ΓΔ: 2407.07 1.56% Τζίρος: 399.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
prosfyges-oukrania-ukraine
Φώτο: Shutterstock

Γερμανικό κρατίδιο απειλεί να σταματήσει να δέχεται πρόσφυγες από Ουκρανία

Στέλεχος του υπουργείου Προσφύγων του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αναφέρει πως έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται στη Γερμανία από την Ουκρανία, καλώντας για πιο δίκαιη κατανομή μεταξύ των κρατιδίων.

Οι αρχές του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας απειλούν να σταματήσουν να υποδέχονται ουκρανούς πρόσφυγες, καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται δραματικά, ερίζοντας πως άλλα κρατίδια δεν εκπληρώνουν τις δικές τους υποχρεώσεις ως προς την υποδοχή τους.

Η κατάσταση στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, στο οποίο υπάγονται διοικητικά οι πόλεις Κολονία, Ντίσελντορφ και Ντόρτμουντ, επιδεινώθηκε τα τελευταία 24ωρα, ανέφερε στέλεχος του κρατιδιακού υπουργείου Προσφύγων σε επιστολή του στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό οφείλεται ιδίως στο γεγονός ότι άλλα κρατίδια αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία, παρότι βρίσκονται κάτω από τις ποσοστώσεις τους, με αποτέλεσμα να τους υποδέχεται η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, πρόσθεσε.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας και φθάνουν στο κρατίδιο έχει αυξηθεί πολύ, επισήμανε ο Λόρεντς Μπαρ στο κείμενο που έστειλε στον Χανς-Γκέοργκ Ένγκελκε, το στέλεχος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών.

Ασφαλώς η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία παραμένει «δεσμευμένη στην εκπλήρωση της ανθρωπιστικής της ευθύνης να υποδέχεται όλους τους ανθρώπους που χρειάζονται προστασία, ειδικά αυτούς που έφυγαν από την Ουκρανία», τόνισε ο κ. Μπαρ. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρειάζεται επίσης να κάνει το καθήκον της, φροντίζοντας οι ροές να είναι πιο ομαλές και η κατανομή να είναι πιο δίκαιη, συμπλήρωσε.

Πέρα από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, μόνο η Βάδη-Βιρτεμβέργη και το Ζάαρλαντ δέχονται το τρέχον διάστημα τη μεταφορά προσφύγων από άλλα κρατίδια στο δικό τους έδαφος. Πρακτικά, σύμφωνα με την επιστολή του κ. Μπαρ, αυτό σημαίνει πως μόλις τρία από τα δεκαέξι κρατίδια χειρίζονται σήμερα την υποδοχή της μεγάλης πλειονότητας των προσφύγων από την Ουκρανία.

«Αν αυτή η τάση μείνει αμετάβλητη, εκτιμάμε ότι η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (...) δεν θα μπορεί πλέον να υποδεχθεί πρόσφυγες», προειδοποίησε. «Αυτό θα έχει αποτέλεσμα η εθνική κατανομή προσφύγων να ανασταλεί». Ακόμη, ο κ. Μπαρ απηύθυνε έκκληση για αλληλεγγύη από τα υπόλοιπα κρατίδια, τονίζοντας πως ακόμη κι αν έχουν φθάσει στα όρια της δυναμικότητάς τους ως προς την υποδοχή προσφύγων, πρέπει να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους να φιλοξενούν τους πολίτες της Ουκρανίας που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, όπου μαίνεται ο πόλεμος που ξέσπασε την 24η Φεβρουαρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανική Αστυνομία νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Πέντε συλλήψεις για εξαγωγή οπλικού εξοπλισμού στη Ρωσία

Στη Γερμανία συνελήφθησαν πέντε άτομα για παράνομες εξαγωγές εξοπλισμού κατασκευής όπλων προς τη Ρωσία μέσω εικονικών εταιριών, με τις αρχές να υποψιάζονται εμπλοκή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ο κόσμος της ισχύος μόνο οδηγεί σε κινδύνους, όπως έδειξε η ιστορία

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε πως ένας κόσμος που βασίζεται μόνο στην ισχύ είναι επικίνδυνος για μικρούς και μεγάλους, και κάλεσε να δοθεί έμφαση στη συνεργασία και τις συμμαχίες, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Εμανουέλ Μακρόν επίσημη τελετή
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας για Ιράν και Γροιλανδία

Ο Μακρόν συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις σε Ιράν και Γροιλανδία, ενώ ανακοινώθηκε συμμετοχή 15 Γάλλων στρατιωτικών στην άσκηση «Αρκτική Αντοχή», μαζί με άλλες χώρες, για ενίσχυση ασφάλειας στην περιοχή.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η υπηρεσία ασφαλείας μιλά για έγκλημα πολέμου μετά το πλήγμα στο Λβιβ

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θεωρεί έγκλημα πολέμου τη ρωσική νυχτερινή επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στην περιοχή του Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η Γερμανία ίσως συμμετάσχει σε πολυεθνική δύναμη εκτός Ουκρανίας

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι γερμανικά στρατεύματα ενδέχεται να συμμετάσχουν σε πολυεθνική δύναμη σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, γειτονική της Ουκρανίας, μόλις υπάρξει κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, χωρίς να αποκλείεται καμία επιλογή.