Η Γερμανία υποπτεύεται ότι η ζημιά στο σύστημα αγωγών Nord Stream που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς.
Τα στοιχεία δείχνουν μια «βίαιη πράξη» και όχι ένα τεχνικό ζήτημα, σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο ασφαλείας, ο οποίος ζήτησε από το Bloomberg να μην κατονομαστεί επειδή το θέμα διερευνάται.
Ανάλογες απόψεις εξέφρασε και η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε σήμερα πως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι διαρροές στους αγωγούς αερίου Nord Stream οφείλονται σε σύμπτωση.
Μολονότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το σαμποτάζ, είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα, δήλωσε η Φρεντέρικσεν στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο DR στη διάρκεια επίσκεψής της στην Πολωνία. Η πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η ζημιά στους αγωγούς στη Βαλτική καταδεικνύει την ανάγκη να βελτιωθεί η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε επίσης πως είναι πρόωρο να προβαίνει κανείς σε εικασίες για τα αίτια των διαρροών στους δύο αγωγούς Nord Stream, οι οποίοι έχουν σχεδιασθεί για να μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.
«Στο στάδιο αυτό, είναι πολύ πρόωρο να κάνουμε εικασίες για το ποιες είναι οι αιτίες... Τα κράτη μέλη εξετάζουν το θέμα αυτό, θα παραμείνουμε σε στενή επαφή μαζί τους, όμως πραγματικά δεν είναι η στιγμή για εικασίες», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις με τις διαρροές και μέχρι στιγμής δεν βλέπει οποιονδήποτε αντίκτυπο στην ασφάλεια των ευρωπαϊκών προμηθειών, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Μολονότι δεν λειτουργεί κανένας από τους δύο αγωγούς, εξακολουθούν αμφότεροι να περιέχουν αέριο υπό πίεση.
«Σαμποτάζ» φοβούνται και οι... Ρώσοι
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως δεν αποκλείει να οφείλεται σε σαμποτάζ η ζημιά στο ρωσικής κατασκευής δίκτυο αγωγών Nord Stream στη Βαλτική.
Η Nord Stream AG, η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο, γνωστοποίησε νωρίτερα σήμερα πως τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου Nord Stream υπέστησαν ζημιές «άνευ προηγουμένου» μέσα σε μία ημέρα.
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ερωτήθηκε αν ενδεχόμενη δολιοφθορά μπορεί να είναι η αιτία της ζημιάς.
Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως το Κρεμλίνο ανησυχεί πολύ για την κατάσταση, η οποία απαιτεί άμεση διερεύνηση καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια «ολόκληρης της ηπείρου».«Είναι πολύ ανησυχητικά νέα. Πράγματι, μιλάμε για ζημιές αδιευκρίνιστης φύσης στον αγωγό μέσα στην οικονομική ζώνη της Δανίας», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου», τόνισε.
Οι διαρροές σε δανέζικα και σουηδικά ύδατα
Τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου Nord Stream στη Βαλτική υπέστησαν «άνευ προηγουμένου» ζημιές μέσα σε μία ημέρα, ανακοίνωσε σήμερα η Nord Stream AG, η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο, ενώ διατυπώνονται υπόνοιες για σαμποτάζ.
Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα αφού οι σουηδικές ναυτιλιακές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για δύο διαρροές στον αγωγό Nord Stream 1, λίγο μετά τον εντοπισμό μιας διαρροής στο γειτονικό αγωγό Nord Stream 2 που έκανε τη Δανία να απαγορεύσει τη ναυσιπλοΐα σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων. Η Nord Stream AG ανακοίνωσε πως είναι αδύνατο να υπολογίσει πότε θα αποκατασταθεί η δυνατότητα λειτουργίας του συστήματος αγωγών αερίου.
«Η καταστροφή που συνέβη την ίδια ημέρα ταυτόχρονα σε τρεις γραμμές των υποθαλάσσιων αγωγών του συστήματος Nord Stream είναι άνευ προηγουμένου. Δεν είναι ακόμα δυνατό να υπολογισθεί ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση της υποδομής μεταφοράς αερίου», ανέφερε σε σχόλιά της προς τους δημοσιογράφους.
Ο Nord Stream 1, ο οποίος αποτελείται από δύο παράλληλες γραμμές με δυνατότητα μεταφοράς 27,5 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως καθεμιά, άρχισε να προμηθεύει απ' ευθείας αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία το 2011. Οι ροές μέσω του αγωγού, ο οποίος λειτουργούσε από τον Ιούλιο μόλις στο 20% της δυνατότητάς του, σταμάτησαν στο τέλος Αυγούστου και δεν επαναλήφθηκαν μετά τις εργασίες συντήρησής του.
Η Ρωσία υποστηρίζει πως για τη μη λειτουργία του αγωγού ευθύνονται ελαττωματικός εξοπλισμός σε ένα σημαντικό σταθμό συμπίεσης καθώς και οι δυτικές κυρώσεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο Nord Stream 2, ο οποίος είναι παράλληλος του Nord Stream 1, κατασκευάστηκε το Σεπτέμβριο 2021, αλλά δεν εγκαινιάσθηκε ποτέ καθώς η Γερμανία αρνήθηκε να τον πιστοποιήσει. Το πρόγραμμα διακόπηκε πλήρως λίγες ημέρες πριν από τις 24 Φεβρουαρίου που η Μόσχα έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία.