ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
money-transfer
Φώτο: Shutterstock

Πάνω από 577 δισ. ευρώ έστειλαν στις χώρες τους οι μετανάστες το 2021

Έως το 2030 το ποσό που θα στέλνουν οι μετανάστες στις χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα αναμένεται να φτάσει τα 5,15 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Ταμείου Γεωργικής Ανάπτυξης (IFAD) του ΟΗΕ.

Παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε στην αγορά εργασίας η πανδημία του κορονοϊού, οι μετανάστες από όλο τον κόσμο έστειλαν το 2021 περισσότερα από 577 δισ. ευρώ στις οικογένειές τους που βρίσκονται στις χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, με την μεταφορά των χρημάτων να γίνεται κυρίως μέσω κινητού.

«Η ψηφιοποίηση των μεταφορών, και κυρίως μέσω της χρήσης των κινητών τηλεφώνων, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση της ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών διότι το ήμισυ του ποσού αυτού πάει στις αγροτικές περιοχές», σχολίασε ο Ζιλμπέρ Χουνγκμπό, πρόεδρος του IFAD. Το ποσό που θα σταλεί το 2022 από τους περίπου 200 εκατομμύρια μετανάστες εργάτες σε όλο τον κόσμο αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 δισ. ευρώ, «αποτελώντας σανίδα σωτηρίας για περισσότερα από 800 εκατομμύρια μέλη των οικογενειών τους».

Όπως ανακοίνωσε το Διεθνές Ταμείο Γεωργικής Ανάπτυξης (IFAD), το ποσό αυτό αναμένεται να φτάσει από το 2022 ως το 2030 περίπου τα 5,150 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του IFAD, το διπλάσιο του ΑΕΠ όλης της Αφρικής το 2021. «Παρά τις προβλέψεις ότι η πανδημία covid-19 θα μείωνε το ποσό» των χρημάτων που στέλνουν οι μετανάστες στις οικογένειές τους, αυτό κατέγραψε άνοδο κατά 8,6% το 2021 χάρη «στην αύξηση κατά 48% των μεταφορών χρημάτων μέσω κινητών», διευκρίνισε το IFAD, η υπηρεσία του ΟΗΕ που έχει την έδρα της στη Ρώμη.

«Οι αποστολές χρημάτων επιτρέπουν στους ανθρώπους να βγαίνουν από τη φτώχεια, φέρνουν φαγητό στο τραπέζι, πληρώνουν δίδακτρα, καλύπτουν δαπάνες για την υγεία», τόνισε ο Χουνγκμπό.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται ωστόσο να μειώσει το ποσό αυτό «διότι μειώνει τις μεταφορές χρημάτων προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, για τις οποίες τα χρήματα αυτά αποτελούν το 30% του ΑΕΠ τους», υπογράμμισε το IFAD. Μόνο η Αφρική δέχθηκε 94 δισ. δολάρια (σχεδόν 90 δισ. ευρώ) το 2021 από τους μετανάστες, αν και έχει την πιο ακριβή αγορά μεταφοράς χρημάτων, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Την ώρα που μέσος όρος των προμηθειών που ζητούν οι εταιρείες μεταφοράς χρημάτων στις υπόλοιπες χώρες ανέρχεται στο 6%, σε αυτές της Αφρικής φτάνει το 7,83%. Αν το ποσοστό αυτό μειωθεί στο 3%, όπως προβλέπουν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ, αυτό θα σημαίνει ότι οι οικογένειες των Αφρικανών μεταναστών θα δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται κατά σχεδόν 4,6 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δεκαέξι νεκροί μετανάστες εντοπίστηκαν κοντά στις ακτές της Τυνησίας

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση καθώς έχει αντικαταστήσει τη Λιβύη ως τη βασική χώρα αναχώρησης των μεταναστών που κατάγονται είτε από την την ίδια είτε από άλλες χώρες της Αφρικής.
ΔΙΕΘΝΗ

Δυτικές κυβερνήσεις ζητούν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν

Κάπου 11,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από τους οποίους σχεδόν 3 εκατ. έφυγαν από το Σουδάν, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
ΔΙΕΘΝΗ

Το ένα τρίτο των παιδιών σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική υποφέρουν από υποσιτισμό

Σύμφωνα με τη Unicef, 55 εκατομμύρια παιδιά σε 20 χώρες της περιοχής είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και άλλα 24 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από «ελλιπή σίτιση, συγκεκριμένα από καθυστέρηση στην ανάπτυξη, εξάντληση και αδυναμία».