ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Russia, Rossia, Kyroseis, Sanctions
Φωτο: Shutterstock

Μαζική έξοδος εταιρειών από τη Ρωσία, έφυγαν ήδη 300 πολυεθνικές

Στις 10 Μαρτίου αποχώρησαν Goldman Sachs και η JP Morgan. Μετά από αρκετές παλινωδίες και η κορυφαία γερμανική τράπεζα Deutsche Bank ακολούθησε το παράδειγμά τους.

Η μία μετά την άλλη κορυφαίες δυτικές εταιρείες ανακοινώνουν την αποχώρησή τους από τη ρωσική αγορά, ως ένδειξη της αντίθεσής τους στην εισβολή στην Ουκρανία αλλά και συμμορφούμενες με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από ΗΠΑ και ΕΕ, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο Economist. 

Στις 10 Μαρτίου η Goldman Sachs και η JP Morgan έγιναν οι τελευταίες. Τελικά μετά από αρκετές παλινωδίες και η κορυφαία γερμανική τράπεζα Deutsche Bank ακολούθησε το παράδειγμά τους, μετά από σφοδρή κριτική που δέχθηκε. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Deutsche Bank αναφέρει: «Όπως έχουμε επανειλημμένως δηλώσει, καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τον πλέον σθεναρό τρόπο και στηρίζουμε τη γερμανική κυβέρνηση και τους συμμάχους της στην προστασία της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

Τις τελευταίες ημέρες η McDonald's ανακοίνωσε ότι θα κλείσει προσωρινά τα 847 εστιατόρια της στη Ρωσία και η Coca-Cola δήλωσε ότι θα αναστείλει τη λειτουργία της. Μέχρι στιγμής, η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την έξοδο περίπου 300 δυτικών εταιρειών από τη Ρωσία, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Jeffrey Sonnenfeld, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Yale. Κάποιοι λένε ότι φεύγουν μόνο προσωρινά, αλλά άλλοι, όπως η Goldman, ισχυρίζονται ότι η έξοδός τους είναι οριστική. 

Αρκετές εταιρείες ενέργειας έχουν δεσμευτεί να διακόψουν τις συνεργασίες με την Gazprom και τη Rosneft, δύο κρατικούς ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς. Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας εκπονεί σχέδια για την κατάσχεση ή την εθνικοποίηση ξένων εταιρειών που οδεύουν προς την έξοδο.

Συρρέουν στην έξοδο από τη ρωσική αγορά οι δυτικές εταιρείες 

 

Πολλές εταιρείες ανέφεραν ως λόγους για την αποχώρηση προβλήματα στις υλικοτεχνικές υποδομές, τις κυρώσεις αλλά και τις ανησυχίες για την ασφάλεια του προσωπικού τους. Η Toyota, η οποία παρήγαγε περίπου 80.000 οχήματα στο εργοστάσιό της στην Αγία Πετρούπολη το 2021, δήλωσε ότι θα σταματήσει τη λειτουργία τους στις 4 Μαρτίου και θα διακόψει τις αποστολές στη Ρωσία λόγω «διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα». 

Η Nike είπε ότι θα σταματήσει τις δραστηριότητές της στη χώρα λόγω «των αυξανόμενων προκλήσεων της λειτουργίας της επιχείρησής μας». Τέτοιες υλικοτεχνικές δυσκολίες θα επιδεινωθούν μόνο καθώς οι ναυτιλιακές γραμμές, οι μεταφορείς και οι εταιρείες μεταφοράς φορτηγών σταματούν τις παραδόσεις από και προς τη Ρωσία. Η κατάρρευση του ρωσικού νομίσματος καθιστά ακόμη πιο δαπανηρά τα εισαγόμενα αγαθά για τους Ρώσους πολίτες. 

Όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτός της χαμένης αξιοπιστίας για τις δυτικές εταιρείες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να χαρακτηρισθούν «φιλικές» προς το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν.  

Για κάποιο διάστημα υπήρξε μία «σιωπή» εκ μέρους των εταιρειών, αλλά όσο αυξάνονταν ο αριθμός των νεκρών και των προσφύγων αυτή η στάση άλλαξε. Στη συνέχεια, καθώς η κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξανόταν και οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των δυτικών εμπορικών σημάτων ενισχύονταν, δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αποχωρήσουν

Στις 8 Μαρτίου, ο Ραμόν Λαγκουάρτα, ο επικεφαλής της PepsiCo, είπε ότι παρόλο που η εταιρεία θα σταματήσει να πουλά τα ανθρακούχα ποτά της, θα συνεχίσει να πουλάει «βασικά» αγαθά όπως γάλα και παιδικές τροφές. Η PayPal, η γνωστή εταιρεία ψηφιακών πληρωμών, ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία στις 5 Μαρτίου, αλλά υποσχέθηκε να επιτρέψει στους πελάτες να αποσύρουν κεφάλαια «για ένα χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Sonnenfeld, περίπου 40 δυτικές εταιρείες με σημαντικές δραστηριότητες στη χώρα δεν έχουν ακόμη φύγει από τη ρωσική αγορά. 

Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών πετρελαιοειδών, όπως η Baker Hughes και η Schlumberger, παραμένουν στη Ρωσία. Στον χώρο του λιανικού εμπορίου, ο Tadashi Yanai, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Retailing, του μεγαλύτερου ομίλου λιανικής πώλησης ρούχων της Ιαπωνίας, δήλωσε ότι η εταιρεία ρούχων θα κρατήσει ανοιχτά τα 50 καταστήματά της Uniqlo στη Ρωσία. Αλλά, τελικά, στις 10 Μαρτίου η στάση της άλλαξε. «Αντιμετωπίσαμε πρόσφατα μια σειρά από δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρησιακών προκλήσεων και της επιδείνωσης της κατάστασης των συγκρούσεων. Για τον λόγο αυτό, θα αναστείλουμε προσωρινά τις δραστηριότητές μας», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του ιαπωνικού ομίλου. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πώς τα νέα ουκρανικά drones «χτυπούν» τη ρωσική βιομηχανία πετρελαίου

Το Κίεβο δημιούργησε τις Δυνάμεις Μη Επανδρωμένων Συστημάτων, μια εξειδικευμένη μονάδα που επικεντρώνεται στα drones και έχει καταφέρει μεγάλα πλήγματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις μακριά από τα σύνορα με τη Ρωσία.
Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς... γδέρνει το Κρεμλίνο ξένους ομίλους που φεύγουν από τη Ρωσία

Οι περίπλοκες διαδικασίες για την αποτίμηση των εταιρειών που πωλούνται από διεθνείς ομίλους οδηγούν σε τεράστιες μειώσεις των τιμών. Η Μόσχα επιβάλλει και έκτακτη εισφορά 10% σε κάθε συναλλαγή.
ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμο όλο το 2023 στην Ουκρανία και επανεκλογή Ερντογάν «βλέπει» το ECFR

Το έγκυρο think tank, European Council of Foreign Relations δεν περιμένει διπλωματική λύση στην Ουκρανία. Εκτιμά ότι Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα προχωρήσει σε εισβολή στη Συρία και θα κερδίσει τις εκλογές. Οι 10 προβλέψεις για το 2023.
Scholz, Germania, Germany
ΔΙΕΘΝΗ

Εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο συζητά τώρα ακόμη και η Γερμανία

Γερμανία και Ιταλία δέχονται να συζητήσουν τερματισμό των εισαγωγών φυσικού αερίου, μετά την αποκάλυψη θηριωδίας εναντίον αμάχων στην Ουκρανία. Περισσότερες κυρώσεις προαναγγέλλει η Φον ντερ Λάιεν.