ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:04 DATA
Φώτο: Shutterstock

Διεθνής Αμνηστία: Αυξανόμενες κακοποιήσεις γυναικών στο Αφγανιστάν

Η Αμνηστία βασίζει την έκθεσή της σε συνεντεύξεις με πάνω από 100 γυναίκες και κορίτσια στο Αφγανιστάν που αποκάλυψαν πως οι Ταλιμπάν απειλούν, συλλαμβάνουν, φυλακίζουν, βασανίζουν και «εξαφανίζουν» γυναίκες που τολμούν να αμφισβητήσουν τους περιορισμούς τους.

Οι ζωές των κοριτσιών και των γυναικών στο Αφγανιστάν καταστρέφονται εξαιτίας της ανελέητης καταπάτησης των δικαιωμάτων τους από το καθεστώς των Ταλιμπάν, στηλιτεύει η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.

Αφότου επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν τη 15η Αυγούστου 2021, οι φονταμενταλιστές σουνίτες απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ολοένα αυστηρότερο αποκλεισμό από τη δημόσια ζωή, την εργασία και ακραίους περιορισμούς στην ελευθερία της κίνησης.

Η Αμνηστία βασίζει την έκθεσή της, την οποία τιτλοφορεί Death in Slow Motion («Θάνατος σε αργή κίνηση»), σε συνεντεύξεις με πάνω από εκατό γυναίκες και κορίτσια στο Αφγανιστάν. Αποκάλυψαν στη ΜΚΟ πως οι Ταλιμπάν απειλούν, συλλαμβάνουν, φυλακίζουν, βασανίζουν και «εξαφανίζουν» γυναίκες που τολμούν να αμφισβητήσουν τους περιορισμούς τους.

Δεσμοφύλακες «έρχονταν στο κελί μου και μου έδειχναν φωτογραφίες της οικογένειάς μου. Επαναλάμβαναν ‘Μπορούμε να τους σκοτώσουμε’», αφηγήθηκε μια φυλακισθείσα. Μια δεύτερη είπε πως «μας χτύπαγαν στα στήθη και ανάμεσα στα πόδια», ώστε «να μην μπορούμε να δείξουμε σε κανέναν» τα σημάδια των βασανισμών. Μια τρίτη λέει ότι συνελήφθη αυθαίρετα και υπέστη βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένων «ηλεκτροσόκ», διότι εμφανίστηκε δημόσια με άνδρα που δεν θεωρείτο «μαχράμ», δηλαδή άνδρας «κηδεμόνας» της.

Η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι οι γάμοι παιδιών αυξάνονται ξανά ραγδαία υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν. Η φτώχεια, η ξηρασία, η στέρηση της πρόσβασης στην παιδεία είναι οι κυριότεροι παράγοντες για την εξάπλωση του φαινομένου.

Η ΜΚΟ, που εδρεύει στη Βρετανία, καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει σε αυτές τις παραβιάσεις επιβάλλοντας στοχευμένες κυρώσεις και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε ηγέτες του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

«Οι Ταλιμπάν στερούν εσκεμμένα από εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια τα ανθρώπινα δικαιώματά τους» τις και τα μετατρέπουν σε θύματα «συστηματικών διακρίσεων», συνοψίζει η Ανιές Καλαμάρ, η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. «Αν η διεθνής κοινότητα μείνει άπρακτη, θα πρόκειται για εγκατάλειψη των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν και υπονόμευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντού».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

afganistan-kabul
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Αφγανιστάν ξεκινά εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολυομυελίτιδας

Πριν ανακτήσουν την εξουσία το 2021, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τον εμβολιασμό στις περιοχές που έλεγχαν. Ο ΟΗΕ ήταν σε θέση να διεξαγάγει επιτυχείς διαπραγματεύσεις μαζί τους προκειμένου να εφαρμόσει ένα εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ με έξι νεκρούς και 13 τραυματίες

Μολονότι με την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, πριν από τρία χρόνια, ενισχύθηκε η ασφάλεια στο Αφγανιστάν, συνεχίζονται ακόμη οι επιθέσεις τζιχαντιστικών πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους.
ΔΙΕΘΝΗ

Σε απελάσεις δεκάδων Αφγανών καταδίκων προχώρησε χθες η Γερμανία

Την επιχείρηση οργάνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η κυβέρνηση ευχαρίστησε «περιφερειακούς εταίρους κλειδί» για τη στήριξή τους και πρόσθεσε ότι εργάζεται ώστε να προχωρήσει και σε άλλες απελάσεις.
afganistan
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία από τον ΟΗΕ για νόμο που θα εφαρμόσουν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστλαν

Ο νέος νόμος, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και βασίστηκε σε διάταγμα του 2022 του ανώτατου πνευματικού ηγέτη των Ταλιμπάν Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, ελέγχει κάθε πλευρά της κοινωνικής και ιδιωτικής ζωής ακολουθώντας μια ιδιαίτερα αυστηρή εκδοχή της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.
Taliban-Afganistan-stratiotes-epithesi
ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Το υπ. Ηθικής απέλυσε αστυνομικούς επειδή δεν άφησαν γενειάδα

Το υπουργείο Ηθικής, το οποίο στεγάστηκε στο εγκαταλειμμένο υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων στην Καμπούλ αφού ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, το 2021, επικρίνεται από τα Ηνωμένα Έθνη.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνολικά 1,4 εκατομμύρια κορίτσια στερήθηκαν το σχολείο από τους Ταλιμπάν

«Το Αφγανιστάν σήμερα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που αρνείται την πρόσβαση στην εκπαίδευση για κορίτσια άνω των 12 ετών και γυναίκες», δήλωσε η γενική διευθύντρια της UNESCO Όντρεϊ Αντζούλαι.