Τη μεγάλη κίνηση για την εξαγορά της Twitter και την απόσυρση της εταιρείας από το χρηματιστήριο έκανε ο ιδρυτής της Tesla, Έλον Μασκ, γνωστοποιώντας στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών που δεν κατέχει σήμερα, δηλαδή ποσοστού έως 90,9% των μετοχών, δεδομένου ότι το μερίδιο του Μασκ είναι 9,1%.
Μάλιστα, ο Μασκ ξεκαθαρίζει ότι, εάν δεν είναι επιτυχής η δημόσια πρότασή του, ενδέχεται να πουλήσει τις μετοχές που κατέχει.
Σύμφωνα με τη γνωστοποίηση που έγινε σήμερα στην SEC, ο Μασκ προσφέρθηκε να αποκτήσει όλες τις μετοχές της Twitter που δεν κατέχει έναντι 54,20 δολ. ανά μετοχή, αποτιμώντας την εταιρεία στα 43,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα premium 38% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος την 1η Απριλίου, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν ο Μασκ αποκαλύψει ότι είχε γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος του Twitter και ένα premium 18% πάνω από την τιμή κλεισίματος της Τετάρτης.
Ο Μασκ ανέφερε ότι η προσφορά του είναι η τελική, αποκλείοντας ενδεχόμενη ανοδική προσαρμογή. Στη γνωστοποίηση προσθέτει ότι εάν δεν γίνει αποδεκτή από τους μετόχους, θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση του ως μέτοχος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σήμερα απέστειλε επιστολή στην εταιρεία το βράδυ της Τετάρτης για να ενημερώσει για την πρότασή του. «Επένδυσα στο Twitter, καθώς πιστεύω στις δυνατότητές του να είναι η πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου σε όλο τον κόσμο και πιστεύω ότι η ελευθερία του λόγου είναι μια κοινωνική επιταγή για μια λειτουργική δημοκρατία», ανέφερε στην επιστολή. «Ωστόσο, από τότε που έκανα την επένδυσή μου, συνειδητοποιώ τώρα ότι η εταιρεία δεν θα ευδοκιμήσει ούτε θα εξυπηρετήσει αυτή την κοινωνική επιταγή στην τρέχουσα μορφή της. Το Twitter πρέπει να μεταμορφωθεί ως μη εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία».
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Μασκ αποκάλυψε ότι αγόραζε μετοχές του Twitter από τα τέλη Ιανουαρίου και ότι είχε συσσωρεύσει μερίδιο 9,1% από τότε, ξοδεύοντας 2,6 δισ. δολάρια για τις μετοχές που αγόρασε. Μετά την αποκάλυψη αυτή, αποδέχθηκε αρχικά προσφορά θέσης στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, συμφωνία η οποία περιελάμβανε ανώτατο όριο στην επένδυσή του στην εταιρεία σε μερίδιο 14,9%.
Την Κυριακή, όμως, ο διευθύνων σύμβουλος της Twitter, Παράγκ Αγκραβάλ αποκάλυψε ότι ο Μασκ αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αναίρεσε την πρότασή του για ανώτατο όριο συμμετοχής 14,9%. Ο Μασκ παρέμεινε ασυνήθιστα σιωπηλός για τα σχέδιά του τις ημέρες που ακολούθησαν.
Ο Μασκ δεν αποκάλυψε πώς σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τη δημόσια πρόταση. Ανέφερε ότι προσέλαβε τη Morgan Stanley ως οικονομικό σύμβουλό του για τη συναλλαγή.
Ο Μασκ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, όμως το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, ύψους 274 δισ. δολ. είναι δεσμευμένο στις συμμετοχές του στην Tesla, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, και στη μη εισηγμένη SpaceX. Έως τώρα ήταν απρόθυμος να πουλήσει μετοχές της Tesla για να αντλήσει ρευστό, πέρα από τις ανάγκες που είχε για πληρωμές φόρων.
Οι μετοχές της Twitter (TWTR) έκαναν άλμα 12% στις συναλλαγές πριν το άνοιγμα της αγοράς σήμερα, ενώ η μετοχή της Tesla (TSLA) υποχωρούσε κατά 2%.
Σημειώνεται ότι η δημόσια πρόταση του Μασκ ήταν εξαρχής μια αναμενόμενη από τους αναλυτές κίνηση. Όπως είχε τονίσει ο αναλυτής της Wedbush, Νταν Άιβς, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η είσοδος του Μασκ στη μετοχική σύνθεση, «ο Μασκ θα μπορούσε να προσπαθήσει να κρατήσει μια πιο επιθετική στάση στο Twitter και αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε κάποιου είδους εξαγορά».
Ο Μασκ, νωρίτερα, είχε ασκήσει κριτική στην εταιρεία, ρωτώντας τους ακόλουθούς του στο Twitter για το εάν η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης τηρεί τις αρχές της ελευθερίας του λόγου. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ότι «δεδομένου ότι το Twitter λειτουργεί ντε φακτο σαν δημόσια πλατεία της πόλης, η αποτυχία τήρησης των αρχών της ελευθερίας του λόγου υπονομεύει θεμελιωδώς τη δημοκρατία». Και ερωτούσε τους ακόλουθούς του «τι πρέπει να γίνει;».