ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Russia, Rossia, Russian Economy, Rossiki Oikonomia
Φωτο: Shutterstock

«Κλειδώνει» τους ξένους επενδυτές με capital controls η Ρωσία

Η Μόσχα έπειτα από την απαγόρευση στους πολίτες να βγάλουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, επέβαλλε προσωρινή απαγόρευση και σε ξένους επενδυτές να πωλούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι ρωσικές αρχές σπεύδουν να απαντήσουν στις ολοένα και πιο σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία την περασμένη Πέμπτη, προσπαθώντας να διασώσουν ότι μπορούν από το ρούβλι που έφτασε να «βυθίζεται» έως και 40% χθες.

Με τις κυρώσεις από τη Δύση να κλιμακώνονται καθώς η Ρωσία συνεχίζει την ολομέτωπή της επίθεση στην Ουκρανία, η Ρωσία μετά την απαγόρευση στους πολίτες να βγάλουν συνάλλαγμα στο εξωτερικό, προχώρησε και στην προσωρινή απαγόρευση σε ξένους επενδυτές να πωλούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν μια μελετημένη απόφαση και όχι μια απόφαση που καθορίζεται από πολιτικές πιέσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, καθώς η Μόσχα απαντά στην κλιμάκωση των δυτικών κυρώσεων.

«Στη σημερινή κατάσταση με τις κυρώσεις, ξένοι επιχειρηματίες αναγκάζονται να οδηγηθούν, όχι από οικονομικούς παράγοντες, αλλά να λαμβάνουν αποφάσεις υπό πολιτικές πιέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν σε κυβερνητική συνεδρίαση.

«Προκειμένου να δοθεί σε μια επιχείρηση η ευκαιρία να λάβει μια μελετημένη απόφαση, ετοιμάστηκε προεδρικό διάταγμα για την επιβολή προσωρινών περιορισμών στην αποχώρηση από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο ίδιος, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.

Διεθνείς εταιρίες, που λειτουργούν στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες, έχουν πει ότι θα παύσουν τις επενδύσεις τους, μεταξύ των οποίων η BP και η Shell, μέτοχοι αντίστοιχα στην κορυφαία ενεργειακή εταιρία της Ρωσίας Rosneft και στο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin 2. Ο Μισούστιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι «ανοικτή στον διάλογο με επενδυτές που έχουν εποικοδομητική στάση» και ότι «αναμένουμε πως αυτοί που επένδυσαν στη χώρα μας θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ».

Νωρίτερα, η Ρωσία είχε προχωρήσει και στην απαγόρευση προς τους πολίτες να μεταφέρουν συνάλλαγμα στο εξωτερικό προκειμένου να διασώσει το ρούβλι. Υπενθυμίζουμε πως η  Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε χθες σε μία πρωτοφανή αύξηση επιτοκίων, με το βασικό να διαμορφώνεται πλέον στο 20% από 9,5% που ήταν πριν, ενώ έχει απαγορεύσει την εκτέλεση εντολών πώλησης μετοχών αλλά και συναλλάγματος από ξένους επενδυτές. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει παγώσει αυτό που αποκαλεί «το σεντούκι του πολέμου του Πούτιν» απαγορεύοντας τις συναλλαγές της και παγώνοντας όλα τα περιουσιακά της στοιχεία στην ΕΕ.  Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατον για την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να ρευστοποιήσει τα στοιχεία ενεργητικού της. Ορισμένες ρωσικές τράπεζες, που αντιπροσωπεύουν το 70% της τραπεζικής αγοράς της χώρας, θα αποκοπούν από το SWIFT, το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών.

Το μέτρο έχει ως στόχο να πλήξει την ικανότητα της παγκόσμιας λειτουργίας τους, εμποδίζοντας τις τράπεζες να πραγματοποιούν τις περισσότερες από τις χρηματοπιστωτικές τους συναλλαγές παγκοσμίως και αποκλείοντας τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της Ρωσίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Patriot-usa-australia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία έστειλε στο Κίεβο το τρίτο αντιαεροπορικό σύστημα Patriot

«Το τρίτο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot της Γερμανίας έφτασε ήδη στην Ουκρανία. Θα ενισχύσει την προστασία του πληθυσμού και των υποδομών της χώρας», ανέφερε ο Γερμανός πρεσβευτής.
ΔΙΕΘΝΗ

Μισέλ: Η προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία

Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία».
fysiko aerio-gas
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που ήσαν κάποτε μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Μόσχα , έπεσαν κατακόρυφα μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.