ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ukraine-war
Φώτο: Shutterstock

Αντεπίθεση των Ουκρανών στη Χερσώνα, καθηλώθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις

Όπως αναφέρει το ΑΡ οι Ουκρανοί έχουν χρησιμοποιήσει εκτοξευτές ρουκετών που έχουν προμηθευτεί από τις ΗΠΑ για να πλήξουν γέφυρες και στρατιωτικές υποδομές στον νότο.

Κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους οι ουκρανικές δυνάμεις προκειμένου να ανακτήσουν εδάφη στον κατεχόμενο από τη Ρωσία νότο της χώρας τους, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το AP

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου οι Ουκρανοί έχουν χρησιμοποιήσει εκτοξευτές ρουκετών που έχουν προμηθευτεί από τις ΗΠΑ για να πλήξουν γέφυρες και στρατιωτικές υποδομές στον νότο, αναγκάζοντας τη Ρωσία να εκτρέψει τις δυνάμεις της από το Ντονμπάς στα ανατολικά για να αντιμετωπίσει τη νέα απειλή. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να διανύει πλέον τον έκτο μήνα του, οι επόμενες εβδομάδες μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές.

Ενώ ο κύριος όγκος των ρωσικών και ουκρανικών στρατιωτικών μέσων είναι συγκεντρωμένος στο Ντονμπάς, τη βιομηχανική περιοχή των ορυχείων και των εργοστασίων, και οι δύο πλευρές ελπίζουν να επιτύχουν κέρδη αλλού. Η Ουκρανία έχει ορκιστεί να εκδιώξει τους Ρώσους από τα εδάφη που έχουν καταλάβει από την έναρξη της εισβολής, συμπεριλαμβανομένης της νότιας περιοχής της Χερσώνας και μέρους της περιοχής Ζαπορίζια, ενώ η Μόσχα έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τις κατεχόμενες περιοχές και να καταλάβει περισσότερο έδαφος σε όλη τη χώρα. Το Ντονμπάς αποτελείται από την επαρχία Λουχάνσκ, η οποία ελέγχεται πλέον πλήρως από τη Ρωσία, και την επαρχία Ντονέτσκ, η μισή περίπου από την οποία βρίσκεται στα χέρια της Μόσχας.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Oleh Zhdanov σημείωσε ότι με την ενίσχυση των επιθέσεων στο νότο, το Κίεβο ανάγκασε τη Ρωσία να διασπείρει τις δυνάμεις της. «Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση έχει τεθεί ενώπιον ενός διλήμματος: να προσπαθήσει να προωθήσει την επίθεση στην περιοχή του Ντονέτσκ ή να ενισχύσει την άμυνα στο νότο. Θα τους είναι δύσκολο να εκτελέσουν και τα δύο καθήκοντα ταυτόχρονα για μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε. Σημείωσε ότι αντί να προσπαθήσουν να οργανώσουν μια μαζική, ολομέτωπη αντεπίθεση, οι Ουκρανοί προσπάθησαν να υπονομεύσουν το ρωσικό στρατό στο νότο με μια σειρά από πλήγματα στις αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων και σε άλλες σημαντικές τοποθεσίες.

«Ο κύριος στόχος του Κρεμλίνου είναι να αναγκάσει το Κίεβο να καθίσει για συνομιλίες, να εξασφαλίσει την υπάρχουσα γραμμή επαφής και να διεξαγάγει δημοψηφίσματα το φθινόπωρο», δήλωσε ο Mykola Sunhurovsky, του Κέντρου Razumkov, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα το Κίεβο. Σημείωσε ότι τα δυτικά όπλα έχουν ενισχύσει τις δυνατότητες της Ουκρανίας, επιτρέποντάς της να προσεγγίζει στόχους πολύ πίσω από τις γραμμές του μετώπου με μεγάλη ακρίβεια.

Η Ουκρανία έχει παραλάβει περίπου δώδεκα αμερικανικής κατασκευής πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων HIMARS και τους έχει χρησιμοποιήσει για να πλήξει ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση του πλεονεκτήματος της Μόσχας στη δύναμη πυρός. Τα συστήματα HIMARS έχουν βεληνεκές 80 χιλιομέτρων (50 μίλια), επιτρέποντας στους Ουκρανούς να πλήττουν τους Ρώσους από σημείο που δεν φτάνει το μεγαλύτερο μέρος του εχθρικού πυροβολικού.

Τα ουκρανικά πλήγματα σε χώρους αποθήκευσης πυρομαχικών έχουν αιφνιδιάσει τον ρωσικό στρατό, αναγκάζοντάς τον να μεταφέρει υλικό σε διάσπαρτες τοποθεσίες πιο μακριά από τις περιοχές μάχης, επιμηκύνοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού, μειώνοντας το ρωσικό πλεονέκτημα σε δύναμη πυρός και συμβάλλοντας στην επιβράδυνση της ρωσικής επίθεσης στα ανατολικά.

Σε μια σειρά επιθέσεων που βοήθησαν στην τόνωση του ηθικού της χώρας, οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν επανειλημμένα HIMARS για να πλήξουν μια σημαντική γέφυρα στον ποταμό Δνείπερο στην περιοχή της Χερσώνας, διακόπτοντας την κυκλοφορία μέσω αυτής και δημιουργώντας πιθανά προβλήματα ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Ζντάνοφ περιέγραψε τη γέφυρα ως βασικό σύνδεσμο για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων στη δεξιά όχθη του Δνείπερου. Η Ρωσία μπορεί ακόμη να χρησιμοποιήσει μια δεύτερη διάβαση στον Δνείπερο για να μεταφέρει προμήθειες και ενισχύσεις στα στρατεύματά της στη Χερσώνα, η οποία βρίσκεται ακριβώς βόρεια της χερσονήσου της Κριμαίας, που κατέλαβε η Ρωσία το 2014. Όμως τα χτυπήματα της Ουκρανίας έδειξαν την ευπάθεια της Ρωσίας και αποδυνάμωσαν την επιρροή της στην περιοχή.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Patriot-usa-australia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία έστειλε στο Κίεβο το τρίτο αντιαεροπορικό σύστημα Patriot

«Το τρίτο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot της Γερμανίας έφτασε ήδη στην Ουκρανία. Θα ενισχύσει την προστασία του πληθυσμού και των υποδομών της χώρας», ανέφερε ο Γερμανός πρεσβευτής.
ΔΙΕΘΝΗ

Μισέλ: Η προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία

Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία».
fysiko aerio-gas
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που ήσαν κάποτε μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Μόσχα , έπεσαν κατακόρυφα μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.