Τη χορήγηση έως και 5 δισ. δολαρίων για τη βελτίωση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας δεσμεύτηκαν πως θα πραγματοποιήσουν οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες του κόσμου, καθώς οι τιμές των τροφίμων διατηρούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενώ το ενδεχόμενο μίας επισιτιστικής κρίσης σε αρκετές χώρες του κόσμου καθίσταται ακόμη πιο πιθανό.
Στις δηλώσεις που έκανε σήμερα, τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής της G7 στη Γερμανία, ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν πάνω από το μισό από αυτό το ποσό, το οποίο θα δοθεί στις προσπάθειες καταπολέμησης της πείνας σε 47 χώρες και στην χρηματοδότηση περιφερειακών οργανώσεων.
Η G7 προσπαθεί να συσπειρώσει τις αναδυόμενες οικονομίες, πολλές από τις οποίες έχουν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, για να αντιταχθούν στην εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, και είχε προσκαλέσει στην σύνοδό της στη Γερμανία πέντε μεγάλες μικρομεσαίου εισοδήματος δημοκρατίες με αυτόν τον στόχο.
Ορισμένα αναπτυσσόμενα έθνη, πρώην θύματα της δυτικής αποικιοκρατίας, θεωρούν ότι οι δυτικές διαμαρτυρίες σχετικά με την Ουκρανία εξυπηρετούν δικούς τους σκοπούς και ανησυχούν περισσότερο για τον αντίκτυπο των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων στους πληθυσμούς τους.
Ορισμένες επιρρίπτουν την ευθύνη για τις ελλείψεις στις δυτικές κυρώσεις κι όχι στην εισβολή της Ρωσίας σε μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο και στον αποκλεισμό από τις ρωσικές δυνάμεις των λιμανιών της. «Οι ενέργειές του (Πούτιν) στραγγάλισαν την παραγωγή τροφίμων και γεωργικών προϊόντων και (αυτός) χρησιμοποίησαν τα τρόφιμα ως πολεμικό όπλο μέσω της καταστροφής αγροτικών αποθεμάτων, εγκαταστάσεων επεξεργασίας (...) και τον αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας», σημείωσε ο αξιωματούχος.
Περίπου 2 δισ. από το ποσό που θα χορηγηθεί θα δοθεί απευθείας σε ανθρωπιστικές παρεμβάσεις, ενώ 760 εκατομμύρια θα δοθούν σε «επισιτιστική βοήθεια» ώστε να «ενισχυθεί η ανθεκτικότητα και η παραγωγικότητα των συστημάτων τροφίμων στον κόσμο».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες έχει προειδοποιήσει εδώ και 2 μήνες ότι ήδη έχουν αυξηθεί κατά 440 εκατ. οι άνθρωποι παγκοσμίως που δεν έχουν ασφαλή πρόσβαση σε βασικά είδη διατροφής, υπογραμμίζοντας ότι το φάσμα μιας παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων θα μπορούσε να συνεχίσει να απειλεί για χρόνια τον πλανήτη.
Ήδη ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα λήψη μέτρων, με αρκετές αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία προκειμένου οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα να μην γίνουν πιο επιθετικές.