Το ενδεχόμενο η Ρωσία να μετατραπεί στη Lehman Brothers για τις ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, παρουσιάζοντας το σχέδιο της χώρας να ανταπεξέλθει στην ενεργειακή κρίση.
Η Γερμανία έχει τεθεί σε «επίπεδο συναγερμού», καθώς η Μόσχα συνεχίζει να μειώνει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με το Βερολίνο να δέχεται ιδιαίτερα σκληρό πλήγμα λόγω και της πολύ υψηλής εξάρτησής του από τη ρωσική ενέργεια. «Η μείωση των ροών είναι τόσο μεγάλη που πλέον έχει φθάσει στο σημείο μηδέν. Η αγορά είναι έτοιμη να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή. Έχουμε μία στιγμή Lehman Brothers για το ενεργειακό σύστημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρωτοφανή προοπτική να ξεμείνουν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές από ενέργεια. Εδώ και μήνες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μειώνει σταδιακά τις προμήθειες σε προφανή αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από απότομες περικοπές στην κύρια σύνδεση φυσικού αερίου με τη Γερμανία, θέτοντας σε κίνδυνο τα αποθέματα για το χειμώνα.
Ο αυξημένος συναγερμός αυστηροποιεί την παρακολούθηση της αγοράς και ορισμένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα επαναλειτουργήσουν. Ο κ. Χάμπεκ δήλωσε ότι είναι επίσης ένα μήνυμα προς την Ευρώπη να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας. Το στάδιο του συναγερμού δίνει επίσης στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να θεσπίσει νομοθεσία που θα επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να μετακυλήσουν τις αυξήσεις του κόστους στους καταναλωτές.
«Θα είναι ένας πολύ δύσκολος δρόμος, γεμάτος εμπόδια, αλλά θα πρέπει να τον διανύσουμε. Ακόμη και εάν δεν είναι αισθητό σε όλους, βρισκόμαστε, ήδη, σε κρίση στην αγορά φυσικού αερίου», τόνισε ο Γερμανός υπ. Οικονομίας.
Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για περισσότερο από το ένα τρίτο των προμηθειών της σε φυσικό αέριο, θέσπισε την αρχική φάση «έγκαιρης προειδοποίησης» στα τέλη Μαρτίου, όταν οι απαιτήσεις του Κρεμλίνου για πληρωμή σε ρούβλια ώθησαν τη Γερμανία να προετοιμαστεί για πιθανή διακοπή της προμήθειας. Το τρίτο και υψηλότερο επίπεδο «έκτακτης ανάγκης» θα περιλαμβάνει τον κρατικό έλεγχο της διανομής.
Η κρίση έχει επεκταθεί πολύ πέρα από τη Γερμανία, με 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επηρεάζονται και 10 να εκδίδουν έγκαιρη προειδοποίηση βάσει του κανονισμού για την ασφάλεια του φυσικού αερίου, όπως δήλωσε ο Φρανς Τίμερμανς, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Ο κίνδυνος μιας πλήρους διακοπής του φυσικού αερίου είναι πλέον πιο πραγματικός από ποτέ. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της στρατηγικής της Ρωσίας να υπονομεύσει την ενότητά μας», σημείωσε ο κ. Τίμερμανς
Σύμφωνα, δε, με τον κ. Χάμπεκ η κίνηση της Ρωσίας να διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream καθιστά σχεδόν αδύνατη την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων φυσικού αερίου για το χειμώνα χωρίς πρόσθετα μέτρα. Ανέφερε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο η σύνδεση Nord Stream να μην επιστρέψει στην κανονική της χωρητικότητα μετά την έναρξη μιας 10ήμερης περιόδου συντήρησης στις 11 Ιουλίου.
Η Γερμανία έχει σπεύσει να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά έχει σημειώσει μόνο μέτρια πρόοδο. Τα αποθέματα είναι επί του παρόντος γεμάτα σε ποσοστό περίπου 58% και οι εταιρείες ενέργειας προσπαθούν να επιτύχουν τον κυβερνητικό στόχο του 90% της χωρητικότητας έως τον Νοέμβριο.
«Ο περιορισμός των προμηθειών φυσικού αερίου είναι μια οικονομική επίθεση του Πούτιν εναντίον μας», σχολίασε ο Γερμανός υπ. Οικονομίας για να προσθέσει «είναι προφανώς η στρατηγική του Πούτιν να προσπαθήσει να τροφοδοτήσει την ανασφάλεια, να ανεβάσει τις τιμές και να μας διχάσει ως κοινωνία. Θα αντισταθούμε σε αυτό».