ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Afghanistan, Kabul
Φωτο: ΑΠΕ

Αφγανιστάν: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των κοριτσιών από την σχολική εκπαίδευση

Στις 23 Μαρτίου τα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λειτούργησαν μόλις για λίγες ώρες, προτού οι Ταλιμπάν ανακοινώσουν και πάλι το κλείσιμό τους.

Ο ΟΗΕ κάλεσε για μία ακόμη φορά τους Ταλιμπάν να λάβουν «έκτακτα μέτρα» προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν, χαρακτηρίζοντας το κλείσιμό τους εδώ κα ένα χρόνο «επονείδιστη» πράξη «χωρίς προηγούμενο». «Σήμερα Κυριακή συμπληρώνεται ένας χρόνος αποκλεισμού των κοριτσιών στο Αφγανιστάν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ένας χρόνος χαμένων γνώσεων και ευκαιριών που δεν θα ξαναβρούν ποτέ. Τα κορίτσια έχουν θέση στο σχολείο. Οι Ταλιμπάν πρέπει να τα αφήσουν να επιστρέψουν», έγραψε στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Αφού κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021 οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο. Στις 23 Μαρτίου τα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λειτούργησαν μόλις για λίγες ώρες, προτού οι Ταλιμπάν ανακοινώσουν και πάλι το κλείσιμό τους.

Έκτοτε το ισλαμιστικό κίνημα υποστηρίζει ότι παραμένουν κλειστά λόγω ενός «τεχνικού προβλήματος» και ότι θα επαναλειτουργήσουν μόλις οριστικοποιηθεί ένα πρόγραμμα που θα βασίζεται στους κανόνες του Ισλάμ. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «περισσότερο από ένα εκατομμύρια κορίτσια», κυρίως ηλικίας 12 με 18 ετών, εμποδίστηκαν να πάνε στο σχολείο την προηγούμενη σχολική χρονιά, κάτι που δεν συνέβη για τα αγόρια, καθώς τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για αυτά επαναλειτούργησαν στις 18 Σεπτεμβρίου 2021. «Είναι μια τραγική, επονείδιστη επέτειος που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί», σχολίασε σήμερα ο Μάρκους Πότζελ υπηρεσιακός επικεφαλής της Αποστολής Αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA). «Δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη δικαιολογία για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό των κοριτσιών από τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «πουθενά στον κόσμο δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο».

«Βλάπτει βαθιά μια γενιά κοριτσιών και το μέλλον του Αφγανιστάν», υπογράμμισε ο Πότζελ. «Η άρνηση της εκπαίδευσης παραβιάζει τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών. Αυξάνει τον κίνδυνο περιθωριοποίησής τους, τον κίνδυνο βίας, εκμετάλλευσης και κακοποιήσεων», σημείωσε στην ανακοίνωσή της η UNAMA. «Εναπόκειται στους Ταλιμπάν να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα προωθούν την ειρήνη, τη συμπεριληπτικότητα, την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικονομική ανάκαμψη. Η διεθνής κοινότητα παραμένει έτοιμη να στηρίξει μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί το σύνολο του πληθυσμού και η οποία θα σέβεται τα δικαιώματά του», κατέληξε. Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία στις 15 Αυγούστου 2021 οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις γυναίκες και τα κορίτσια: έκλεισαν τα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις περισσότερες επαρχίες και τους απαγόρευσαν να εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Παράλληλα τους ζήτησαν να καλύπτονται εντελώς όταν βρίσκονται έξω από το σπίτι τους.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

afganistan
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία από τον ΟΗΕ για νόμο που θα εφαρμόσουν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστλαν

Ο νέος νόμος, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και βασίστηκε σε διάταγμα του 2022 του ανώτατου πνευματικού ηγέτη των Ταλιμπάν Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, ελέγχει κάθε πλευρά της κοινωνικής και ιδιωτικής ζωής ακολουθώντας μια ιδιαίτερα αυστηρή εκδοχή της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.
Taliban-Afganistan-stratiotes-epithesi
ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Το υπ. Ηθικής απέλυσε αστυνομικούς επειδή δεν άφησαν γενειάδα

Το υπουργείο Ηθικής, το οποίο στεγάστηκε στο εγκαταλειμμένο υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων στην Καμπούλ αφού ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, το 2021, επικρίνεται από τα Ηνωμένα Έθνη.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνολικά 1,4 εκατομμύρια κορίτσια στερήθηκαν το σχολείο από τους Ταλιμπάν

«Το Αφγανιστάν σήμερα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που αρνείται την πρόσβαση στην εκπαίδευση για κορίτσια άνω των 12 ετών και γυναίκες», δήλωσε η γενική διευθύντρια της UNESCO Όντρεϊ Αντζούλαι.
afganistan-kabul
ΔΙΕΘΝΗ

Οι προμήθειες παπαρούνας οπίου στο Αφγανιστάν μειώθηκαν κατά 95%

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) δήλωσε ότι η καλλιέργεια οπίου μειώθηκε σε όλη τη χώρα σε μόλις 10.800 εκτάρια (26.700 στρέμματα) το 2023 από 233.000 εκτάρια το προηγούμενο έτος.