ΓΔ: 1392.2 -0.39% Τζίρος: 29.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:25:30 DATA
Φώτο: Shutterstock

Νέα τριετή συμφωνία για φυσικό αέριο από την Gazprom υπέγραψε η Σερβία

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν για επέκταση της συνεργασίας τους καθώς έληγε η 10ετής συμφωνία που υπήρχε. Επικοινωνία Βούτσιτς με Πούτιν για επέκταση της εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Σερβία.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε τηλεφωνικά, για ένα τριετές συμβόλαιο παροχής φυσικού αερίου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το δεκαετές συμβόλαιο εφοδιασμού της Σερβίας από την Gazprom λήγει την 31η Μαΐου.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για την τιμή τώρα, όλες οι λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν με την Gazprom», δήλωσε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους, ενώ ανέφερε επίσης ότι συζήτησε με τον Πούτιν την επέκταση της εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Σερβία.

Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη ετοιμάζεται πυρετωδώς αφενός αυξάνοντας τις προμήθειες από άλλες πηγές και αφετέρου αξιολογώντας τις προτεραιότητες για όταν θα μπορεί να καλύψει λιγότερες ανάγκες. Μεταξύ άλλων προβλέπει έναν μηχανισμό ανάλογο εκείνου που έχει ήδη ενεργοποιήσει η Γερμανία, στο πλαίσιο του οποίου θα περιορίζεται η προσφορά ενέργειας στις βιομηχανίες προκειμένου να προστατευθούν κρίσιμης σημασίας εφοδιαστικές αλυσίδες των τροφίμων, καθώς και οι τομείς της υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της ασφάλειας.

Όπως είχε επισημάνει την περασμένη εβδομάδα, η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον μετά την απόφαση της Gazprom να διακόψει την προσφορά φυσικού αερίου σε Πολωνία, Φινλανδία και Βουλγαρία «αυτή τη στιγμή μπορεί οποιοδήποτε κράτος-μέλος να είναι το επόμενο που θα υποστεί το ίδιο». Ωστόσο όπως είχε τονίσει η Επίτροπος, η ΕΕ έχει ήδη κατορθώσει να εξασφαλίσει σημαντική προσφορά ενέργειας χάρη στην αλληλεγγύη των γειτονικών της χωρών και είναι «εφικτό» να υποκαταστήσει από το τρέχον έτος κιόλας τα 2/3 του ρωσικού αερίου.

Πράγματι, η ΕΕ έχει ήδη λάβει φέτος ρεκόρ ποσότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που της έχει δώσει τη δυνατότητα να γεμίσει τους ταμιευτήρες της. Προ τριών ημερών οι ταμιευτήρες της ΕΕ σε φυσικό αέριο είχαν πληρότητα 44%, όταν την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους η πληρότητα ήταν 36%.

Στα μέσα Μαΐου, άλλωστε, η Κομισιόν παρουσίασε σχέδιο αξίας 210 δισ. ευρώ για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες μέχρι το 2027, που προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές. Ηδη έχει περιορίσει σημαντικά το ποσοστό των εισαγωγών φυσικού αερίου που αγόραζε από τη Ρωσία. Προ του πολέμου το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 40% του συνόλου των εισαγωγών αερίου και τώρα έχει περιοριστεί ήδη στο 26%. Στα σχέδια της Ε.Ε. είναι μεταξύ άλλων η περαιτέρω μείωση του ποσοστού αυτού στο 13% μέχρι τα τέλη του έτους.

Όπως υπογραμμίζει η κ. Σίμπσον, η Κομισιόν ευελπιστεί πως έως τότε πολλές χώρες-μέλη θα έχουν κατορθώσει να θέσουν σε λειτουργία τερματικούς σταθμούς για εισαγωγές LNG ή θα έχουν αποκαταστήσει όποια προβλήματα είχαν παρουσιαστεί στους υπάρχοντες τερματικούς σταθμούς. Στόχος έως το τέλος του έτους είναι να μπορούν να διαχειριστούν 19 δισ. κυβικά μέτρα LNG ετησίως.

Όπως είχε τονίσει η κ. Σίμπσον, η Ε.Ε. αναμένει περαιτέρω προμήθειες φυσικού αερίου τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Νορβηγία, ενώ παράλληλα έχει έρθει και σε συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Άρχισαν οι εργασίες ενεργειακής διασύνδεσης Βουλγαρίας και τη Σερβίας

Ο μήκους 170 χιλιομέτρων αγωγός αερίου θα επιτρέψει τη ροή μη ρωσικού αερίου προς το Βελιγράδι και θα ενισχύσει την ασφάλεια των προμηθειών στη νοτιοανατολική Ευρώπη και αναμένεται να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του 2023.
fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπέρασε το 90% η πληρότητα στις γερμανικές αποθήκες φυσικού αερίου

Η Γερμανία αναζητά εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία προμήθευε περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
ΔΙΕΘΝΗ

Gazprom: Από τη Siemens εξαρτάται η επαναλειτουργία του Nord Stream

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός παραπέμπει στη Siemens για το άνοιγμα του αγωγού φυσικού αερίου που παραμένει κλειστός για άγνωστο χρονικό διάστημα, αναφέροντας πως η γερμανική εταιρεία θα πρέπει να επισκευάσει τον εξοπλισμό.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΕ για το κλείσιμο του Nord Stream

Με τον αγωγό φυσικού αερίου να παραμένει κλειστός επ' αόριστον, οι Ρώσοι τονίζουν πως οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ δυσχεραίνουν τον ενεργειακό κολοσσό Gazprom να συντηρεί τον αγωγό Nord Stream.
ΔΙΕΘΝΗ

Διέκοψε πλήρως την ροή του Nord Stream η Gazprom, άγνωστο πότε θα ανοίξει

Η ρωσική ενεργειακή εταιρεία δηλώνει πως διαπιστώθηκε διαρροή λαδιού μηχανής στην κύρια τουρμπίνα του αγωγού που επρόκειτο να επανέλθει σε λειτουργία έπειτα από τρεις μέρες. Για αόριστο χρονικό διάστημα σταματάει η λειτουργία του αγωγού.