ΓΔ: 2076.71 0.95% Τζίρος: 212.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Τη ρωσική υπηκοότητα στον Εντ. Σνοούντεν έδωσε ο Πούτιν

Οι ΗΠΑ ζητούν εδώ και χρόνια την έκδοση του Έντουαρντ Σνόουντεν καθώς κατηγορείται για την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA Αμερικανών και ξένων πολιτών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα με το οποίο δίνεται η ρωσική υπηκοότητα στον πρώην συνεργάτη της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ , Έντουαρντ Σνόουντεν, μετά από χρόνια παραμονής του Αμερικανού στη Ρωσία προσπαθώντας να διαφύγει από τις αμερικανικές Αρχές που τον κυνηγούν για την αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA.

Ο ηλικίας 39 ετών Σνόουντεν, διέφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και του δόθηκε άσυλο στη Ρωσία μετά τη διαρροή μυστικών αρχείων το 2013, τα οποία αποκάλυπταν τεράστιες εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις παρακολούθησης που διενεργούσε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, όπου εργάζονταν με σύμβαση.

Οι αμερικανικές αρχές απαιτούσαν επί χρόνια την έκδοση του Σνόουντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη με την κατηγορία της κατασκοπείας. Εκτός από τον Σνοόυντεν , η ρωσική υπηκοότητα δόθηκε σε 71 ακόμη άτομα. Επίσης τρία άτομα έχασαν την ρωσική υπηκοότητα.

Ο Σνοόυντεν ζει στην Ρωσία από το 2013. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Σνοόυντεν κατηγορείται για την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA Αμερικανών και ξένων πολιτών. Ο Σνόουντεν φέρεται να απέκτησε πρόσβαση σε περίπου 1,7 εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα, τα οποία παρέδωσε σε δημοσιογράφους. Η συλλογή των τηλεφωνικών δεδομένων κρίθηκε παράνομη το 2015. Αντιμετωπίζει ποινή κάθρειξης έως και 30 ετών.

Ο Ρώσος δικηγόρος του πληροφοριοδότη, Ανατόλι Κουτσερένα, από την πλευρά του διευκρίνισε ότι ο Σνόουντεν δεν θα επηρεαστεί από τη διαταγή επιστράτευσης για την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία διατάχθηκε από τον Πούτιν την περασμένη εβδομάδα. «Δεν υπηρέτησε στον ρωσικό στρατό και ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μας, δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία πολιτών που τώρα επιστρατεύονται», είπε στο πρακτορείο Ria Novosti.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύντροφος του Σνόουντεν, Λίντσεϊ Μιλς, έχει επίσης κάνει αίτηση για να λάβει ρωσική υπηκοότητα και η κόρη τους την έχει ήδη, έχοντας γεννηθεί στη Ρωσία.

Το 2020, η Ρωσία παραχώρησε στον Σνόουντεν δικαιώματα μόνιμης διαμονής, ανοίγοντάς του το δρόμο για να αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα. Εκείνο το έτος, ένα εφετείο των ΗΠΑ έκρινε ότι το πρόγραμμα που είχε αποκαλύψει ο Σνόουντεν ήταν παράνομο και ότι οι ηγέτες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που το υπερασπίστηκαν δημόσια δεν έλεγαν την αλήθεια.

Ο Πούτιν, πρώην στέλεχος των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών, είπε το 2017 ότι ο Σνόουντεν, ο οποίος διατηρεί χαμηλό προφίλ όσο ζει στη Ρωσία, έκανε λάθος που διέρρευσε μυστικά των ΗΠΑ, αλλά δεν ήταν προδότης.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Σνόουντεν «κατάσκοπο» και είχε ζητήσει από τη Ρωσία την έκδοση του. Το 2016 ο Σνόουντεν είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον όρο «μια δίκαιης δίκης» ζητώντας από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να του απονεμηθεί χάρη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσικά πολεμικά πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σοβαρή αντιμετώπιση αναφορών Δανίας για ρωσικές προκλήσεις στη θάλασσα

Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί στενά και λαμβάνει σοβαρά τις ρωσικές ναυτικές προκλήσεις στα στενά της Δανίας, μετά από σχετικές πληροφορίες της δανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Συνεχής η επικοινωνία με ΝΑΤΟ, δηλώνει η Ουάσινγκτον.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία συνεχίζει τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου, λέει ο Μπαϊρακτάρ

Η Τουρκία θα συνεχίσει να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, διεμήνυσε ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, τονίζοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια ενόψει του χειμώνα.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Άμεση απάντηση αν η Ευρώπη προκαλέσει τη Ρωσία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε πως η Ρωσία θα απαντήσει άμεσα σε περίπτωση ευρωπαϊκής πρόκλησης, ωστόσο τόνισε ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ. Επεσήμανε ακόμη την ιστορική ετοιμότητα της Ρωσίας για αντεπίθεση.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Καμία πρόοδος για ειρήνη μετά τη σύνοδο στην Αλάσκα

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο κόσμος δεν έχει πλησιάσει την ειρήνη μετά τη σύνοδο Ρωσίας-ΗΠΑ, ενώ κατηγόρησε την Ευρώπη πως ωθεί την Ουκρανία να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις και να κλιμακώσει τον πόλεμο.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Επικίνδυνη κλιμάκωση αν οι ΗΠΑ στείλουν Τόμαχοκ στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί ότι η προμήθεια Ουκρανίας με πυραύλους Τόμαχοκ από τις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε νέα επικίνδυνη κλιμάκωση με τη Δύση, απαιτώντας αντίδραση από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Ενισχύουμε τις δυνάμεις μας – Κατηγορούμενο βλακωδώς για Ζαπορίζια

Το Κρεμλίνο τόνισε ότι ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις του για τη διατήρηση της ειρήνης, παραμένοντας ανοιχτό σε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, ενώ σημείωσε πως υπάρχει παύση στην ειρηνευτική διαδικασία.