ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Στη Γερμανία μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ

Θα συμμετάσχει στην τελετή για την 50η επέτειο από την αιματηρή ομηρία Ισραηλινών αθλητών από Παλαιστίνιους ενόπλους στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972

Στη Γερμανία μεταβαίνει σήμερα ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ όπου θα συμμετάσχει στην τελετή για την 50η επέτειο από την αιματηρή ομηρία Ισραηλινών αθλητών από Παλαιστίνιους ενόπλους στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 στο Μόναχο, ανακοίνωσε το γραφείο του. «Αναχωρώ σήμερα το πρωί για επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, έπειτα από πρόσκληση του Γερμανού προέδρου Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ», δήλωσε ο Χέρτσογκ πριν την αναχώρησή του. «Το μεγαλύτερο μέρος της επίσκεψής μου θα αφιερωθεί στην τελετή για την 50η επέτειο από τη φρικτή σφαγή 11 Ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972», πρόσθεσε. Οι οικογένειες των θυμάτων είχαν ανακοινώσει στα μέσα Αυγούστου ότι θα μποϊκοτάρουν την τελετή εξαιτίας μιας αντιπαράθεσης για την οικονομική αποζημίωση από τη Γερμανία, την οποία θεωρούσαν πολύ μικρή. Ωστόσο την Τετάρτη ανακοινώθηκε συμφωνία με τις γερμανικές αρχές, οι οποίες δεσμεύθηκαν να καταβάλουν 28 εκ. ευρώ, μια ανακοίνωση την οποία αμέσως χαιρέτισε ο Χέρτσογκ εκφράζοντας την «ευγνωμοσύνη» του.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 1972 οκτώ μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» διείσδυσαν στο διαμέρισμα της ισραηλινής αποστολής στο Ολυμπιακό Χωριό, σκότωσαν δύο Ισραηλινούς αθλητές και κράτησαν ομήρους άλλους 9 με την ελπίδα να τους ανταλλάξουν με 232 Παλαιστίνιους κρατούμενους. Η επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας της Δυτικής Γερμανίας κατέληξε στον θάνατο όλων των ομήρων, κάτι για το οποίο θεωρήθηκαν υπεύθυνες οι αρχές της χώρας. Πέντε από τους Παλαιστίνιους δράστες σκοτώθηκαν και οι άλλοι τρεις συνελήφθησαν. Στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στη Γερμανία ο Χέρτσογκ θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, θα απευθύνει ομιλία στη Μπούντεσταγκ και θα μεταβεί στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν- Μπέλσεν, στην απελευθέρωση του οποίου συμμετείχε ο πατέρας του Χαΐμ Χέρτσογκ όταν υπηρετούσε στον βρετανικό στρατό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Διχασμός στον γερμανικό συνασπισμό για τη στάση έναντι του Ισραήλ

Στελέχη του SPD άσκησαν έντονη κριτική στον ΥΠΕΞ Βάντεφουλ (CDU) για την άρνησή του σε κυρώσεις κατά του Ισραήλ λόγω εποικισμών, επισημαίνοντας ότι η στάση του δεν βοηθά ούτε το διεθνές δίκαιο, ούτε τη γερμανική εξωτερική πολιτική.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Ο Λίβανος να εξουδετερώσει την απειλή της Χεζμπολάχ στον νότο

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας από την Ιερουσαλήμ κάλεσε τον Λίβανο να σταματήσει τον έλεγχο της Χεζμπολάχ στο νότο, τονίζοντας πως πρέπει να αποτρέπεται κάθε απειλή κατά του Ισραήλ από το έδαφος του Λιβάνου.
Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Το Βερολίνο ζητά από Ισραήλ και Χεζμπολάχ σεβασμό στην κατάπαυση πυρός

Η γερμανική κυβέρνηση ζητά άμεση παύση κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας στον νότιο Λίβανο, απορρίπτει μόνιμη παρουσία ισραηλινών δυνάμεων και καλεί σεβασμό της κυριαρχίας του Λιβάνου και παύση επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ.
Σημαία Eurovision
ΔΙΕΘΝΗ

Η Eurovision ξεκινά στη Γερμανία με φόντο διαδηλώσεις

Στη Βιέννη, διαδηλωτές ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Eurovision λόγω της κατάστασης στη Γάζα, διοργανώνοντας εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Πέντε χώρες μποϊκοτάρουν τον διαγωνισμό, με αντιδράσεις για τον πολιτικό χαρακτήρα του.
Προεδρικό Μέγαρο Περού
ΔΙΕΘΝΗ

Θύελλα αντιδράσεων στο Περού για τα αντισημιτικά σχόλια του προέδρου

Οι πρεσβείες Γερμανίας και Ισραήλ στη Λίμα καταδίκασαν ως «παράλογες» και «αντισημιτικές» τις δηλώσεις του μεταβατικού προέδρου του Περού, Μπαλκάσαρ, για τη συμβολή των Εβραίων στην έκρηξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.