ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
Πρόσφυγες συγκεντρώνονται στην έρημο του Σουδάν, απεικονίζοντας την ανθρωπιστική κρίση της περιοχής.

Η Διεθνής Αμνηστία: Παραστρατιωτικοί διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο Ζαμζάμ

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τους Σουδανούς παραστρατιωτικούς για εγκλήματα πολέμου κατά την επίθεση στον καταυλισμό Ζαμζάμ τον Απρίλιο, με πάνω από 400.000 αμάχους πρόσφυγες και δεκάδες θύματα, σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία δημοσιοποίησε σήμερα έρευνα, στην οποία κατηγορεί τους σουδανούς παραστρατιωτικούς για «εγκλήματα πολέμου» κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν τον Απρίλιο στον καταυλισμό εσωτερικά εκτοπισμένων Ζαμζάμ, στη Βόρεια Νταρφούρ. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την περιοχή πάνω από 400.000 άμαχοι.

Στον καταυλισμό Ζαμζάμ είχαν καταφύγει έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι πριν από την επίθεση των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), οι οποίες βρίσκονται σε σύγκρουση με τον τακτικό στρατό από τις 15 Απριλίου 2023.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι ΔΤΥ και συμμαχικές οργανώσεις «σκότωσαν εσκεμμένα αμάχους», ενώ προχώρησαν σε λεηλασίες και καταστροφές τζαμιών, σχολείων και ιατρικών κλινικών. Τα ευρήματα βασίζονται κυρίως σε συνεντεύξεις με 29 επιζώντες.

Η οργάνωση υπογραμμίζει την ανάγκη διεξαγωγής έρευνας για τα εγκλήματα πολέμου υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου. Επισημαίνεται ότι οι παραστρατιωτικοί χρησιμοποίησαν εκρηκτικά και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές μεταξύ 11 και 13 Απριλίου.

Περίπου 400.000 άμαχοι εγκατέλειψαν τον καταυλισμό, ο οποίος παρέμεινε σχεδόν άδειος λίγες ημέρες μετά την κατάληψή του από τις ΔΤΥ, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ, δήλωσε σε σχετικό δελτίο Τύπου ότι η επίθεση στον Ζαμζάμ «έφερε στο φως για ακόμη μια φορά την τρομακτική περιφρόνηση των ΔΤΥ για την ανθρώπινη ζωή».

Οι ΔΤΥ είχαν αρνηθεί τότε ότι στόχευσαν αμάχους στον καταυλισμό Ζαμζάμ. Ωστόσο, δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε η Διεθνής Αμνηστία δείχνουν κρατήρες από οβίδες ή άλλα πυρομαχικά σε διάφορα σημεία του καταυλισμού, στοιχείο που υποδηλώνει εντατικούς βομβαρδισμούς.

Η έκθεση περιλαμβάνει μαρτυρίες, όπως αυτή της «Αλουία», 28χρονης φοιτήτριας, η οποία περιγράφει την εκτέλεση τραυματισμένου συγγενή της μπροστά στα μάτια της. Επίσης, η «Σάντια», 31 ετών, αφηγείται πως είδε μαχητή των ΔΤΥ να πυροβολεί αδιακρίτως στον καταυλισμό.

Ο καταυλισμός Ζαμζάμ ήταν ένας από τους τρεις όπου είχε κηρυχθεί κατάσταση λιμού, όλοι στην περιφέρεια της Ελ Φάσερ, πρωτεύουσας της Βόρειας Νταρφούρ, η οποία έπεσε στα χέρια των παραστρατιωτικών στα τέλη Οκτωβρίου μετά από παρατεταμένη πολιορκία.

Πολλοί άμαχοι εγκατέλειψαν την πόλη και βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στην κοινότητα Ταουίλα, περίπου 70 χιλιόμετρα μακριά, όπου πλέον ζουν πάνω από 650.000 εκτοπισμένοι.

Ο πόλεμος στο Σουδάν, που διαρκεί πλέον τρία χρόνια, έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους, ενώ εκατομμύρια έχουν μετατραπεί σε εσωτερικά εκτοπισμένους ή πρόσφυγες. Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την κατάσταση ως τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση» παγκοσμίως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Αμνηστία: Κατηγορίες για «εγκλήματα πολέμου» σε παραστρατιωτικούς στο Σουδάν

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει εγκλήματα πολέμου από σουδανούς παραστρατιωτικούς κατά την κατάληψη της Ελ Φάσερ, ενώ επικρίνει τα ΗΑΕ για υποστήριξη. Έρευνες κατέγραψαν εκτελέσεις και βιασμούς στην πόλη.
Θάνατος με θανατηφόρα ένεση
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ παγκόσμιων εκτελέσεων το 2025, με πρωταγωνιστή το Ιράν

Το 2025 οι παγκόσμιες εκτελέσεις αυξήθηκαν κατά 78%, φτάνοντας στις 2.707 - τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1981, κυρίως λόγω Ιράν. Τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας δεν περιλαμβάνουν τις χιλιάδες εκτελέσεις που πιστεύεται ότι έγιναν στην Κίνα.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

MSF: Απουσία πολιτικής βούλησης για τον τερματισμό του πολέμου στο Σουδάν

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν την απουσία πολιτικής βούλησης για τερματισμό του εμφυλίου στο Σουδάν και τη χρηματοδότηση ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την κρίση μία από τις χειρότερες παγκοσμίως.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 100 νεκροί σε βομβαρδισμό αγοράς στη Ζάμφαρα, Νιγηρία

Αεροσκάφη της νιγηριανής πολεμικής αεροπορίας βομβάρδισαν αγορά στη Ζάμφαρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 100 αμάχους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά άμεση έρευνα για το τραγικό περιστατικό.
Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: Αυξάνεται η βία και οι θάνατοι αμάχων λόγω επιθέσεων με drones

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ προειδοποιεί ότι η βία στο Σουδάν και η χρήση drones αυξάνουν τους θανάτους και τον εκτοπισμό αμάχων, με τα οπλισμένα drones να ευθύνονται για το 80% των θανάτων από Ιανουάριο ως Απρίλιο.