ΓΔ: 2038.38 0.22% Τζίρος: 210.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Ρωσίας ουρανός
Η σημαία της Ρωσίας κυματίζει δυναμικά υπό το φως του ουρανού.

Η Ρωσία βλέπει άρνηση Ισραήλ για διάλογο με Ιράν εν μέσω κρίσης

Η Μόσχα κατηγορεί το Ισραήλ ότι απορρίπτει μεσολάβηση για τη σύγκρουση με το Ιράν, ενώ χαρακτηρίζει τη G7 άνευ σημασίας και ανοίγει ενδεχόμενο νέων συνομιλιών με το Κίεβο.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως βλέπει ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί μεσολαβητικές προσπάθειες σχετικά με τη σύγκρουσή του με το Ιράν, που διανύει την πέμπτη ημέρα, εν μέσω αυτού που η Μόσχα αποκάλεσε "καλπάζουσα κλιμάκωση".

Το Ισραήλ εξαπέλυσε τον αεροπορικό πόλεμό του με μια αιφνιδιαστική επίθεση την περασμένη εβδομάδα που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν όλοι οι στρατιωτικοί διοικητές ανώτατων κλιμακίων του Ιράν και οι κορυφαίοι πυρηνικοί επιστήμονές του. Το Ιράν απάντησε με ομοβροντία πληγμάτων σε ισραηλινές πόλεις.

Σε βιντεοσύνδεση με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν "μέγιστη αυτοσυγκράτηση".

"Η κατάσταση εξακολουθεί να κλιμακώνεται ραγδαία. Το επίπεδο έλλειψης προγνωσιμότητας είναι απόλυτο", είπε.

Ο Πεσκόφ είπε πως η πρόταση της Ρωσίας να μεσολαβήσει αν χρειάζεται ισχύει ακόμη, αλλά βλέπει πως το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται προς το παρόν να αναζητήσει μια ειρηνική επίλυση.

Η Ρωσία υπέγραψε συνθήκη στρατηγικής σύμπραξης με το Ιράν τον Ιανουάριο, όμως η συνθήκη δεν περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης. 

Έχει επίσης μακροχρόνιους δεσμούς με το Ισραήλ, αν και αυτοί δοκιμάζονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των βομβαρδισμών της Γάζας από το Ισραήλ.

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως η ρωσική πρεσβεία στην Τεχεράνη συντονίζεται με Ρώσους πολίτες και τους παρέχει ευκαιρίες να απομακρυνθούν από τη χώρα μέσω του γειτονικού Αζερμπαϊτζάν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εκτίμησε επίσης πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε δικιο που είπε ότι ήταν μεγάλο λάθος η αποβολή της Ρωσίας από την Ομάδα των Οκτώ (G8) το 2014, όμως είπε πως η G7 δεν είναι πλέον σημαντική για τη Ρωσία και μοιάζει "μάλλον άχρηστη" τώρα.

Ο Τραμπ είπε στη σύνοδο κορυφής της G7 στον Καναδά χθες, Δευτέρα, πως η G8 έκανε λάθος που έδιωξε τη Ρωσία το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία.

"Ήταν μεγάλο λάθος", είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι η Ρωσία δεν θα είχε εισβάλει στην Ουκρανία το 2022 αν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είχε αποβληθεί από τη λέσχη των ηγετών. Είπε ότι ο Πούτιν "βασικά ούτε καν μιλάει στους ανθρώπους που τον πέταξαν έξω και εγώ συμφωνώ μαζί του".

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους: "Συμφωνούμε με τον πρόεδρο Τραμπ: ήταν μεγάλο λάθος τότε να αοπκλειστεί η Ρωσία από τη δομή της G8".

Είπε ότι η G7 "έχασε την πρακτική σημασία" που είχε για τη Ρωσία, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι διεθνείς υποθέσεις.

"Δεδομένου του μειούμενου μεριδίου των χωρών της G7 στην παγκόσμια οικονομία, δεδομένων όλων των τάσεων που παρατηρούνται στις χώρες της G7 και, βέβαια, στο υπόβαθρο, για παράδειγμα, δομών όπως η G20, η G7 μοιάζει ανιαρή και μάλλον άχρηστη", είπε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης, απαντώντας σε ερώτηση αν η Ρωσία σχεδιάζει να εξετάσει τις ουκρανικές προτάσεις για κατάπαυση του πυρός και να διεξαγάγει νέες συνομιλίες, πως δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με το πότε θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες απευθείας διαπραγματεύσεις με το Κίεβο.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της που είχαν συμφωνηθεί σε προηγούμενες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Ιουνίου. 

Η Ρωσία θα αξιολογήσει τις επόμενες ημέρες το ενδεχόμενο χρονικό περιθώριο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ρωσίας Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η Ρωσία μετέφερε στην Τεχεράνη ότι το Ισραήλ δεν θέλει πόλεμο

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι μέσω Ρωσίας έλαβε μήνυμα πως το Ισραήλ, μετά τον πόλεμο των 12 ημερών τον Ιούνιο, δεν επιθυμεί νέα σύγκρουση με το Ιράν. Το μήνυμα προήλθε από τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Νετανιάχου.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Ε3: Ανακοίνωση για Μέση Ανατολή, Ιράν και Ουκρανία από Βρετανία

Με κοινή ανακοίνωση, οι ηγέτες Ην. Βασιλείου, Γαλλίας και Γερμανίας στηρίζουν άμεση εφαρμογή διεθνών συμφωνιών, αυστηρότερη στάση έναντι της Ρωσίας και χαιρετίζουν τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση ομήρων.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

G7: Συζήτηση για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στην Ιαπωνία

Η G7 συζήτησε μέσω τηλεδιάσκεψης τη σκλήρυνση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ιάπωνα υπ. Οικονομικών Κάτο, που τόνισε τη σημασία ενίσχυσης της πίεσης στη Μόσχα.
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο στηρίζει το σχέδιο Τραμπ για Γάζα, μιλά για Οδησσό-Μικολάιφ

Το Κρεμλίνο στηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα, εκφράζοντας ελπίδα πως θα δώσει τέλος στη σύγκρουση μετά την επίθεση της Χαμάς στη 7 Οκτωβρίου 2023, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Σύστημα Patriot ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Το Ισραήλ παρέδωσε αντιαεροπορικό σύστημα Patriot στην Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία παρέλαβε από το Ισραήλ αντιαεροπορικό σύστημα Patriot. Δεν έγινε σαφές αν ήταν αγορά ή δωρεά. Επίσης, Ουκρανοί αξιωματούχοι θα επισκεφθούν τις ΗΠΑ το φθινόπωρο.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικές δυνάμεις χτύπησαν ρωσικό λιμάνι στην περιοχή Αστραχάν

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε το ρωσικό λιμάνι Όλια στην Αστραχάν, καταστρέφοντας πλοίο με ιρανικά drones και πυρομαχικά. Το λιμάνι θεωρείται βασικός σταθμός για τον εφοδιασμό της Ρωσίας από το Ιράν.