Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θέλει να γίνει κράτος-μέλος του NATO άμεσα, με άλλα λόγια να μην εφαρμοστεί το προηγούμενο σχέδιο αργής και σταδιακής εισδοχής της χώρας στον οργανισμό, που είχε καταρτιστεί πριν από τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, δήλωσε χθες ουκρανή κυβερνητική αξιωματούχος.
«Μόνο η ένταξη» απευθείας είναι η επιλογή που δέχεται το Κίεβο, τόνισε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης αρμόδια για την Ευρωπαϊκή και την Ευρωατλαντική Ολοκλήρωση, η Όλγα Στεφανίσινα, στην Ουκραΐνσκα Πράβντα.
Η Ουκρανία έχει ήδη υιοθετήσει πολλές πρακτικές της στρατιωτικής συμμαχίας, επιχειρηματολόγησε η κυρία Στεφανίσινα, προσθέτοντας πως ο στρατός της χώρας της είναι πλέον εμπειροπόλεμος, κάτι που δεν ισχύει για τις ένοπλες δυνάμεις αρκετών άλλων χώρων του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.
Υπενθυμίζουμε πως την Παρασκευή, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κορυφαίος συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε πως η Μόσχα δεν θα έβαζε τέλος στη στρατιωτική εκστρατεία της στην Ουκρανία ακόμη κι αν το Κίεβο ανακοίνωνε επίσημα πως εγκαταλείπει την πρόθεσή του να ενταχθεί στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.
Ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, διαβεβαίωσε εξάλλου γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο πως η Μόσχα δεν θα είχε αντίρρηση να διεξαγάγει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπό κάποιους όρους.
Χρόνια πριν από την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια στα τέλη Φεβρουαρίου, η Μόσχα διεμήνυε ότι θεωρούσε την ένταξη της Ουκρανίας στο NATO απαράδεκτη. «Η αποκήρυξη της ένταξής της στη βορειοατλαντική συμμαχία είναι τώρα ζωτικής σημασίας, αλλά δεν είναι πλέον επαρκής για να αποκατασταθεί η ειρήνη», δήλωσε ο κ. Μεντβιέντεφ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.