Η ουκρανική κυβέρνηση παρουσίασε χθες Τρίτη τις εγγυήσεις ασφαλείας που θεωρεί απαραίτητες για τη χώρα μετά τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία. Βάσει των προτάσεων του Κιέβου, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως και οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Τουρκία, θα εγγυώνται την ασφάλεια της Ουκρανίας, η οποία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον Αντρίι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τον πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν στο Κίεβο χθες. Σε αυτό αναφέρεται ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση που χρειάζεται ο στρατός της Ουκρανίας από τους δυτικούς του συμμάχους προκειμένου να διασφαλίσει ότι η χώρα θα μπορεί να υπερασπίζεται την κυριαρχία της στο μέλλον.
Αν και το Κίεβο είχε αναφέρει στην αρχή της ρωσικής εισβολής ότι προτίθεται να εγκαταλείψει τον στόχο του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός, τώρα τονίζει ότι ενδιαφέρεται για πλήρη ένταξη στη Συμμαχία.
Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι οι προτάσεις της Ουκρανίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο». Σε ανάρτησή του στο Telegram ο Μεντβέντεφ επεσήμανε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα σημαίνει ότι οι άλλες χώρες μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να τη βοηθήσουν να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας, ενώ πρόσθεσε ότι αν με αυτό τον τρόπο το ΝΑΤΟ ελπίζει να αποδυναμώσει τη Μόσχα, τότε θα δει «τη Γη να καίγεται και το τσιμέντο να λιώνει».
Επίσης το Κρεμλίνο ανέφερε την Τετάρτη ότι οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ συνιστούν απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας και τόνισε ότι αυτές οι φιλοδοξίες καθιστούν αναγκαίο για τη Μόσχα να διεξάγει τον πόλεμο - ή την "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" όπως το αποκαλεί - στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Κρεμλίνο υποστήριξε επίσης ότι άλλες περιοχές μπορούν να αντισταθμίσουν την ευρωπαϊκή ζήτηση για το φυσικό αέριο.