ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε κλίμα υψηλής έντασης η συνομιλία Μπάιντεν - Σι Τζινπίνγκ

Το τηλεφώνημα ήταν η πέμπτη συνομιλία του Μπάιντεν και του Σι από τον Φεβρουάριο του 2021. Εκ των προτέρων, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήταν πιθανό να προκύψει μια σειρά θεμάτων από τις εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν.

Σε φραστική αντιπαράθεση φαίνεται ότι κατέληξε η μακρά συνομιλία που είχαν σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, όπου κύριο θέμα ήταν οι αυξανόμενες εντάσεις στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και οι συζητήσεις για επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν. Σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσιάζει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων ο Κινέζος ηγέτης απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στον Μπάιντεν σχετικά με τις περαιτέρω κινήσεις των Αμερικανών λέγοντας: «Η κοινή γνώμη δεν πρέπει να παραβιάζεται και αν παίζεις με τη φωτιά καίγεσαι. Ελπίζω η αμερικανική πλευρά να το δει αυτό καθαρά».

«Σχετικά με την Ταϊβάν, ο πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει αλλάξει και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σθεναρά στις μονομερείς προσπάθειες να αλλάξουν το status quo ή να υπονομεύσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν», αναφέρεται σε αμερικανική ανακοίνωση.

Το τηλεφώνημα ήταν η πέμπτη συνομιλία του Μπάιντεν και του Σι από τον Φεβρουάριο του 2021. Εκ των προτέρων, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήταν πιθανό να προκύψει μια σειρά θεμάτων  από τις εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν έως τον οικονομικό ανταγωνισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αλλά οι ελπίδες για ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων με το Πεκίνο ήταν χαμηλές. Αντιθέτως, οι βοηθοί του Μπάιντεν ελπίζουν ότι η διατήρηση μιας προσωπικής σχέσης με τον Σι μπορεί, το πολύ-πολύ, να αποφύγει έναν λάθος υπολογισμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιπαράθεση.

«Αυτό είναι το είδος της φροντίδας των σχέσεων που ο πρόεδρος Μπάιντεν πιστεύει ακράδαντα να κάνει, ακόμη και με έθνη με τα οποία μπορεί να έχεις σημαντικές διαφορές», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο συντονιστής επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι.

Ο σχεδιασμός για την τηλεφωνική επικοινωνία του Μπάιντεν με τον Σι προηγήθηκε του σάλου για την προτεινόμενη επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊπέι, καθώς οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες. Ο Μπάιντεν ζυγίζει επίσης επί του παρόντος αν θα άρει ορισμένους δασμούς της εποχής Τραμπ στην Κίνα σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό, αν και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη και υπέδειξαν ότι το θέμα δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη συνομιλία του με τον Σι.

Αντιθέτως, είναι η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Κίνας στην περιοχή -συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων της Ταϊβάν και της Θάλασσας της Νότιας Κίνας- που βρίσκεται στο επίκεντρο των σημερινών εντάσεων. Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι χωρίς ανοικτές γραμμές επικοινωνίας, οι παρεξηγήσεις θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ακούσια σύγκρουση.

Αυτό περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο θα αντιδράσει στην πιθανή επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης εργάζονταν αθόρυβα την τελευταία εβδομάδα για να πείσουν τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων για τους κινδύνους που ενέχει η επίσκεψη στο αυτοδιοικούμενο νησί. Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε την Τετάρτη ότι μίλησε με την Πελόζι για να παράσχει την «εκτίμησή του για την κατάσταση ασφαλείας».

Η Πελόζι δεν έχει κάνει καμία ανακοίνωση σχετικά με τα σχέδιά της για ένα ταξίδι, τα οποία δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

«Δεν μιλάω ποτέ για τα ταξίδια μου. Είναι ένας κίνδυνος για μένα», δήλωσε την Τετάρτη. Ωστόσο, ακόμη και η ανεπίσημη πληροφορία ότι η τρίτη στη σειρά για την αμερικανική προεδρία εξετάζει το ενδεχόμενο επίσκεψης στην Ταϊβάν προκάλεσε την υπερβολική αντίδραση του Πεκίνου, το οποίο θεωρεί τις επισκέψεις υψηλόβαθμων αμερικανών αξιωματούχων ένδειξη διπλωματικών σχέσεων με το νησί.

«Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν να ακολουθήσουν τη δική τους πορεία, ο κινεζικός στρατός δεν θα καθίσει ποτέ άπραγος και σίγουρα θα αναλάβει ισχυρές ενέργειες για να ματαιώσει την παρέμβαση οποιασδήποτε εξωτερικής δύναμης και τα σχέδια των αυτονομιστών για «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» και να υπερασπιστεί αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα", δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ταν Κεφέι, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το αναφερόμενο ταξίδι της Πελόζι στην Ταϊπέι.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τα σχόλια αυτά «περιττά» και «μη χρήσιμα», λέγοντας ότι η ρητορική εξυπηρετούσε μόνο την κλιμάκωση της έντασης «με εντελώς περιττό τρόπο».

Αποκάλυψαν επίσης αυτό που Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι αποτελεί παρεξήγηση από Κινέζους αξιωματούχους σχετικά με τη σημασία της πιθανής επίσκεψης της Πελόζι. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Κίνα μπορεί να συγχέει την επίσκεψη της Πελόζι με μια επίσημη επίσκεψη της κυβέρνησης, δεδομένου ότι τόσο η ίδια όσο και ο Μπάιντεν είναι Δημοκρατικοί. Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης ανησυχούν ότι η Κίνα δεν διαχωρίζει πολύ, αν διαχωρίζει καθόλου, την Πελόζι από τον Μπάιντεν.

Αυτό προσθέτει πίεση στην τηλεφωνική επικοινωνία του Μπάιντεν με τον Σι. Οι αξιωματούχοι ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με το αν θα προκύψει η επίσκεψη της Πελόζι ή πόσο θα επηρεάσει τη συζήτηση. Αλλά η προφανής σύγχυση της Κίνας σχετικά με τις διαφορές μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου θα μπορούσε να εισάγει ένα επίπεδο προσωπικής εχθρότητας στις συνομιλίες.

Οι ανησυχίες των αξιωματούχων της κυβέρνησης σχετικά με το ταξίδι της Πελόζι έχουν τις ρίζες τους εν μέρει στη χρονική στιγμή του. Θα ερχόταν σε μια ιδιαίτερα τεταμένη στιγμή, με το επερχόμενο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος κατά τη διάρκεια του οποίου ο Σι αναμένεται να επιδιώξει μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία, ασκώντας πίεση στην ηγεσία του Πεκίνου να επιδείξει δύναμη. Κινέζοι αξιωματούχοι του κόμματος αναμένεται να αρχίσουν να προετοιμάζουν το έδαφος για το συνέδριο αυτό τις επόμενες εβδομάδες.

Με την Κίνα να αναφέρει πρόσφατα τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις της εδώ και δύο χρόνια, ο Σι βρίσκεται σε μια πολιτικά ευαίσθητη κατάσταση ενόψει της σημαντικής συνάντησης.

Ο Μπάιντεν και ο Σι πέρασαν πολλές ώρες ο ένας στην παρέα του άλλου όταν ο καθένας ήταν αντιπρόεδρος της χώρας του, ταξιδεύοντας σε όλη την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να δημιουργήσουν δεσμούς. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο ως προεδρικοί ομόλογοι, καθώς ο Σι αποφεύγει ως επί το πλείστον τα ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον Νοέμβριο, όταν μια σειρά συνόδων κορυφής στην Ασία - συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας των 20 στο Μπαλί και της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού στην Μπανγκόκ - θα δώσει την ευκαιρία για μια προσωπική συνάντηση. Άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιδιώκουν να οργανώσουν μια τέτοια συνάντηση στο περιθώριο μιας από τις συνόδους κορυφής.

Ο Μπάιντεν μίλησε για τελευταία φορά με τον Σι τον Μάρτιο, όταν εργάστηκε για να πείσει τον Κινέζο ηγέτη να μην υποστηρίξει τη Ρωσία εν μέσω της εισβολής της στην Ουκρανία. Οι αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά τον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο ανταποκρίνεται στην εισβολή, ελπίζοντας ότι η ως επί το πλείστον ενιαία δυτική αντίδραση -συμπεριλαμβανομένων μιας σειράς οικονομικών κυρώσεων και δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αποστολές όπλων- θα αποδειχθεί διαφωτιστική καθώς η Κίνα εξετάζει τις ενέργειές της προς την Ταϊβάν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος η Κίνα να κάνει λάθος υπολογισμούς στην αντίδραση σε μια πιθανή επίσκεψη της Πελόζι. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανησυχούν ότι η Κίνα θα μπορούσε να επιδιώξει να κηρύξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ταϊβάν πριν από μια πιθανή επίσκεψη ως μια προσπάθεια να ανατρέψει το ταξίδι, αυξάνοντας ενδεχομένως ακόμη περισσότερο τις εντάσεις στην περιοχή, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.

Αυτό παραμένει μια απομακρυσμένη πιθανότητα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Πιο πιθανό, λένε, είναι το ενδεχόμενο η Κίνα να εντείνει τις πτήσεις περαιτέρω στην αυτοανακηρυχθείσα ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει νέες συζητήσεις για πιθανές απαντήσεις από την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Δεν διευκρίνισαν λεπτομερώς τι θα μπορούσαν να συνεπάγονται αυτές οι πιθανές απαντήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Η αύξηση των αμερικανικών δασμών θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα την αύξηση κατά 18 δισ. δολάρια αυτών των δασμών που εφαρμόζονται σε κινεζικά προϊόντα, προκειμένου να «προστατευθούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις και οι Αμερικανοί εργαζόμενοι».
ΔΙΕΘΝΗ

Tο 42% των Αμερικανών θεωρούν την Κίνα ως εχθρό της χώρας τους

Η έρευνα σε περισσότερους από 3.600 ενήλικες των ΗΠΑ, η οποία διεξήχθη στις αρχές Απριλίου, διαπίστωσε επίσης ότι το 81% είχε δυσμενή άποψη για την Κίνα - μειωμένη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.