ΓΔ: 1395.68 -0.14% Τζίρος: 50.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:48:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Στις ΗΠΑ εγκρίθηκε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αργεί ακόμη η Ε.Ε

Ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νωρίς σήμερα το πρωί την επιβολή απαγόρευσης ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία, πληθαίνουν οι φωνές για τις δυσκολίες της Ε.Ε να απεξαρτηθεί από αυτά. Μεγαλύτερη παραγωγή ζήτησε η Αμερικανίδα υπουργός Εργασίας από τις πετρελαϊκές της χώρας της.

Η πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης (σ.σ. τοπική ώρα· σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) σχέδιο νόμου που προβλέπει την επιβολή απαγόρευσης των εισαγωγών πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία, εξαιτίας της επίθεσης του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Η ψηφοφορία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο προχθές Τρίτη. Η ελεγχόμενη από το κόμμα του Βουλή θα εγκρίνει νομοσχέδιο που επικυρώνει το εκτελεστικό διάταγμά του, που κατόπιν θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Γερουσία.

Να αυξηθεί η παραγωγή

Η αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας ζήτησε από τις πετρελαϊκές εταιρείες της χώρας της να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα για να ανακουφίσουν την αγορά, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και το αμερικανικό εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές αργού.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες προμήθειες», είπε η Τζένιφερ Γκράνχολμ, κατά τη διάρκεια παρέμβασής της στην εκδήλωση CERAWeek, στο Χιούστον του Τέξας.

«Βρισκόμαστε επί ποδός πολέμου», συνέχισε απευθυνόμενη σε κοινό αποτελούμενο από ηγετικά στελέχη εταιρειών του τομέα. «Αυτό σημαίνει ότι αντλούμε από τα στρατηγικά διαθέσιμα (πετρελαίου) σε όλο τον κόσμο».

«Και αυτό σημαίνει για εσάς ότι πρέπει να παραγάγετε περισσότερο σήμερα, εάν έχετε τέτοια δυνατότητα», επέμεινε.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου και υποπροϊόντων του από τη Ρωσία στις ΗΠΑ.

Παρά την ανάφλεξη των τιμών, οι πετρελαϊκοί όμιλοι, μέχρι στιγμής, αρνούνται να αυξήσουν στ’ αλήθεια την παραγωγή τους, λέγοντας πως φοβούνται την επιστροφή σε ένα περιβάλλον πλεονάζουσας προσφοράς.

Η κυρία Γκράνχολμ εξάλλου διαβεβαίωσε ότι η ανάγκη για μεγαλύτερο εφοδιασμό με ορυκτά καύσιμα βραχυπρόθεσμα δεν θέτει εν αμφιβόλω τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ενεργειακή μετάβαση.

«Είμαστε σοβαροί όσον αφορά την απεξάρτηση» της αμερικανικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα, τόνισε η υπουργός. «Μπορούμε να κάνουμε και τα δύο ταυτόχρονα». Ωστόσο «σήμερα, έχουμε ανάγκη αυξημένη παραγωγή αερίου και πετρελαίου για να καλυφθεί η ζήτηση», επανέλαβε.

Η κατανάλωση καυσίμων αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ σε σχέση με την προηγούμενη, χωρίς, για την ώρα τουλάχιστον, να μοιάζει να επηρεάζεται από την άνοδο των τιμών στα πρατήρια.

Αυτές κατέγραψαν χθες νέο ρεκόρ στη χώρα, με το γαλόνι (3,78 λίτρα) να φθάνει τα 4,25 δολάρια, τιμή αυξημένη κατά 22% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Δύσκολα θα απεξαρτηθεί η Ευρώπη

Η γαλλίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, η Μπαρμπαρά Πομπιλί, τόνισε χθες Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ότι οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να προχωρήσουν στην επιβολή πλήρους εμπάργκο στις εισαγωγές υδρογονανθράκων από τη Ρωσία, όπως οι ΗΠΑ.

Ενώ Ουάσινγκτον και Λονδίνο ανακοίνωσαν πως τερματίζουν τις εισαγωγές αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία, η ΕΕ, πολύ πιο εξαρτημένη, δεν είναι έτοιμη να ακολουθήσει τα βήματά τους, πάντως εργάζεται για να μειώσει κατά τα δύο τρίτα τις αγορές αερίου από τη Μόσχα μέσα στη χρονιά.

Η κυρία Πομπιλί, η οποία εκφράστηκε εξ ονόματος της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στον ΟΗΕ, διαβεβαίωσε ότι οι 27 θα πάρουν «πολύ βαριά μέτρα» ώστε «ως το τέλος της χρονιάς» να μπορέσουν να μειώσουν «κατά τα δύο τρίτα τις εισαγωγές» ρωσικού φυσικού αερίου.

Επέμεινε στη σημασία που θα έχει αυτό σε σύγκριση «με την εξάρτηση που έχουμε σήμερα».

Σύμφωνα με την κυρία Πομπιλί, η οποία είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον με την αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας, την Τζένιφερ Γκράνχολμ, «ο (αμερικανός) πρόεδρος (Τζο) Μπάιντεν αναγνώρισε κι ο ίδιος πως η κατάσταση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη δεν είναι συγκρίσιμη και ότι δεν εννοεί να μας ζητήσει να πάρουμε τέτοια απόφαση».

Ο κ. Μπάιντεν ανακοίνωσε προχθές Τρίτη πως η κυβέρνησή του τερματίζει τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να πράξει το ίδιο ως το τέλος του 2022.

Το ρωσικό πετρέλαιο δεν αντιστοιχεί παρά στο 8% των αμερικανικών εισαγωγών αργού· οι ΗΠΑ δεν εισάγουν αέριο από τη Ρωσία.

Για να μειωθεί η ευρωπαϊκή εξάρτηση –οι 27 εισάγουν το 45% του αερίου και του άνθρακα και το 25% του πετρελαίου που καταναλώνουν από τη Ρωσία– χωρίς να διακινδυνεύσουν να πλήξουν την οικονομία των πιο εκτεθειμένων χωρών, οι Βρυξέλλες εισηγήθηκαν στα κράτη μέλη να διαφοροποιήσουν τις προμήθειές τους, να αυξήσουν τα αποθέματά τους και να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας.

Ο οδικός χάρτης θα συζητηθεί σήμερα και αύριο Παρασκευή από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών. Θα δεσμευτούν να μειώσουν «την εξάρτησή (τους) από τις εισαγωγές αερίου, πετρελαίου και άνθρακα» από τη Ρωσία, κατά το κείμενο συμπερασμάτων που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αυτή η γεωπολιτική κρίση θα διαρκέσει» και η ΕΕ δεν θα πάρει «μέτρα που θα είχαν πολύ βαρύ αντίκτυπο στις οικονομίες μας» και θα ήγειραν κίνδυνο «να αποσταθεροποιηθούν οι κοινωνίες μας», σημείωσε η κυρία Πομπιλί, εξηγώντας ότι «δεν μπορούμε να περάσουμε από το 40% στο μηδέν μέσα σε πέντε λεπτά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Λεμέρ: Η ΕΕ να χτίσει την ανεξαρτησία της πέρα από ΗΠΑ και Κίνα

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να είναι εναντίον της Κίνας επειδή είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και να χτίσει τη δική της δυναμική στο τραπέζι των διεθνών διαπραγματεύσεων.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στην ΕΕ για τις αλλαγές των ΗΠΑ στον κλιματικό νόμο

Ενώ ευρωπαϊκές χώρες έχουν καλωσορίσει τη νέα δέσμευση για την ενεργειακή μετάβαση της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ορισμένες έχουν πει πως φοβούνται ότι μπορεί να αποβεί εις βάρος των δικών τους επιχειρήσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Σ. Μισέλ: Η Ευρώπη πληρώνει βαρύ τίμημα για την ενεργειακή κρίση

Το γεγονός πως η Ευρώπη πρέπει να είναι ένας ισχυρός εταίρος των ΗΠΑ, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζοντας παράλληλα πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.