ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Russia, Rossia, Kyroseis, Sanctions
Φωτο: Shutterstock

Βαρύ πλήγμα στη Ρωσία από τις κυρώσεις, προβλέπεται ύφεση 15% το 2022

Έως τα τέλη του 2023, η ρωσική οικονομία θα χάσει την ανάπτυξη που είχε πετύχει εδώ και 15 χρόνια και θα επιστρέψει στο ΑΕΠ που είχε το 2007, όπως εκτιμά το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο.

Βαρύ θα είναι το τίμημα που θα πληρώσει η ρωσική οικονομία μετά την απόφαση του Βλ. Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία, με τη συρρίκνωσή της να είναι ταχεία και η χώρα να επιστρέφει στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από αρκετές δεκαετίες. 

Όπως αναφέρουν σε ανάλυσή τους ο Μπέντζαμιν Χίλγκενστοκ και η Ελίνα Ριμπάκοβα, στελέχη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IFF), η ρωσική οικονομία θα «διαγράψει» την ανάπτυξη 15 ετών έως τα τέλη του 2023, με τη συρρίκνωσή της φέτος να εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 15% και θα ακολουθήσει νέα υποχώρηση του ΑΕΠ κατά περίπου 3% το 2023, δηλαδή η αξία της οικονομίας θα επιστρέψει στα επίπεδα του βρίσκονταν το 2007. 

«Η απότομη και επιθετική μείωση της εγχώριας ζήτηση είναι πιθανό να διαδραματίσει τον πιο κρίσιμο ρόλο, ενώ η κατάρρευση των εισαγωγών θα πρέπει να αντισταθμίσει τις χαμηλότερες εξαγωγές, οδηγώντας σε οριακά θετική συμβολή από την καθαρή εξωτερική ζήτηση. Ωστόσο, εάν εφαρμοστούν περαιτέρω κυρώσεις με τη μορφή εμπορικών εμπάργκο, οι εξαγωγές ενδέχεται να μειωθούν περισσότερο από ό,τι προβλέπουμε αυτή τη στιγμή», σημειώνουν στην ανάλυσή τους οι δύο οικονομολόγοι σε μία πρώτη αποτίμηση των συνεπειών για τη ρωσική οικονομία μετά την εισβολή στην Ουκρανία και εν τω μέσω αυξανόμενων διεθνών κυρώσεων.

Συρρίκνωση 15% για το ρωσικό ΑΕΠ αναμένει για το 2022 το IIF

 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα προκάλεσε την κατάρρευση του ρουβλίου, οδήγησε τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού και τις τιμές των εμπορευμάτων στο χάος, ενώ πυροδότησε επίσης τη μαζική αποχώρηση εταιρειών από τη χώρα. Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault SA είναι μεταξύ των πιο πρόσφατων εταιρειών που αποχωρεί, ανακοινώνοντας ότι θα σταματήσει τις εργασίες στο εργοστάσιό της στη Μόσχα και λέγοντας ότι εξετάζει ποιο θα μπορούσε να είναι το μέλλον της AvtoVaz, επιχείρησης που έχει αναπτύξει στη Ρωσία. 

Ακόμη και μετά το άμεσο πλήγμα στην οικονομία της Ρωσίας, η χώρα θα υποφέρει για τα επόμενα χρόνια από τη λεγόμενη «διαρροή εγκεφάλων» (brain drain), δηλαδή την έξοδο μορφωμένων, μεσαίας τάξης Ρώσων που διαθέτουν τα οικονομικά μέσα για να φύγουν από τη χώρα. Ένας ακόμη παράγοντας που θα εμποδίσει την τεχνολογική και κατ’ επέκταση και την οικονομική ανάπτυξη είναι ο αποκλεισμός της Ρωσίας από εισαγωγές τεχνολογίας είτε ευρωπαϊκής, είτε αμερικανικής, συμπεριλαμβανομένων και των μικροεπεξεργαστών. 

Την ίδια στιγμή, οι «αυτοκυρώσεις» από ξένες εταιρείες που δεν θέλουν πλέον να συναλλάσσονται με τη Ρωσία θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση σημαντικών τομέων της ρωσικής οικονομίας, αναφέρει η έκθεση. «Η αρνητική επίδραση στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο σημαντική», εκτίμησαν οι οικονομολόγοι του IIF.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η πολεμική οικονομία του Βλ. Πούτιν: Ανάπτυξη με χρήμα από το κράτος

Η πρωτοφανής αύξηση της παραγωγής όπλων και πυρομαχικών για τον πόλεμο στην Ουκρανία δημιουργεί εικόνα ευημερίας στη Ρωσία, αλλά χρηματοδοτείται από τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού.
Russia, Rossia, Economy, Oikonomia
ΔΙΕΘΝΗ

Σε κλοιό πιέσεων το ρωσικό νόμισμα, κόντρα ΥΠΟΙΚ - κεντρικής τράπεζας

Μείωση εσόδων από τις εξαγωγές και αυξημένες εισαγωγές λόγω του πολέμου δημιουργούν σταθερή πίεση στο ρούβλι και αύξηση του πληθωρισμού, ενώ το υπ. Οικονομικών και η Τράπεζα της Ρωσίας κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
ΔΙΕΘΝΗ

«Φύγετε γρήγορα από τη Ρωσία»: Μήνυμα Ενρία στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Ο επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ κάλεσε τις τράπεζες που έχουν μείνει στη Ρωσία να επιταχύνουν τις κινήσεις για την έξοδό τους. Πόσους φόρους πλήρωσαν στον Πούτιν οι ξένες εταιρείες.
russia-oil
ΔΙΕΘΝΗ

Τα χαμένα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και οι μυστηριώδεις διακινητές

«Βουτιά» 20% στα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, μετά την ενεργοποίηση και του πλαφόν στις τιμές πετρελαϊκών προϊόντων. Άγνωστες έως τώρα εταιρείες διακινούν το ρωσικό πετρέλαιο.
Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
ΔΙΕΘΝΗ

Κάνουν δύσκολη τη ζωή των Ρώσων οι κυρώσεις και τα capital controls

Στην εσωτερική αγορά κυκλοφορούν άφθονα ρούβλια, αλλά έχουν κοπεί οι αναλήψεις συναλλάγματος. Στο εξωτερικό, οι Ρώσοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάρτες Visa και Mastercard, ενώ έχει περιορισμένη αποδοχή η ρωσική Mir.