ΓΔ: 2313.62 1.49% Τζίρος: 644.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία είναι η «πιο άμεση απειλή» για τη διεθνή τάξη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκονται στην Ιαπωνία για τον ετήσιο κύκλο συνομιλιών Ιαπωνίας - ΕΕ που διεξάγεται.

Η Ρωσία εγείρει πλέον την «πιο άμεση απειλή» για τη διεθνή τάξη, μετά τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε από το Τόκιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ρωσία «είναι σήμερα η πιο άμεση απειλή για την παγκόσμια τάξη, με τον βάρβαρο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας και την ανησυχητική συμφωνία της με την Κίνα», δήλωσε η κυρία φον ντερ Λάιεν έπειτα από τις συνομιλίες που είχε, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα.

Οι δύο κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται στο Τόκιο για τον ετήσιο κύκλο συνομιλιών Ιαπωνίας-ΕΕ, που διεξάγεται αυτή τη φορά μεσούσης της ρωσοουκρανικής σύρραξης και με φόντο τις αυξανόμενες ανησυχίες για τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Κίνας.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, συνταράσσει την καρδιά της διεθνούς τάξης, και στην Ασία. Δεν πρέπει να γίνει ανεκτή», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κισίντα, η κυβέρνηση του οποίου έχει υιοθετήσει μέρος των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, ιδίως στον χρηματοοικονομικό τομέα και σε αυτόν της ενέργειας.

Παράλληλα, η πιο επιθετική στάση που η Δύση και σύμμαχοί της στην Ασία προσάπτουν στην Κίνα βρίσκεται επίσης στην ημερησία διάταξη, με την ΕΕ να επιδιώκει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο.

«Η συνεργασία μας στην Ουκρανία είναι κρίσιμη στην Ευρώπη, όμως είναι σημαντική και στην περιφέρεια Ινδικού - Ειρηνικού και θέλουμε επίσης να βαθύνουμε τις διαβουλεύσεις μας για την Κίνα, που γίνεται ολοένα πιο διεκδικητική», είπε ο κ. Μισέλ.

«Θεωρούμε ότι η Κίνα πρέπει να επαναβεβαιώσει ότι θα υπερασπιστεί το πολυμερές σύστημα από το οποίο επωφελήθηκε για να αναπτυχθεί», πρόσθεσε.

Η κυρία φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ και η Ιαπωνία θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους, ειδικά με τη σύναψη ψηφιακής εταιρικής σχέσης, πρωτιά για την Ευρώπη, που θα αφορά την ανταγωνιστικότητα και την ασφάλεια στο πεδίο αυτό.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι τα δύο μέρη θα συνεργαστούν στη «διαφοροποίηση και την ενίσχυση» των αλυσίδων εφοδιασμού τους.

«Αυτό είναι σημαντικό διότι υπάρχουν υλικά και τεχνολογίες που έχουν γίνει εκ των ων ουκ άνευ για την οικονομία μας και την καθημερινή μας ζωή, όπως οι ημιαγωγοί για παράδειγμα. Πρέπει να μπορούμε να λογαριάζουμε σε αξιόπιστες αλυσίδες εφοδιασμού», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: «Η Ευρώπη χωρίς ΗΠΑ δεν μπορεί να αυτοπροστατευτεί»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, τόνισε πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι ζωτικής σημασίας και πως Ευρώπη και ΗΠΑ χρειάζονται το ΝΑΤΟ για τη σταθερότητα και την ασφάλεια, απορρίπτοντας την ιδέα ευρωπαϊκής άμυνας χωρίς αυτό.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Τελική έγκριση για απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού αερίου έως το 2027

Η ΕΕ ενέκρινε την τελική απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου ως το 2027, κάνοντας τον στόχο νόμο. Η Σλοβακία και η Ουγγαρία καταψήφισαν το μέτρο, που υιοθετήθηκε στη συνάντηση υπουργών στις Βρυξέλλες.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Όχι συνομιλίες με ΕΕ, παρακολουθούμε ΗΠΑ για Χρυσό Θόλο και Γροιλανδία

Η Ρωσία δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί με την Κάγια Κάλας, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, και θα περιμένει απλώς να αποχωρήσει από τη θέση της. Παράλληλα, η Μόσχα παρακολουθεί τα αμερικανικά σχέδια για τον «Χρυσό Θόλο».
LNG
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρώπη μπροστά σε μια νέα εξάρτηση: Από το ρωσικό αέριο στο αμερικανικό LNG

Η στροφή της Ευρώπης στο αμερικανικό LNG μείωσε την εξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά δημιούργησε μια νέα ενεργειακή πραγματικότητα, με υψηλό κόστος και αυξημένο ρίσκο. Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν και ποια είναι τα τρωτά σημεία.
Σεργκέι Λαβρόφ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Δηλώσεις Λαβρόφ-Κρεμλίνου για Μολδαβία και Ουκρανία

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία δεν έχει λάβει ακόμη έγγραφα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για την Ουκρανία και ζήτησε την απελευθέρωση Ρώσων ναυτικών που συνελήφθησαν από τις ΗΠΑ σε δεξαμενόπλοιο συνδεόμενο με τη Βενεζουέλα.