Στην εφαρμογή πρόσθετων capital controls προκειμένου να διασώσει το ρούβλι προχωρά η Ρωσία, απαγορεύοντας στους πολίτες να μεταφέρουν συνάλλαγμα στο εξωτερικό.
Έχοντας να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες κυρώσεις της Δύσης, η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει με κάθε τρόπο τις επιπτώσεις. Ήδη η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε χθες σε μία πρωτοφανή αύξηση επιτοκίων, με το βασικό να διαμορφώνεται πλέον στο 20% από 9,5% που ήταν πριν, ενώ έχει απαγορεύσει την εκτέλεση εντολών πώλησης μετοχών αλλά και συναλλάγματος από ξένους επενδυτές.
Το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές, της αφαιρεί και τη δυνατότητα παρέμβασης στις αγορές συναλλάγματος ώστε να στηρίξει το ρούβλι. Το ρωσικό νόμισμα ανακάμπτει σήμερα, μετά τη βουτιά έως και 40% που εμφάνισε χθες, στις αγορές συναλλάγματος, με την ισοτιμία του να φθάνει σχεδόν στα 92 ρούβλια ανά δολάριο.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει παγώσει αυτό που αποκαλεί «το σεντούκι του πολέμου του Πούτιν» απαγορεύοντας τις συναλλαγές της και παγώνοντας όλα τα περιουσιακά της στοιχεία στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατον για την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να ρευστοποιήσει τα στοιχεία ενεργητικού της. Ορισμένες ρωσικές τράπεζες, που αντιπροσωπεύουν το 70% της τραπεζικής αγοράς της χώρας, θα αποκοπούν από το SWIFT, το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών.
Το μέτρο έχει ως στόχο να πλήξει την ικανότητα της παγκόσμιας λειτουργίας τους, εμποδίζοντας τις τράπεζες να πραγματοποιούν τις περισσότερες από τις χρηματοπιστωτικές τους συναλλαγές παγκοσμίως και αποκλείοντας τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της Ρωσίας.