ΓΔ: 2076.27 -2.51% Τζίρος: 131.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:13:35

Μπορέλ: Δεν υπάρχει ομοφωνία στην ΕΕ για κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια

«Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει. Αυτή είναι πολιτική υψηλού επιπέδου. Δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία», τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις.

Δεν υπάρχει ομοφωνία στα κράτη μέλη της ΕΕ απέναντι σε μια πιθανή απαγόρευση των ρωσικών ενεργειακών πόρων, παραδέχτηκε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ σε συνέντευξή του στην El Pais την Παρασκευή.

«Δεν μπορώ να σας δώσω την ημερομηνία. Από όσο γνωρίζω, η πρόταση δεν έχει τεθεί ακόμη στο τραπέζι, αν και υπάρχουν επιλογές για το πώς θα μπορούσε να γίνει καλύτερα, ωστόσο δεν υπάρχει ενότητα σε καμία από τις προτάσεις», απάντησε ο Μπορέλ, σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα μπορούσε να εγκριθεί ένα νέο πακέτο κυρώσεων που θα κάλυπτε το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

«Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει. Αυτή είναι πολιτική υψηλού επιπέδου. Δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία», πρόσθεσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει δώσει ακόμη οδηγίες για την επιβολή φόρου ή απαγόρευσης στις εισαγωγές [ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου», πρόσθεσε. «Υπάρχουν χώρες-μέλη, και ξέρετε ποιες, που κατέστησαν σαφές ότι θα ασκούσαν βέτο. Εάν συμβαίνει αυτό, δεν μπορεί να ληφθεί μια απόφαση ομόφωνα, είτε σας αρέσει, είτε όχι».

«Αλλά δεν χρειάζεστε ενότητα για να προσφερθεί κάποιος εθελοντικά να ενεργήσει σύμφωνα με το σχέδιο», είπε ο Μπορέλ. «Μπορεί μεμονωμένες χώρες να αποφασίσουν να ενεργήσουν σύμφωνα με μια συλλογική απόφαση που δεν θα είναι επίσημα απόφαση της ΕΕ. Και να θυμάστε, η Ρωσία κερδίζει πολύ περισσότερα από το πετρέλαιο, παρά από το φυσικό αέριο. Η μείωση των αγορών πετρελαίου από τη Ρωσία είναι πολύ σημαντική».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Απρόθυμη η ΕΕ να χαλαρώσει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε χαλάρωση των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η «μέγιστη πίεση» στη Ρωσία, παρά τις εκκλήσεις για μείωση των ενεργειακών τιμών από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Μανόμετρο φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πιθανή διακοπή εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η ρωσική κυβέρνηση θα συνεδριάσει άμεσα για να εξετάσει τη διακοπή εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νόβακ, μετά τις δηλώσεις Πούτιν για πιθανή διακοπή λόγω της κρίσης στο Ιράν.
Ρωσική οικονομία πετρέλαιο δολάριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Αντίδραση στο σχέδιο ΕΕ για μόνιμη απαγόρευση ρωσικού πετρελαίου

Η Μαρία Ζαχάροβα αποκάλεσε «τρελή» την ιδέα μόνιμης απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, όπως σχεδιάζει η ΕΕ. Η σχετική νομική πρόταση αναμένεται στις 15 Απριλίου, λίγο μετά τις εκλογές στην Ουγγαρία.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ζητά από Ουκρανία άμεση επισκευή του αγωγού Ντρούζμπα

Η ΕΕ κάλεσε την Ουκρανία να επισπεύσει τις επισκευές στον αγωγό πετρελαίου «Ντρούζμπα» που υπέστη ζημιές στον πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ενημέρωση στο Κίεβο για τα τέσσερα χρόνια από την εισβολή.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Κάγια Κάλας: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο πολέμου

Η Ρωσία μετατρέπει τον χειμώνα σε όπλο, δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας. Η ΕΕ ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας με γεννήτριες, χρηματοδότηση και ενεργειακό εξοπλισμό, ενώ στηρίζει τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας με το Κίεβο.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Τελική έγκριση για απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού αερίου έως το 2027

Η ΕΕ ενέκρινε την τελική απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου ως το 2027, κάνοντας τον στόχο νόμο. Η Σλοβακία και η Ουγγαρία καταψήφισαν το μέτρο, που υιοθετήθηκε στη συνάντηση υπουργών στις Βρυξέλλες.