ΓΔ: 2140.77 -1.43% Τζίρος: 97.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:39:44
Φωτο: Shutterstock

Κίνα: Αιφνιδιαστική αύξηση επιτοκίων μετά από απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία

«Τα στοιχεία του Ιουλίου δείχνουν πως η ανάπτυξη μετά τα λοκντάουν έχει χάσει την ορμή της, ενώ έχει επιδεινωθεί εκ νέου ο τομέας των ακινήτων», τονίζουν οικονομολόγοι.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε σήμερα τα κύρια επιτόκια δανεισμού σε μια αιφνιδιαστική κίνηση για να τονώσει τη ζήτηση, καθώς τα δεδομένα δείχνουν πως η οικονομία επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο, με τη βιομηχανική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο να υφίστανται πιέσεις εξαιτίας της πολιτικής μηδενικής Covid που εφαρμόζει η Κίνα και μιας κρίσης στην αγορά ακινήτων.

Οι αριθμοί δείχνουν πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πασχίζει να αντιμετωπίσει το πλήγμα στην ανάπτυξη που κατέφεραν οι αυστηροί περιορισμοί κατά της Covid, με αποτέλεσμα μερικοί οικονομολόγοι να αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,8% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών (NBS), ποσοστό χαμηλότερο από την ανάπτυξη κατά 3,9% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο και από την αύξηση κατά 4,6% που ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα του Ρόιτερς.

Οι πωλήσεις λιανικής, που σημείωσαν και πάλι άνοδο μόλις τον Ιούνιο, αυξήθηκαν κατά 2,7% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, υπολειπόμενες των προβλέψεων για ανάπτυξη 5,0%, καθώς και από το ρυθμό ανάπτυξης 3,1% που καταγράφηκε τον Ιούνιο.

«Τα στοιχεία του Ιουλίου δείχνουν πως η ανάπτυξη μετά τα λοκντάουν έχει χάσει την ορμή της, ενώ έχει επιδεινωθεί εκ νέου ο τομέας των ακινήτων», λέει ο Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ, οικονομολόγος αρμόδιος για την Κίνα στο Capital Economics.

«Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας απαντά ήδη σ' αυτούς τους αντίθετους ανέμους αυξάνοντας τη στήριξη... Ίσως όμως αυτό να μην είναι αρκετό για να προληφθεί περαιτέρω οικονομική εξασθένηση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τεχνητή νοημοσύνη interface
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ο ρόλος των μηχανικών στην ΤΝ και το γεωπολιτικό δίπολο ΗΠΑ-Κίνας

Την Τετάρτη 11 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη, ο ομότιμος καθηγητής Μανόλης Παπαδρακάκης θα μιλήσει για τη συμβολή των μηχανικών στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την επίδρασή τους στις γεωπολιτικές ισορροπίες ΗΠΑ-Κίνας.
τρένο υψηλής ταχύτητας
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε νέες γραμμές τρένων υψηλής ταχύτητας στο δέλτα Γιανγκτσέ το 2026

Το Πεκίνο σχεδιάζει το 2026 το άνοιγμα πέντε νέων γραμμών τρένου υψηλής ταχύτητας στο Δέλτα του Γιανγκτσέ, με επενδύσεις άνω των 130 δισ. γιουάν, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά με επενδύσεις πάνω από 100 δισ. γιουάν στην περιοχή.
Σημαία Κίνας οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Πτώση του μεταποιητικού δείκτη PMI τον Φεβρουάριο σύμφωνα με το NBS

Ο δείκτης PMI μεταποίησης στην Κίνα τον Φεβρουάριο έπεσε στις 49 μονάδες λόγω εποχικότητας, ωστόσο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ανέκαμψε και η παραγωγή υψηλής τεχνολογίας διατηρεί ισχυρή ανάπτυξη, σύμφωνα με τα στοιχεία του NBS.
Ανθρώπινο και ρομποτικό χέρι
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Κίνα θεσπίζει το πρώτο ρυθμιστικό πλαίσιο για ανθρωποειδή ρομπότ

Το Πεκίνο υιοθέτησε το πρώτο εθνικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των ανθρωποειδών ρομπότ, επιταχύνοντας την τεχνολογική πρόοδο, μειώνοντας το κόστος και προωθώντας τη μαζική εμπορική χρήση τους, καλύπτοντας όλη τη σχετική βιομηχανία.
Κουτί «Made in China»
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα οδηγεί την παγκόσμια κινητικότητα, λέει η βρετανική UTAC

Το Πεκίνο ηγείται των εξελίξεων στη βιομηχανία κινητικότητας με έμφαση στην καινοτομία. Η UTAC ανακοινώνει νέο κέντρο δοκιμών στην πόλη Χουαϊνάν της Κίνας, ενισχύοντας τη συνεργασία της με τις τοπικές αρχές και τις υπηρεσίες της.