ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ

Ο ΓΓ ΟΗΕ στην Αίγυπτο για την ειρηνευτική συμφωνία

Ο Αντόνιο Γκουτέρες θα παραστεί τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στο Σαρμ ελ-Σέιχ, καλώντας Ισραήλ και Χαμάς να τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός και χαρακτηρίζοντας την ως σημαντική πρόοδο.

Στην Αίγυπτο θα μεταβεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προκειμένου να συμμετάσχει τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη, που θα πραγματοποιηθεί στο Σαρμ ελ-Σέιχ.

Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο κ. Γκουτέρες χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή και κάλεσε το Ισραήλ και τη Χαμάς να «τηρήσουν πλήρως» τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Γενικός Γραμματέας χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «εξαιρετικά αναγκαία πρόοδο», υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αποτελέσει «την αρχή του τέλους αυτού του καταστροφικού πολέμου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Η Αίγυπτος απαντά στον ΟΗΕ στις λιβυκές διακοινώσεις και το τουρκολυβικό μνημόνιο

Η Αίγυπτος, με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ (8/9/2025), απορρίπτει τους λιβυκούς ισχυρισμούς για τα θαλάσσια όρια στη Μεσόγειο, καταγγέλλει παραβίαση κυριαρχίας και τονίζει πως θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της βάσει διεθνούς δικαίου.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Πρόταση στην Αίγυπτο για συμφωνία θαλάσσιων ζωνών από το Υπ. Άμυνας

Το τουρκικό ΥΠΑΜ επανέλαβε την πρόθεση της Τουρκίας να υπογράψει συμφωνία θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο, υποστηρίζοντας ότι το Κάιρο θα κέρδιζε πάνω από 15.000 τ.χλμ. θαλάσσιας δικαιοδοσίας σε σχέση με πιθανή συμφωνία με την Ελλάδα.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνομιλία Γεραπετρίτη-Αμπντελάτι για διμερείς σχέσεις και ασφάλεια Αν. Μεσογείου

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, επικεντρώνοντας στη στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών και συζητώντας περιφερειακές εξελίξεις, ασφάλεια και θέματα του ΟΗΕ.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΗΕ: Ενιαίο «όχι» στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο από Ελλάδα και εταίρους

Ο Γ. Γεραπετρίτης, εκπροσωπώντας Ελλάδα, Αίγυπτο, Κύπρο, Μπαχρέιν, ΗΑΕ και ΕΕ, τόνισε πως το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο, αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και δεν έχει νομική ισχύ για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών ή τρίτα κράτη.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα προς ΟΗΕ: Επιστολή για το άκυρο του τουρκολιβυκού μνημονίου

Η Ελλάδα απέστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ για την απόφαση της Λιβύης να εγκρίνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τονίζοντας πως είναι άκυρο, παράνομο και αντίθετο με το Δίκαιο της Θάλασσας, χωρίς ισχύ έναντι τρίτων.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Στηρίζει τη σταθερότητα Λιβάνου πριν τη λήξη της εντολής των κυανόκρανων

Ο Ζαν-Πιερ Λακρουά, αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, επανέλαβε στη Βηρυτό τη δέσμευση του ΟΗΕ στη σταθερότητα του Λιβάνου, ενώ ευχαρίστησε τις χώρες που στηρίζουν την UNIFIL, λίγο πριν λήξει η εντολή της.