ΓΔ: 2205.04 0.75% Τζίρος: 200.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
russia-polemos-ukraine
Φώτο: Shutterstock

Νεκρός ένας ακόμη Ρώσος στρατηγός στην Ουκρανία, κύριος στόχος το Ντονμπάς

Την ώρα που ο ρωσικός στρατός χάνει τον έναν μετά τον άλλο τους στρατηγούς του, η Ρωσία ανακοινώνει ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησής της έχει ολοκληρωθεί και θα επικεντρωθεί στο Ντονμπάς.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησής της, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί και ότι θα επικεντρωθεί τώρα στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Η ανακοίνωση φαίνεται να υποδεικνύει ότι η Ρωσία ενδεχομένως αλλάζει σε πιο περιορισμένους στόχους, αφότου βρέθηκε αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας τον πρώτο μήνα του πολέμου, εκτιμά το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως αυτονομιστές, που στηρίζει η Ρωσία, ελέγχουν τώρα το 93% της περιοχής του Λουχάνσκ και το 54% της περιοχής του Ντονέτσκ, οι δύο περιοχές που απαρτίζουν το Ντονμπάς.

«Οι βασικοί στόχοι του πρώτου σταδίου της επιχείρησης έχουν σε γενικές γραμμές επιτευχθεί», δήλωσε ο Σεργκέι Ρουντσκόι, επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ρωσικού γενικού επιτελείου.

«Το μαχητικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχει σημαντικά μειωθεί, κάτι... που καθιστά δυνατό να επικεντρώσουμε τις βασικές μας προσπάθειες στο να επιτύχουμε τον κύριο στόχο μας, την απελευθέρωση του Ντονμπάς».

Την ίδια ώρα το Κίεβο επιβεβαίωσε σήμερα ότι σκότωσε σε μάχες έναν ακόμη Ρώσο στρατηγό, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Ολέκσι Αρέστοβιτς.

«Τα στρατεύματά μας (...) σκότωσαν τον διοικητή του 49ου στρατού της νότιας περιφέρειας της Ρωσίας, τον στρατηγό Ιάκοφ Ρεζάντσεφ, σε έναν βομβαρδισμό του αεροδρομίου της Τσορνομπάιφκα», που βρίσκεται στην περιοχή της Χερσώνας (νότια), δήλωσε ο Αρέστοβιτς σε ένα βιντεομήνυμα.

Η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει έως τώρα τον θάνατο στην Ουκρανία του στρατηγού Αντρέι Σουκοβέτσκι, αναπληρωτή διοικητή του 41ου στρατού, που είχε υπηρετήσει στη Συρία το 2018-2019.

Όμως, ένας ακόμη Ρώσος στρατηγός, ο Βιτάλι Γκερασίμοφ έχει σκοτωθεί επίσης στη μάχη, σύμφωνα με το Κίεβο.

«Ένας ακόμη στρατηγός με δύο αστέρια σκοτώθηκε σήμερα από τη ρωσική πλευρά, είναι ο δεύτερος σε 12 ημέρες» είχε δηλώσει στις 8 Μαρτίου στο CNN ο εν αποστρατεία Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Χέρτλινγκ, αποκαλύπτοντας πως ο ρωσικός στρατός διαπράττει «επαναλαμβανόμενα λάθη» και «επικοινωνεί μέσω μη κρυπτογραφημένων μέσων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ρώσοι είχαν απώλειες εδαφών στην Ουκρανία για πρώτη φορά από το 2023

Τον Απρίλιο, οι Ρώσοι έχασαν 120 τετρ. χλμ. ελέγχου στην Ουκρανία, επίδοση που παρατηρείται πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 2023. Μάχες μαίνονται, ενώ η Μόσχα πρότεινε σύντομη εκεχειρία και το Κίεβο επιδιώκει μεγαλύτερη.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Κατάπαυση πυρός με Ουκρανία στις 8-9 Μαΐου ανακοίνωσε η Ρωσία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε διήμερη κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία για τις 8 και 9 Μαΐου, λόγω των εκδηλώσεων της νίκης κατά των Ναζί, προειδοποιώντας για αντίποινα αν διαταραχθούν οι εορτασμοί.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: «Όχι σοβαρή» η πρόταση για κατάπαυση πυρός στις 9 Μαΐου

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «μη σοβαρή» την πρόταση για μονοήμερη κατάπαυση πυρός, τονίζοντας πως το Κίεβο δεν έχει επίσημη ενημέρωση. Το Κρεμλίνο εξετάζει κατάπαυση στις 9 Μαΐου, επέτειο της νίκης επί των Ναζί.
Ρωσική οικονομία πετρέλαιο δολάριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η άνοδος του πετρελαίου δεν αρκεί για ενίσχυση της ανάπτυξης

Παρά τις υψηλές διεθνείς τιμές πετρελαίου, οι ουκρανικές επιθέσεις και οι δυτικές κυρώσεις πλήττουν την παραγωγή και τις εξαγωγές ρωσικού αργού, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης TsMAKP, μειώνοντας τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία δεκαπλασίασε τη χρήση drones σε επιθέσεις σε ουκρανικά λιμάνια

Η Ρωσία εξαπέλυσε περισσότερα από 800 drones κατά ουκρανικών λιμανιών το πρώτο τετράμηνο του 2026, έναντι 75 πέρυσι, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Ουκρανίας. Πάνω από 900 λιμενικές υποδομές και 177 πλοία έχουν υποστεί ζημιές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία έπληξε πέντε εγκαταστάσεις της ουκρανικής Naftogaz προκαλώντας ζημιές

Η Ρωσία πραγματοποίησε επιθέσεις σε πέντε εγκαταστάσεις της Naftogaz το τελευταίο 24ωρο, προκαλώντας ζημιές και πυρκαγιές, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας. Σταμάτησε η παραγωγή σε Σούμι και Χάρκιβ.