ΓΔ: 2355.67 0.65% Τζίρος: 240.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ηφαίστειο Νέας Ζηλανδίας
Φώτο: Shutterstock

Νέα Ζηλανδία: Στους πέντε οι νεκροί από έκρηξη ηφαιστείου

Στα πέντε έχει φτάσει ο αριθμός των θυμάτων εξαιτίας της έκρηξης στο ηφαίστειο Ουακατάνε. Υπάρχουν παγιδευμένοι στο νησί Γουάιτ, την ώρα που εκφράζονται φόβοι για περισσότερα θύματα.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή του εξαιτίας της ηφαιστειακής έκρηξης στο νησί Γουάιτ, ανοικτά του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας, καθώς οι αρχές κινητοποιούν μεγάλες δυνάμεις για τον εντοπισμό και τη διάσωση των αγνοουμένων και την προσφορά ιατρικής περίθαλψης στους τραυματίες.

Αρχικά, η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν είχε δηλώσει πως γύρω στους εκατό τουρίστες «βρίσκονταν πάνω στο νησί ή γύρω από αυτό», ανάμεσά τους και «κάποιοι η τύχη των οποίων αγνοείται», καθώς και για τραυματίες, εφιστώντας την προσοχή στο ότι προφανώς επρόκειτο «για μια κατάσταση που ακόμα εξελίσσεται» και διαβεβαιώνοντας πως «οι σκέψεις μας βρίσκονται στους ανθρώπους αυτούς». Η Αρντέρν διευκρίνισε ότι κάποιοι από τους τουρίστες είναι ξένοι που έκαναν περιήγηση στον εντυπωσιακό κρατήρα του ηφαιστείου Ουακατάνε, που αποτελεί μαγνήτη για τους επισκέπτες.

Η αστυνομία ανέφερε αργότερα ότι την ώρα της ηφαιστειακής έκρηξης, στις 14:11 τοπική ώρα [03:11 ώρα Ελλάδας], πάνω ή κοντά στο ηφαίστειο βρίσκονταν περίπου πενήντα άνθρωποι, αριθμός αρκετά χαμηλότερος από αυτόν που είχε δώσει νωρίτερα η επικεφαλής της κυβέρνησης.

Η αστυνομία τόνισε ότι έως και πριν από λίγο αρκετοί άνθρωποι «βρίσκονταν ακόμα» πάνω στο νησί Γουάιτ, ενώ χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη» μια επιχείρηση διάσωσης στο ηφαίστειο, από όπου υψώνεται μια πυκνή στήλη λευκής ηφαιστειακής τέφρας και καυτών αερίων.

Σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων St. John της πόλης Ουακατάνε, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από το ηφαιστειακό νησί, περίπου είκοσι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Ζηλανδίας τόνισε νωρίτερα ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα, παρότι θεωρείται από τους ειδικούς πως η έκρηξη ήταν μέτριας ισχύος, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, κυρίως για όσους βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον κρατήρα του ηφαιστείου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.

Περίπου 10.000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί, μεγάλο μέρος του οποίου είναι ουσιαστικά ο κρατήρας του ηφαιστείου, του πιο ενεργού στη χώρα. Έχουν καταγραφεί σε αυτό αρκετές ηφαιστειακές εκρήξεις τον τελευταίο μισό αιώνα, η πιο πρόσφατη εξ αυτών το 2016. Φέτος μεταφέρθηκε στο νησί αεροπορικώς ένα κοντέινερ 2,4 τόνων που θεωρητικά θα μπορούσε να αποτελέσει καταφύγιο για τους επισκέπτες σε περίπτωση έκρηξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνα Ταϊβάν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Απαγόρευση εισόδου σε 4 Νεοζηλανδούς βουλευτές για ταξίδι στην Ταϊβάν

Η Νέα Ζηλανδία θα διαμαρτυρηθεί στο Πεκίνο μετά την απαγόρευση εισόδου σε τέσσερις βουλευτές της που επισκέφθηκαν την Ταϊβάν, τονίζοντας πως τέτοιες επισκέψεις συμμορφώνονται με την πολιτική της Μίας Κίνας.
Κίνα Ταϊβάν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα απαγορεύει σε Νεοζηλανδούς βουλευτές την είσοδο μετά την Ταϊβάν

Η Κίνα απαγόρευσε την είσοδο σε ομάδα νεοζηλανδών βουλευτών που είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Ταϊβάν. Ο ΥΠΕΞ Νέας Ζηλανδίας εξέφρασε έκπληξη και ζήτησε διευκρινίσεις από την Κίνα σε Πεκίνο και Ουέλιγκτον.
Σημαία Νέας Ζηλανδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Air New Zealand ακυρώνει 1.100 πτήσεις λόγω αυξημένης τιμής καυσίμων

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας εξετάζουν την εφαρμογή παλαιών νόμων για τον περιορισμό κίνησης οχημάτων και την πώληση κουπονιών καυσίμων, λόγω ανησυχιών για επάρκεια μετά τον αποκλεισμό του Στενού του Χορμούζ από τον πόλεμο.
Ομπρέλα στη βροχή
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα Ζηλανδία: Χιλιάδες χωρίς ρεύμα και δυσκολίες μετακίνησης από κακοκαιρία

Ισχυρές βροχοπτώσεις και άνεμοι προκάλεσαν αναταραχές σε πτήσεις, τρένα και ακτοπλοϊκά δρομολόγια στο Βόρειο Νησί Νέας Ζηλανδίας, με διακοπές ρεύματος και αποκλεισμένους δρόμους. Η Air New Zealand αναμένει επαναφορά πτήσεων με τη βελτίωση του καιρού.
Πλημμύρα σε δρόμο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Νέα Ζηλανδία απειλείται ξανά από πλημμύρες κατόπιν κατολισθήσεων

Η νεοζηλανδική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί για νέες πλημμύρες στο Βόρειο Νησί, μετά από ισχυρές βροχές που προκάλεσαν διακοπές ρεύματος, καταρρεύσεις δρόμων και έναν θάνατο. Η κακοκαιρία κορυφώνεται απόψε και εξασθενεί αύριο.