ΓΔ: 2076.71 0.95% Τζίρος: 212.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Russia, Rossia, Kyroseis, Sanctions
Φωτο: Shutterstock

Μπλόκο από τις αμερικάνικες αρχές στην αγορά ρωσικών ομολόγων και μετοχών

Οι συμμετέχοντες στην αμερικανική αγορά απαγορεύεται να αγοράζουν τόσο νέα όσο και υφιστάμενα χρεόγραφα και μετοχές που έχουν εκδοθεί από οντότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σφίγγει περισσότερο τον κλοιό στη Ρωσία το αμερικανικό υπ. Οικονομικών, καθώς ενίσχυσε τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, απαγορεύοντας στους επενδυτές να αγοράζουν ρωσικό χρέος στη δευτερογενή αγορά, με αποτέλεσμα να σταματήσει σχεδόν η συναλλακτική δραστηριότητα σήμερα, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να κατανοήσουν τους νέους περιορισμούς.

Οι επικαιροποιημένες οδηγίες σημαίνουν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να κατέχουν ή να πωλούν ρωσικό χρέος, αλλά δεν μπορούν να το αγοράσουν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γραφείου Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Οι κανόνες ισχύουν τόσο για το εταιρικό και το κρατικό χρέος όσο και για τις μετοχές.

Τα νέα μέτρα θα αποτελέσουν περαιτέρω πλήγμα για όσους κατέχουν ρωσικά ομόλογα, καθώς μειώνουν τον αριθμό των πιθανών αγοραστών των περιουσιακών στοιχείων και υπονομεύουν την όποια εναπομένουσα αξία. Η ενημέρωση, η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της OFAC αργά τη Δευτέρα, αιφνιδίασε τους επενδυτές την Τρίτη, ωθώντας πολλούς να επικοινωνήσουν με δικηγόρους για να προσδιορίσουν τι συνεπάγονται οι νέοι κανόνες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

«Οι αγορές συνήθως εξατμίζονται σχεδόν αμέσως, αλλά είναι πάντα καλή πολιτική να επιτρέπουμε την εκκαθάριση για τουλάχιστον κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Μπράιαν Ο΄Τουλ, πρώην ανώτερος σύμβουλος της OFAC. «Πιθανότατα κανείς δεν θα αγοράσει το χρέος, αλλά εξακολουθεί να είναι καλή πολιτική να αφήσουμε τους ανθρώπους να ξεφορτωθούν αν μπορούν, αντί να τους αφήσουμε αμέσως με ένα άχρηστο περιουσιακό στοιχείο στην κατοχή τους».

Σύμφωνα με την επικαιροποίηση της OFAC, οι συμμετέχοντες στην αμερικανική αγορά απαγορεύεται να αγοράζουν τόσο νέα όσο και υφιστάμενα χρεόγραφα και μετοχές που έχουν εκδοθεί από οντότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ωστόσο, οι επενδυτές μπορούν ακόμη να πωλούν τέτοια περιουσιακά στοιχεία ή να διευκολύνουν την πώλησή τους σε μη κατοίκους των ΗΠΑ και μπορούν να συνεχίσουν να τα κατέχουν.

Η αλλαγή των κανόνων έρχεται καθώς η Ρωσία προσπαθεί να αποφύγει μια χρεοκοπία βρίσκοντας τρόπο να παρακάμψει τις κυρώσεις που την εμποδίζουν να πάρει χρήματα από επενδυτές ομολόγων. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ απαγόρευσε σε αμερικανικές τράπεζες και ιδιώτες να δέχονται πληρωμές ομολόγων από τη ρωσική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα. Η Ρωσία βρίσκεται τώρα σε περίοδο χάριτος 30 ημερών για τις πληρωμές ομολόγων που έπρεπε να καταβληθούν στις 27 Μαΐου.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσικά πολεμικά πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σοβαρή αντιμετώπιση αναφορών Δανίας για ρωσικές προκλήσεις στη θάλασσα

Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί στενά και λαμβάνει σοβαρά τις ρωσικές ναυτικές προκλήσεις στα στενά της Δανίας, μετά από σχετικές πληροφορίες της δανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Συνεχής η επικοινωνία με ΝΑΤΟ, δηλώνει η Ουάσινγκτον.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία συνεχίζει τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου, λέει ο Μπαϊρακτάρ

Η Τουρκία θα συνεχίσει να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, διεμήνυσε ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, τονίζοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια ενόψει του χειμώνα.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Άμεση απάντηση αν η Ευρώπη προκαλέσει τη Ρωσία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε πως η Ρωσία θα απαντήσει άμεσα σε περίπτωση ευρωπαϊκής πρόκλησης, ωστόσο τόνισε ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ. Επεσήμανε ακόμη την ιστορική ετοιμότητα της Ρωσίας για αντεπίθεση.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Καμία πρόοδος για ειρήνη μετά τη σύνοδο στην Αλάσκα

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο κόσμος δεν έχει πλησιάσει την ειρήνη μετά τη σύνοδο Ρωσίας-ΗΠΑ, ενώ κατηγόρησε την Ευρώπη πως ωθεί την Ουκρανία να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις και να κλιμακώσει τον πόλεμο.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Επικίνδυνη κλιμάκωση αν οι ΗΠΑ στείλουν Τόμαχοκ στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί ότι η προμήθεια Ουκρανίας με πυραύλους Τόμαχοκ από τις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε νέα επικίνδυνη κλιμάκωση με τη Δύση, απαιτώντας αντίδραση από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Ενισχύουμε τις δυνάμεις μας – Κατηγορούμενο βλακωδώς για Ζαπορίζια

Το Κρεμλίνο τόνισε ότι ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις του για τη διατήρηση της ειρήνης, παραμένοντας ανοιχτό σε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, ενώ σημείωσε πως υπάρχει παύση στην ειρηνευτική διαδικασία.