ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

Κίνα: Αιφνιδιαστική αύξηση επιτοκίων μετά από απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία

«Τα στοιχεία του Ιουλίου δείχνουν πως η ανάπτυξη μετά τα λοκντάουν έχει χάσει την ορμή της, ενώ έχει επιδεινωθεί εκ νέου ο τομέας των ακινήτων», τονίζουν οικονομολόγοι.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε σήμερα τα κύρια επιτόκια δανεισμού σε μια αιφνιδιαστική κίνηση για να τονώσει τη ζήτηση, καθώς τα δεδομένα δείχνουν πως η οικονομία επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο, με τη βιομηχανική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο να υφίστανται πιέσεις εξαιτίας της πολιτικής μηδενικής Covid που εφαρμόζει η Κίνα και μιας κρίσης στην αγορά ακινήτων.

Οι αριθμοί δείχνουν πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πασχίζει να αντιμετωπίσει το πλήγμα στην ανάπτυξη που κατέφεραν οι αυστηροί περιορισμοί κατά της Covid, με αποτέλεσμα μερικοί οικονομολόγοι να αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,8% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών (NBS), ποσοστό χαμηλότερο από την ανάπτυξη κατά 3,9% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο και από την αύξηση κατά 4,6% που ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα του Ρόιτερς.

Οι πωλήσεις λιανικής, που σημείωσαν και πάλι άνοδο μόλις τον Ιούνιο, αυξήθηκαν κατά 2,7% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, υπολειπόμενες των προβλέψεων για ανάπτυξη 5,0%, καθώς και από το ρυθμό ανάπτυξης 3,1% που καταγράφηκε τον Ιούνιο.

«Τα στοιχεία του Ιουλίου δείχνουν πως η ανάπτυξη μετά τα λοκντάουν έχει χάσει την ορμή της, ενώ έχει επιδεινωθεί εκ νέου ο τομέας των ακινήτων», λέει ο Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ, οικονομολόγος αρμόδιος για την Κίνα στο Capital Economics.

«Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας απαντά ήδη σ' αυτούς τους αντίθετους ανέμους αυξάνοντας τη στήριξη... Ίσως όμως αυτό να μην είναι αρκετό για να προληφθεί περαιτέρω οικονομική εξασθένηση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κάγια Κάλας: Κίνα και Ρωσία ωφελούνται από τις απειλές Τραμπ για δασμούς

Η επικεφαλής ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας τόνισε ότι οι αμερικανικοί δασμοί πλήττουν την ευημερία ΕΕ και ΗΠΑ και ευνοούν Κίνα και Ρωσία, ενώ κάλεσε σε ενότητα εντός ΝΑΤΟ για θέματα ασφαλείας όπως η Γροιλανδία.
Πιόνια Κίνας και Ταϊβάν
ΔΙΕΘΝΗ

Κινεζικό drone πέταξε προκλητικά πάνω από τα νησιά Πράτας της Ταϊβάν

Κινεζικό drone πέταξε για οκτώ λεπτά πάνω από τα νησιά Πράτας που ελέγχονται από την Ταϊβάν. Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊπέι χαρακτήρισε την ενέργεια προκλητική και ανεύθυνη, τονίζοντας τη συχνή κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα.
Φράγμα Gezhouba Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Η κατανάλωση ρεύματος στην Κίνα αυξήθηκε 5% το 2025

Η Κίνα ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 10 τρισεκατομμύρια κιλοβατώρες σε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2025, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 5%. Πρόκειται για ρεκόρ που ξεπερνά κατά πολύ τις αντίστοιχες καταναλώσεις ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας και Ιαπωνίας.
Πολύχρωμα σπίτια στη Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Καμία παρουσία κινεζικών ή ρωσικών πλοίων κοντά στη Γροιλανδία

Ο επικεφαλής της Δανικής Κοινής Αρκτικής Διοίκησης διέψευσε ότι υπάρχουν ρωσικά ή κινεζικά πλοία κοντά στη Γροιλανδία, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς Τραμπ που θεωρεί το νησί κρίσιμο για τις ΗΠΑ.
Χωριό Γροιλανδίας πάγοι
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Στη Γροιλανδία στρατεύματα λόγω ρωσικής και κινεζικής απειλής

Ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τη Δανία, στέλνουν αναγνωριστική ομάδα στη Γροιλανδία για την αντιμετώπιση ρωσικών και κινεζικών απειλών στην Αρκτική, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.