων εκλογών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον πρόεδρο Μπάιντεν πως προκαλεί δημοσιονομικό κυκεώνα με αυτό το μέτρο που ανήγγειλε την 24η Αυγούστου, κρίνουν ότι το δημόσιο χρήμα μπορεί να αξιοποιηθεί κατά τρόπο πολύ πιο αποτελεσματικό.

Επαναλαμβάνοντας προεκλογική του υπόσχεση, ο κ. Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι θα διαγραφτούν χρέη ύψους 10.000 δολαρίων για όσους δεν είχαν λάβει ομοσπονδιακό δάνειο για τις πανεπιστημιακές σπουδές τους και 20.000 για όσους είχαν λάβει - κατά τεκμήριο αυτοί οι τελευταίοι έχουν χαμηλότερα εισοδήματα.

Το δυνητικό μέτρο, που θα αφορά όσους έχουν ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα από 125.000 δολάρια, συνεχίζει να προκαλεί αντεγκλήσεις σε μια χώρα όπου κάθε χρονιά φοίτησης στο πανεπιστήμιο μπορεί να κοστίσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Η εκτίμηση του κόστους του μέτρου αυτού τροφοδοτεί εξάλλου τον τεχνικό διάλογο μεταξύ ειδικών και οικονομολόγων, κυρίως λόγω των αβεβαιοτήτων οι οποίες συνδέονται με τις αποπληρωμές που έχουν γίνει ήδη από τους πρώην φοιτητές που μπορεί να ωφεληθούν από αυτή τη διαγραφή χρεών.

«Η υπηρεσία προϋπολογισμού του Κογκρέσου χαρακτηρίζει η ίδια την εκτίμησή της ‘πολύ αβέβαιη’. Συμφωνούμε», σχολίασε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ακυρώνει προγραμματισμένους βομβαρδισμούς στο Ιράν

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ΗΠΑ και Ισραήλ ανέστειλαν νέους βομβαρδισμούς κατά του Ιράν, μετά από σχετικό αίτημα της Τεχεράνης και γειτονικών χωρών, με όρο ταχεία συμφωνία. Προειδοποίησε για χτύπημα άνευ προηγουμένου αν χρειαστεί.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: ΗΠΑ και Ισραήλ ακύρωσαν επίθεση μετά από αίτημα του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ και Ισραήλ αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε νέους βομβαρδισμούς κατά του Ιράν, ύστερα από σχετικό αίτημα της Τεχεράνης και άλλων χωρών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα με τις εξελίξεις.
Καπιτώλιο ΗΠΑ Ουάσινγκτον
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στρατιωτικές πωλήσεις στην Τουρκία με προϋπόθεση τον σεβασμό δικαιωμάτων

Νομοσχέδιο κατατέθηκε στο Κογκρέσο που συνδέει τη στρατιωτική βοήθεια και τις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία με πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, επιβάλλοντας περιορισμούς χωρίς σημαντικές μεταρρυθμίσεις από την Άγκυρα.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Στο «κόκκινο» η ένταση ΗΠΑ – Ιράν: Νέες απειλές από Ντόναλτ Τραμπ

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν βρίσκονται σε οριακό σημείο, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με σκληρά πλήγματα, ενώ η Τεχεράνη προειδοποιεί με άμεσα αντίποινα, εντείνοντας τους φόβους για νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για κλιμάκωση της έντασης

Ο ιρανικός στρατός κατηγόρησε τις ΗΠΑ για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και κάλεσε τους συμμάχους τους να επανεξετάσουν τη συνεργασία τους, προειδοποιώντας ότι όποιος στηρίζει την Ουάσινγκτον κινδυνεύει με πόλεμο.