ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:04 DATA
Scholz, Germania, Germany
Φωτο: Shutterstock

Εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο συζητά τώρα ακόμη και η Γερμανία

Γερμανία και Ιταλία δέχονται να συζητήσουν τερματισμό των εισαγωγών φυσικού αερίου, μετά την αποκάλυψη θηριωδίας εναντίον αμάχων στην Ουκρανία. Περισσότερες κυρώσεις προαναγγέλλει η Φον ντερ Λάιεν.

Ακόμη και την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη θέτει πλέον η Γερμανία στο τραπέζι των συζητήσεων για την ενίσχυση του καθεστώτος κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την αποκάλυψη θηριωδίας εναντίον αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Το Βερολίνο ανακοίνωσε χθες ότι η Δύση θα συμφωνήσει να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία τις προσεχείς ημέρες, αφού η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για εγκλήματα πολέμου κοντά στο Κίεβο. Η Δύση προειδοποίησε αμέσως για κλιμάκωση των οικονομικών κυρώσεων. «Ο Πούτιν και οι υποστηρικτές του θα αισθανθούν τις συνέπειες των πράξεών τους», ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους. Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συζητήσει για τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Ουκρανία ζήτησε πλήρες εμπάργκο πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, απαγόρευση των ρωσικών πλοίων και φορτίων και αποσύνδεση όλων των ρωσικών τραπεζών από το SWIFT.

Η Γερμανία έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στις εκκλήσεις για επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, αναφέροντας ότι η οικονομία της, όπως και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εξαρτώνται υπερβολικά από αυτές τις εισαγωγές, καθώς η Ρωσία παρέχει το 40% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι τα γεγονότα στη Μπούτσα «εξαπολύουν κύμα αγανάκτησης που θα οδηγήσει σε νέες κυρώσεις» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τις επόμενες ώρες να υπάρξει συζήτηση για το ζήτημα των εισαγωγών υδρογονανθράκων από τη Ρωσία. Η Ιταλία δεν θα ασκήσει βέτο σε πέμπτη δέσμη κυρώσεων, τόνισε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι οι υπεύθυνοι για τυχόν εγκλήματα πολέμου πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι, η Βρετανία δήλωσε ότι εντείνει τις κυρώσεις της και η Γαλλία καταδίκασε "μαζικές καταχρήσεις" από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Οικονομικοί αναλυτές έχουν τονίσει, πάντως, ότι η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών εισαγωγών από τη Ρωσία (πετρέλαιο, κάρβουνο) θα εξαφάνιζε την ανάπτυξη στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, θα έστελνε τις τιμές της ενέργειας σε νέα ρεκόρ και θα προκαλούσε ένα πληθωριστικό κύμα σοκ στην παγκόσμια οικονομία.

Σφαγή αμάχων

Η Ουκρανία κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι διέπραξε σφαγή στην Μπούτσα, μια κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου την οποία ανακατέλαβαν στα τέλη της εβδομάδας οι ουκρανικές δυνάμεις και όπου βρέθηκαν πολλά πτώματα αμάχων στους δρόμους.

Η Μπούτσα, μια πόλη με πληθυσμό 37.000 κατοίκους (πριν από τον πόλεμο), απέχει 30 χιλιόμετρα από την ουκρανική πρωτεύουσα. Μαζί με το Ιρπίν, υπήρξε το θέατρο λυσσαλέων μαχών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Μπούτσα κατελήφθη από τον ρωσικό στρατό στις 27 Φεβρουαρίου. Για ένα μήνα η πρόσβαση στην πόλη ήταν αδύνατη. Οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν την Πέμπτη και οι ουκρανικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να μπουν στην πόλη παρά μόνο πριν από λίγες ημέρες.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου πήγαν το Σάββατο στην πόλη και είδαν τις τεράστιες τρύπες που προκάλεσαν οι οβίδες στα σπίτια, τα αυτοκίνητα που είχαν μετατραπεί σε παλιοσίδερα, δρόμους στρωμένους με συντρίμμια και πεσμένα καλώδια ρεύματος.

Οι κάτοικοι που είχαν παραμείνει στην πόλη και παγιδεύτηκαν εκεί από το αδιάκοπο σφυροκόπημα, δεν είχαν ούτε νερό ούτε ηλεκτρικό. Μάρτυρες αφηγήθηκαν στο AFP ότι είδαν Τσετσένους μαχητές μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών.

Οι ανταποκριτές του AFP είδαν τα πτώματα τουλάχιστον 22 ανθρώπων, που έφεραν πολιτικά ρούχα, σκορπισμένα σε έναν δρόμο της Μπούτσα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μπούτσα, τον Ανατόλι Φεντόρουκ, οι άνθρωποι αυτοί σκοτώθηκαν «με μια σφαίρα στο σβέρκο» από τους Ρώσους στρατιώτες.

Τα πτώματα 410 ανθρώπων έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στις περιοχές του Κιέβου τις οποίες ανακατέλαβαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα: «410 πτώματα νεκρών αμάχων απομακρύνθηκαν από τα απελευθερωμένα εδάφη» γύρω από την πρωτεύουσα και οι ιατροδικαστές «εξέτασαν ήδη τα 140», είπε η εισαγγελέας. Μόνο στην Μπούτσα, περίπου 300 άνθρωποι ενταφιάστηκαν σε μαζικούς τάφους, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος πήγε σήμερα στην Μπούτσα, είπε ότι ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη γνωστός. «Πιστεύουμε ότι περισσότεροι από 300 σκοτώθηκαν», είπε.

Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις

Οι εικόνες και οι πληροφορίες που φτάνουν από την Μπούτσα προκάλεσαν οργή διεθνώς. Τον αποτροπιασμό του «για τη φρίκη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά αμάχων στην πόλη Μπούτσα», εκφράζει με ανάρτησή του στο Τwitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως μάλιστα επισημαίνει: «Οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «εκατοντάδες αμάχους που δολοφονήθηκαν άνανδρα» στην πόλη αυτή, ζητώντας από τις ρωσικές αρχές να δώσουν εξηγήσεις.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις εικόνες των νεκρών πολιτών. Στη λακωνική ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες είπε ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων.

Η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σημείωσε ότι ο εντοπισμός των μαζικών τάφων στην Μπούτσα εγείρει «σοβαρά ερωτήματα» όσον αφορά τη διάπραξη «πιθανών εγκλημάτων πολέμου» και τόνισε ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθούν όλες οι αποδείξεις. «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να σχολιάσουμε τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου των πολιτών στην Μπούτσα αλλά αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε.

Είναι «γροθιά στο στομάχι», σχολίασε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν. Η Βρετανία, η Ισπανία, η Πολωνία και άλλες χώρες ζήτησαν τη διενέργεια έρευνας για εγκλήματα πολέμου, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα βοηθήσει την Ουκρανία και μη κυβερνητικές οργανώσεις να συγκεντρώσουν τις αναγκαίες αποδείξεις για να προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια.

Οι δράστες εγκλημάτων πολέμου θα λογοδοτήσουν, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο twitter, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της σχετικά με «τις αναφορές για ανείπωτη φρίκη σε περιοχές από τις οποίες η Ρωσία αποσύρεται». Πρόσθεσε ότι «αναμένονται περισσότερες κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας και βοήθεια για την Ουκρανία από την ΕΕ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία και στόχος της είναι η εξόντωση «όλου του έθνους».

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι δεν σκοτώθηκαν άμαχοι από τις δυνάμεις της στην Μπούτσα, υποστηρίζοντας ότι «κατά την περίοδο που η κοινότητα αυτή ήταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ούτε ένας από τους κατοίκους της δεν υπέστη βίαιες ενέργειες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ επιτυγχάνει τον στόχο αποθήκευσης φυσικού αερίου στο 90%

Ο κανονισμός για την αποθήκευση αερίου ήταν ένα από τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ μετά την ενεργειακή κρίση η οποία προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για την καλύτερη προετοιμασία του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης.
Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Δεν θα μείνει από αέριο η Ευρώπη: Γέμισαν κατά 70% οι αποθήκες

Εκπληρώνονται οι στόχοι της Ε.Ε. για την αποθήκευση, αλλά με πρόσθετο κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων. Η Gazprom προτιμά να καίει το αέριο παρά να το στέλνει στην Ευρώπη και αρνείται να παραλάβει την τουρμπίνα του Nord Stream.
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωγμές στο ευρωπαϊκό μέτωπο για τις πληρωμές αερίου σε ρούβλια

Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κοινή γραμμή οι υπουργοί Ενέργειας, θα περιμένουν αναλυτικές κατευθύνσεις από την Κομισιόν. Προσωρινή άδεια για πληρωμές σε ρούβλια ζητούν οι Ιταλοί. Αύριο το σχέδιο για εμπάργκο πετρελαίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Η «ακτινογραφία» των κυρώσεων στη Ρωσία και η παγκόσμια επίπτωσή τους

Ο αποκλεισμός επτά ρωσικών τραπεζών από το SWIFT και η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, καθώς και Ρώσων επιχειρηματιών και ολιγαρχών είναι οι σοβαρότερες κυρώσεις, σύμφωνα με την Alpha Bank.