Η Κίνα αποτελεί την τελευταία ελπίδα της Ρωσίας προκειμένου να ανταπεξέλθει στο σφοδρό πλήγμα που έχει δεχθεί η οικονομία της από τις δυτικές κυρώσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων έχουν οδηγήσει στο «πάγωμα» του 50% των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.
«Έχουμε μέρος των αποθεμάτων μας σε χρυσό και συνάλλαγμα σε κινεζικό νόμισμα, σε γουάν. Και βλέπουμε τι πίεση ασκείται από τις δυτικές χώρες στην Κίνα προκειμένου να περιοριστεί το αμοιβαίο εμπόριο με εμάς. Φυσικά, υπάρχει πίεση για περιορισμό της πρόσβασης σε αυτά τα αποθέματα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ. Προσέθεσε ακόμη ότι «νομίζω ότι η συνεργασία μας με την Κίνα θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε τη σχέση που έχουμε επιτύχει, και όχι μόνο να τη διατηρήσουμε, αλλά και να την αυξήσουμε σε ένα περιβάλλον όπου οι δυτικές αγορές κλείνουν».
Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις χωρίς προηγούμενο στο εταιρικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Τα σχόλια του Σιλουάνοφ σε τηλεοπτική συνέντευξη σηματοδότησε την πιο ξεκάθαρη δήλωση από τη Μόσχα ότι θα ζητήσει βοήθεια από την Κίνα για να μετριάσει τον αντίκτυπο.
Οι δύο χώρες έχουν ενισχύσει τη συνεργασία τους τον τελευταίο καιρό, καθώς και οι δύο έχουν δεχθεί ισχυρές δυτικές πιέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μια σειρά από άλλα ζητήματα. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στο Πεκίνο στις 4 Φεβρουαρίου και ανακοίνωσαν μια στρατηγική εταιρική σχέση που, όπως είπαν, αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση της επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών, περιγράφοντάς την ως φιλία χωρίς όρια.
Οι κυρώσεις στα ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα έχουν γίνει ένα από τα πιο οδυνηρά μέτρα για τη ρωσική οικονομία. Πριν από ένα μήνα, ο Σιλουάνοφ είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αντέξει τις κυρώσεις χάρη στα άφθονα αποθέματα και σκέφτηκε ακόμη και να προσφέρει ευρωομόλογα σε ξένους επενδυτές μόλις υποχωρήσει η αστάθεια της αγοράς. Διαβάστε περισσότερα
Παραδέχθηκε, όμως, ότι οι κυρώσεις έχουν παγώσει περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 640 δισεκατομμύρια δολάρια που είχε η Ρωσία στα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος. Ο Σιλουάνοφ είπε επίσης ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του για το δημόσιο χρέος της και θα πληρώσει ρούβλια στους κατόχους του χρέους της μέχρι να ξεπαγώσουν τα κρατικά αποθέματα.