ΓΔ: 2276.28 2.16% Τζίρος: 406.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Μικροτσίπ σε εργαστήριο
Μικροτσίπ κρατείται με γάντι, φόντο ηλεκτρονικού κυκλώματος, νέα τεχνολογία.

Οι ΗΠΑ θέλουν να επενδύσουν 52 δισ. για την παραγωγή μικροτσίπ

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου οι εταιρίες θα εγκαταλείψουν τα σχέδια επέκτασης των δραστηριοτήτων τους στις ΗΠΑ, αν δεν υπάρξει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο κλιμάκωσε χθες, Δευτέρα, την άσκηση της πίεσης προς το Κογκρέσο αναφορικά με την έγκριση κονδυλίου 52 δισ. δολαρίων (49,15 δισ. ευρώ) για την επέκταση των δραστηριοτήτων των κατασκευαστών μικροκυκλωμάτων (τσιπ), καθώς προειδοποίησε ότι οι εταιρίες θα εγκαταλείψουν τα σχέδια επέκτασης των δραστηριοτήτων τους στις ΗΠΑ, αν δεν υπάρξει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο.

«Σημειώστε τα λόγια μου..., εάν η Ημέρα της Εργασίας έρθει και περάσει και η νομοθεσία (Chips Act) δεν έχει ψηφιστεί από το Κογκρέσο, οι εταιρίες αυτές δεν θα περιμένουν και θα επεκταθούν σε άλλες χώρες», προειδοποίησε η ίδια στη διάρκεια συνέντευξης της στο CNBC.

Τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου έχουν ψηφίσει εκδοχές της ίδιας νομοθεσίας, ώστε οι ΗΠΑ να γίνουν πιο ανταγωνιστικές απέναντι στην Κίνα. Η νομοθεσία αυτή προβλέπει τη χρηματοδότηση του τομέα της παραγωγής μικροκυκλωμάτων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, τα μέλη του Κογκρέσου έχουν μέχρι σήμερα αποτύχει στην επίτευξη ενός συμβιβασμού για μία τελική εκδοχή του διευρυμένου νομοθετικού πακέτου, παρά την έλλειψη μικροκυκλωμάτων που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η προειδοποίηση της Ραϊμόντο έγινε μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της GlobalWafers από την Ταϊβάν, νωρίτερα χθες, για την κατασκευή μιας εργοστασιακής μονάδας 5 δισ. δολαρίων (4,73 δισεκατομμυρίων ευρώ) στην πόλη Σέρμαν του Τέξας για την παραγωγή μικροεξαρτημάτων σιλικόνης που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή των μικροκυκλωμάτων.

Σύμφωνα με την Ραϊμόντο ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας της είπε ότι η επένδυση αυτή εξαρτάται από την έγκριση της παραπάνω αναφερόμενης νομοθεσίας από το Κογκρέσο.

«Οι συνέπειες για την εθνική μας ασφάλεια είναι σοβαρές. Αν το νομοσχέδιο αυτό δεν ψηφιστεί και αν δεν κάνετε ό,τι είναι απαραίτητο γι' αυτό, είναι η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά, επειδή δεν μπορούμε να περιμένουμε» προειδοποίησε η ίδια τους νομοθέτες. Η GlobalWafers δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού του Reuters.

Η παρατεταμένη έλλειψη μικροκυκλωμάτων προκαλεί προβλήματα στην παραγωγή των αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών συσκευών, οδηγώντας μερικές εταιρίες στη μείωση της παραγωγής τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μικροτσίπ σε εργαστήριο
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Καθυστερούν οι Κινέζοι την εξαγορά της Xilinx από την αμερικανική AMD

Με δεδομένη την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Κίνας, οι συμφωνίες που αναφέρονται στην παραγωγή μικροκυκλωμάτων, είναι αντιμέτωπες με νομικές προκλήσεις από τις αρμόδιες κινεζικές αρχές.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο ιός που χτυπάει 1 στις 10 εταιρείες και προκαλεί ζημιές 1 εκατ. δολ.

Περίπου 360.000 νέα κακόβουλα αρχεία ανακαλύπτονται καθημερινά τους τελευταίους 12 μήνες με τους trojan να αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για υπολογιστές και δίκτυα την χρονιά της τηλεργασίας.
ΗΠΑ και ΕΕ σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, δήλωσε ότι οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, τονίζοντας πως οι διενέξεις μεταξύ συμμάχων ευνοούν μόνο τους αντιπάλους, πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.
Άδειο δικαστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Στη δικαιοσύνη Αυστριακός πρώην πράκτορας για κατασκοπεία υπέρ Ρωσίας

Ξεκίνησε η δίκη του πρώην Αυστριακού πράκτορα Έγκιστο Οτ, κατηγορούμενου ότι βοήθησε τη Ρωσία να καταδιώξει αντιπάλους και να αποκτήσει κυβερνητικά δεδομένα. Ο Οτ αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει αθώος.
Μέττε Φρεντέρικσεν συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Η Δανία ζητά μόνιμη παρουσία ΝΑΤΟ στην Αρκτική, δηλώνει η Φρεντέρικσεν

Η Δανία ζήτησε μόνιμη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Αρκτική και στη Γροιλανδία, όπως ανέφερε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν στις Βρυξέλλες, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια της περιοχής.
Χιονισμένος δρόμος πόλης
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πολικό ψύχος και σφοδρές χιονοπτώσεις σε εκατομμύρια πολίτες

Ισχυρή χιονοθύελλα πλήττει τις ΗΠΑ, απειλώντας 150 εκατ. Αμερικανούς με πολικές θερμοκρασίες, διακοπές ρεύματος και χιόνι έως 50,8 εκ. Κυρίως στις ανατολικές περιοχές και τα Απαλάχια αναμένονται ολισθηροί δρόμοι και προβλήματα μετακινήσεων.