Μπορεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να χάσει τον βασικό του σύμμαχο, δηλαδή την Κίνα, εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία; Οι πρώτες ενδείξεις ότι το Πεκίνο αρχίζει σταδιακά να απομακρύνεται από τη Μόσχα έχουν ήδη καταγραφεί, ενώ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποδεικνύονταν καταστροφικό για τη Ρωσία, καθώς θα «διέγραφε» και την τελευταία πηγή ροής χρήματος.
Σε επικοινωνία που είχε ο Κινέζος υπ. Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντίμτρο Κουλέμπα, εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του Πεκίνου για το πλήγμα σε πολίτες, ενώ σε επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «παρακολουθούμε στενά τη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», στον πρώτο ουσιαστικό χαρακτηρισμό ως «πόλεμο» της ρωσικής εισβολής από κινεζικής πλευράς.
Ο κ. Κουλέμπα είπε ότι η Ουκρανία είναι πρόθυμη να ενισχύσει την επικοινωνία με την Κίνα και ότι προσβλέπει στη «διαμεσολάβηση της Κίνας για την υλοποίηση της κατάπαυσης του πυρός», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός και σηματοδοτεί την πολύ μεγάλη προσοχή που δίνει η κινεζική κυβέρνηση στην κρίση της Ουκρανίας», σημείωσε ο Χένρι Ουγάνγκ Χουγιάο, ιδρυτής του the Center for China & Globalization, προσθέτοντας ότι η Κίνα είναι πρόθυμη, όπως όλα δείχνουν, να διαμεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Κίνας.
Την ίδια ώρα ο πόλεμος δοκιμάζει τη δέσμευση του Κινέζου προέδρου Σι Ζιπίνγκ, τον περασμένο μήνα για μια σχέση «χωρίς όρια» με τον Πούτιν, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ενισχύουν τις κυρώσεις και πιέζουν το Πεκίνο να λάβει θέση κατά της στρατιωτικής επίθεσης. Τις τελευταίες ημέρες, ο Σι προέτρεψε τον Πούτιν να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη απείχε, αντί να αντιταχθεί, σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδίκασε την επίθεση.
Η κλήση μεταξύ του Ουάνγκ Γι και του Κουλέμπα καταφθάνει καθώς η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις σε πολλές ουκρανικές πόλεις, ενώ καλεί τους πολίτες τους να αποχωρήσουν, σε μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι θα συνεχιστούν οι σφοδροί βομβαρδισμοί.
Ωστόσο, η Κίνα απέφυγε να καλέσει δημόσια για κατάπαυση του πυρός ή να περιγράψει τον πόλεμο ως «εισβολή». Η Κίνα δεν έχει επικρίνει τη Ρωσία και συνεχίζει να υποστηρίζει τις ανησυχίες της για την ασφάλεια και να κατηγορεί τις ΗΠΑ για την επιτάχυνση της κρίσης. Η Κίνα, παράλληλα, τονίζει ότι έχει στενές οικονομικές σχέσεις με την Ουκρανία.
Η υποστήριξη του Πεκίνου θεωρείται απαραίτητη για τις προσπάθειες της Μόσχας να ξεπεράσει τις διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες αποκόπτουν τεράστιες περιοχές του παγκόσμιου εμπορίου, χρηματοδότησης και ταξιδιών. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg ο Κινέζος ΥΠΕΞ κατά τη συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του, τόνισε ότι η Κίνα πάντα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών και κάλεσε την Ουκρανία και τη Ρωσία να «βρουν μια λύση στο ζήτημα μέσω διαπραγματεύσεων. Η Κίνα υποστηρίζει κάθε εποικοδομητική διεθνή προσπάθεια που ευνοεί την «πολιτική διευθέτηση», πρόσθεσε.
Καθώς ο πόλεμος συνεχίζει να επεκτείνεται, «η ύψιστη προτεραιότητα είναι να χαλαρώσει η κατάσταση για να αποτραπεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης ή ακόμη και να βγει εκτός ελέγχου, ειδικά για να αποτραπεί ζημιά σε αμάχους και να διασφαλιστεί η ασφαλής και έγκαιρη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια». είπε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών.