Μήνυμα αποφασιστικότητας για την υπέρβαση της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει η Ρωσία έστειλε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα της Γερμανίας και της Ευρώπης να διαχειριστεί ακόμη και την πλήρη διακοπή ροής του ρωσικού φυσικού αερίου τον χειμώνα. Πάντως, η Ευρώπη παραμένει διχασμένη για το κρίσιμο ζήτημα της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου και η Κομισιόν καλείται να υποβάλει στις κυβερνήσεις νέα συμβιβαστική πρόταση, ώστε να ξεπεραστούν οι διαφωνίες.
Η Γερμανία και η Ευρώπη είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις εάν η Ρωσία αποφασίσει να σταματήσει εντελώς τις παραδόσεις φυσικού αερίου, όπως ανέφερε σε δήλωσή του το Σάββατο ο καγκελάριος της χώρας Όλαφ Σολτς. Η Γερμανία έχει προετοιμαστεί «για το ενδεχόμενο η Ρωσία να διακόψει σε μεγάλο βαθμό τις προμήθειες φυσικού αερίου λόγω του πολέμου εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι η χώρα του έχει εγκαταστήσει τερματικούς σταθμούς στις ακτές της βόρειας Γερμανίας για την εισαγωγή υγροποιημένου αερίου (LNG).
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης της ηπείρου, όπως σημειώνει το Bloomberg, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μειώνει τις προμήθειες σε αντίποινα για τις κυρώσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα κύμα πτωχεύσεων ως επίπτωση της κρίσης.
«Εξοικονομήσαμε φυσικό αέριο. Χρησιμοποιούμε για άλλη μια φορά τις δυνατότητες παραγωγής των σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα. Στις αρχές του επόμενου έτους θα έχουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τους εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της νότιας Γερμανίας, εάν αυτό είναι απαραίτητο», δήλωσε ο καγκελάριος, στον απόηχο των επικρίσεων που συγκέντρωσε απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ να διατηρήσει δύο από τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας σε εφεδρεία.
Το σχέδιο αυτό δέχθηκε πλήγμα όταν ο φορέας εκμετάλλευσης των εργοστασίων απευθύνθηκε στον Χάμπεκ με επιστολή του, λέγοντας ότι αυτό «δεν είναι τεχνικά εφικτό και ως εκ τούτου δεν είναι κατάλληλο ως μέσο για την εξασφάλιση του μεριδίου εφοδιασμού αυτών των εγκαταστάσεων».
Σε νέα σύνοδο των υπουργών Ενέργειας οι τελικές αποφάσεις
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ κάλεσαν χθες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου εν μέσω αυξανόμενης, επείγουσας ανάγκης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων λογαριασμών που πλήττουν καταναλωτές και επιχειρήσεις.
«Μαζί με την Επιτροπή, πρέπει να εργαστούμε γρήγορα και να προετοιμάσουμε μια συντονισμένη λύση σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να μετριάσουμε τις υψηλές τιμές ενέργειας το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα, ο οποίος προήδρευσε της συνόδου των υπουργών.
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, αφήνοντας στην Κομισιόν τις κρίσιμες λεπτομέρειες του σχεδίου, που προκαλεί έντονες συζητήσεις στην Ευρώπη.
Μια νέα υπουργική σύνοδος θα συγκληθεί τις επόμενες εβδομάδες για να αποφασιστούν οι τελικές λεπτομέρειες. Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, οι απόψεις εξακολουθούν να διίστανται σχετικά με το αν το ανώτατο όριο τιμών θα πρέπει να ισχύει για όλες τις εισαγωγές φυσικού αερίου ή μόνο για το ρωσικό φυσικό αέριο.
Την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι προσωπικά τάσσεται υπέρ ενός ανώτατου ορίου τιμών στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αγωγών, αν και αυτό είναι πιθανό να κλιμακώσει τις εντάσεις με τη Μόσχα, η οποία απείλησε να διακόψει εντελώς τον εφοδιασμό της Ευρώπης σε αντίποινα.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι πλέον καιρός για ένα ανώτατο όριο τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου αγωγών προς την Ευρώπη», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στις 2 Σεπτεμβρίου.
Η Γερμανία, από την πλευρά της, άφησε να εννοηθεί ότι η πλήρης διακοπή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου δεν θα έβλαπτε περισσότερο την οικονομία της, καθώς η Μόσχα έχει ήδη σταματήσει τις παραδόσεις μέσω του αγωγού Nord Stream 1 την περασμένη εβδομάδα.
«Η Γερμανία δεν παίρνει πλέον ρωσικό φυσικό αέριο και μπορούμε ακόμα να το αποθηκεύσουμε», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Αυτό σημαίνει ότι η αγορά δεν αναμένει πλέον να καταρρεύσουμε εάν δεν υπάρχει ρωσικό φυσικό αέριο».
Υπάρχει μια επικρατούσα άποψη ότι απαιτείται ανώτατο όριο τιμών, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες της ΕΕ χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να «τελειοποιήσουν» τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εφαρμοστεί», δήλωσε ο Σικέλα σε δημοσιογράφους μετά τη χθεσινή συνάντηση. Υπάρχει «διχασμός απόψεων» και εναπόκειται στην Επιτροπή να επεξεργαστεί το σχέδιο, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Χανς Βίλμπριφ.