Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα μεταρρύθμιση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετανάστευση για να προσελκύσει εργαζομένους με δεξιότητες που της λείπουν, κυρίως προερχόμενους από την Ουκρανία, και να διευκολύνει την κινητικότητα των εργαζομένων ανάμεσα στις 27 χώρες μέλη.
Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν την απλοποίηση της διαδικασίας που επιτρέπει στους πολίτες τρίτων χωρών να λαμβάνουν μαζί άδεια εργασίας και παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μειώνοντας τον χρόνο της διαδικασίας που απαιτείται. Αυτή η ενιαία άδεια δεν θα συνδέεται πλέον με έναν και μοναδικό εργοδότη και οι κάτοχοί της θα μπορούν νομίμως να αλλάξουν απασχόληση.
Η Κομισιόν επιδιώκει επίσης να διευκολύνει την χορήγηση του καθεστώτος της διαμονής μακράς διαρκείας που μπορεί να χορηγηθεί έπειτα από μία πενταετία νόμιμης παραμονής σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προτείνει την αναγνώριση για πέντε αυτά χρόνια των περιόδων διαμονής σε διαφορετικές χώρες της Ενωσης, διευκολύνοντας έτσι την κινητικότητα των προσώπων μεταξύ των 27.
Ο χρόνος σπουδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα λαμβάνεται επίσης υπόψιν. Όπως και η περίοδος προσωρινής υποδοχής για λόγους προστασίας, διάρκειας το πολύ τριών ετών, η οποία χορηγείται στα εκατομμύρια των ουκρανών προσφύγων, γεγονός που θα επιταχύνει την πρόσβασή τους στο καθεστώς του δικαιούχου διαμονής μακράς διάρκειας.
Παράλληλα, θα βελτιωθούν τα δικαιώματα που συνδέονται με την επανένωση των οικογενειών: δεν θα υπάρχουν όροι ένταξης, πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τα μέλη των οικογενειών και άμεση χορήγηση του καθεστώτος διαμονής μακράς διαρκείας στα παιδιά των προσώπων που έχουν ήδη αυτό το στάτους.
Εκτός των νομοθετικών τροποποιήσεων, η Κομισιόν προτείνει επιχειρησιακές βελτιώσεις. Η Επιτροπή θέλει να θέσει σε εφαρμογή για το καλοκαίρι 2023 πλατφόρμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία οι υποψήφιοι για μετανάστευση από τρίτες χώρες θα μπορούν να αναρτούν το προφίλ τους για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να βρουν τις δεξιότητες που αναζητούν.
Η Κομισιόν επιδιώκει να δοκιμάσει ένα πρόγραμμα πιλότο που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε ουκρανούς μετανάστες ήδη από το καλοκαίρι.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται κάθε χρόνο 2,5 έως 3 εκατομμύρια άτομα που μεταναστεύουν νομίμως στο ευρωπαϊκό έδαφος για σπουδές ή εργασία. Στην συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία, αντιμετωπίζει κύμα 5 εκατομμυρίων ουκρανών προσφύγων.
Η νόμιμη μετανάστευση ενδυναμώνει την ευρωπαϊκή οικονομία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. «Εχει θετικό αποτέλεσμα σε όλα τα επίπεδα: δίνει σε όσους θέλουν να μεταναστεύσουν την δυνατότητα να βελτιώσουν την ζωή τους τροφοδοτώντας με πιο εξειδικευμένους εργαζόμενου τις χώρες υποδοχής».
Πάνω από 5,3 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία
Πάνω από 5,3 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους από την έναρξη της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων πριν από δύο μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Αν και η ροή τους έχει σαφώς επιβραδυνθεί από τον Μάρτιο, ο ΟΗΕ αναμένει ότι θα υπάρχουν τρία εκατομμύρια παραπάνω έως τα τέλη του έτους.
Σύμφωνα με την UNHCR, στις 26 Απριλίου, 5.317.219 Ουκρανοί είχαν εγκαταλείψει τη χώρα τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή 52.452 περισσότεροι σε σχέση με την καταμέτρηση της προηγούμενης ημέρας.
Οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 90% των προσφύγων αυτών, καθώς οι άνδρες 18 έως 60 ετών, που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία, δεν έχουν το δικαίωμα να φύγουν από τη χώρα.
Περίπου τα δύο τρίτα των παιδιών της Ουκρανίας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συνεχίζουν να βρίσκονται εντός της χώρας.
Πάνω από 7,7 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους αλλά συνεχίζουν να βρίσκονται στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).